Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem
Ciastka z dyni na bazie dyniowego purée na pewno rozświetlą ponure jesienne dni. Mięciutkie w środku i lekko ciągnące od płatków owsianych, miodowo aromatyczne, z dodatkiem suszonej żurawiny oraz orzechów… kto, no kto im się oprze?
Owsiane ciastka z dyni pachną jesiennie, smakują rewelacyjnie, a do tego wyglądają smakowicie. Z pewnością posmakują dorosłym i dzieciom. 🙂
Jeśli chodzi o dynię to ja użyłam dyni muszkatołowej (prowansalskiej), która wyróżnia się bardzo słodkim miąższem w pięknym pomarańczowym kolorze. Idealnie nadaje się do ciast i słodkich przetworów, ale równie dobrze można wykorzystać dynię zwyczajną, piżmową czy hokkaido.
Polecam zamiast masła dać olej kokosowy (tak jak w przepisie) – nie tylko doda on ciasteczkom chrupkości, ale dzięki takiemu zabiegowi ciastka będą miękkie i soczyste w środku.
Lubicie przepisy na słodko? W takim razie koniecznie wypróbujcie:
Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.
Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.
Suche składniki czyli płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon wymieszaj z mokrymi składnikami, czyli purée z dyni, miodem i olejem kokosowym. Na koniec wsyp żurawinę, dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) oraz orzechy, i wmieszaj w ciasto.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj ciasteczka za pomocą łyżki. Piecz przez 20-25 minut w 175ºC z termoobiegiem (w zależności od grubości ciastek).
Oczywiście zamiast żurawiny i orzechów możesz dodać inne ulubione dodatki, jak czekoladę, morele czy rodzynki.
Składniki
Przygotowanie
Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.
Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.
Suche składniki czyli płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon wymieszaj z mokrymi składnikami, czyli purée z dyni, miodem i olejem kokosowym. Na koniec wsyp żurawinę, dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) oraz orzechy, i wmieszaj w ciasto.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj ciasteczka za pomocą łyżki. Piecz przez 20-25 minut w 175ºC z termoobiegiem (w zależności od grubości ciastek).
Oczywiście zamiast żurawiny i orzechów możesz dodać inne ulubione dodatki, jak czekoladę, morele czy rodzynki.
8 thoughts on “Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem”