Fit pancakes na bazie płatków owsianych
Pancakes, czyli naleśniki amerykańskie, to rodzaj puszystych placuszków najczęściej przygotowywanych na słodko. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale smakują tak samo dobrze z typowo polskimi dodatkami: dżemem, owocami, orzeszkami czy miodem. Pyszne są również „na sucho”, obsypane tylko cukrem pudrem.
Od kilku dni chodziło za mną zrobienie czegoś na słodko. Oczywiście musiało być to bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym zdrowe i sycące – pancakes idealnie wpasowały się do moich potrzeb. Postanowiłam przygotować naleśniki bardziej fit, bez wykorzystywania żadnej mąki (jak dodałam mąkę kokosową placuszki wprawdzie wyszły, ale były bardzo kruche i nieforemne). Płatki owsiane spełniły swoją rolę – nie dość że fit, to jeszcze świetnie skleiły pancakes, dzięki czemu wyszły kształtne i foremne. Już nie musiałam dodawać żadnej mąki.
Jako że placuszki same w sobie wyszły słodkie – dzięki bananowi – rekomenduję aby podawać je z bardziej kwaśnymi dodatkami, tj. dżemem czy owocami. 🙂
Puszyste i delikatne pancakes idealnie sprawdzą się jako pyszne śniadanie czy kolacja. Spróbujcie sami!
A jak macie ochotę na inne fit przepisy, polecam Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał oraz Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese. 🙂
Jajka, płatki owsiane, jogurt naturalny i pokrojony banan zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę.
Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy naleśniki spalą – i stopniowo wylewaj ciasto na placki. Smaż wszystko na maśle albo na maśle z oliwą. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała chochla.
Jak pojawią się bąble, a placki będą już upieczone od spodu, odwróć je jeszcze na drugą stronę i piecz przez chwilę, aż będą sprężyste.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. miodem, syropem klonowym, dżemem czy owocami.
Składniki
Przygotowanie
Jajka, płatki owsiane, jogurt naturalny i pokrojony banan zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę.
Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy naleśniki spalą – i stopniowo wylewaj ciasto na placki. Smaż wszystko na maśle albo na maśle z oliwą. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała chochla.
Jak pojawią się bąble, a placki będą już upieczone od spodu, odwróć je jeszcze na drugą stronę i piecz przez chwilę, aż będą sprężyste.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. miodem, syropem klonowym, dżemem czy owocami.
Yummy!
Super sprawa 🙂 pancakes wyglądają aptetycznie. Zastanawiam się nad dodaniem jakiegoś fit syropu klonowego, czy będzie to dobre rozwiązanie ? czy jednak syrop klonowy nie idzie w parze z fit odżywianiem ? Pytam ponieważ widzę że na stronach z suplementami można dostać takie sosy czy właśnie syropy i wg opisów są fit 🙂
Super, dziękuję! Jak najbardziej można dodać syrop klonowy, oczywiście w rozsądnych ilościach. Syrop jest bardzo zdrowy, ma dużo witamin i minerałów, a nawet mniej kalorii niż zwykły miód. 🙂
Jak będziesz kupowała syrop, to wybierz taki, który ma jak najmniej produktów przetworzonych, bez dodatkowego cukru. 🙂