Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem

Ciastka z dyni
 

Ciastka z dyni na bazie dyniowego purée na pewno rozświetlą ponure jesienne dni. Mięciutkie w środku i lekko ciągnące od płatków owsianych, miodowo aromatyczne, z dodatkiem suszonej żurawiny oraz orzechów… kto, no kto im się oprze?

Owsiane ciastka z dyni pachną jesiennie, smakują rewelacyjnie, a do tego wyglądają smakowicie. Z pewnością posmakują dorosłym i dzieciom. 🙂

Jeśli chodzi o dynię to ja użyłam dyni muszkatołowej (prowansalskiej), która wyróżnia się bardzo słodkim miąższem w pięknym pomarańczowym kolorze. Idealnie nadaje się do ciast i słodkich przetworów, ale równie dobrze można wykorzystać dynię zwyczajną, piżmową czy hokkaido.

Polecam zamiast masła dać olej kokosowy (tak jak w przepisie) – nie tylko doda on ciasteczkom chrupkości, ale dzięki takiemu zabiegowi ciastka będą miękkie i soczyste w środku.

Lubicie przepisy na słodko? W takim razie koniecznie wypróbujcie:

TrudnośćŚrednio zaawansowany Czas przygotowania20 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas45 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 20 CIASTECZEK)
 100 g płatków owsianych
 70 g mąki pszennej
 150 g dyni
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżka miodu
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 3 duże łyżki oleju kokosowego
 szklanka suszonej żurawiny
 pół łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
 pół szklanki orzechów laskowych (opcjonalnie)

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.

2

Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.

3

Suche składniki czyli płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon wymieszaj z mokrymi składnikami, czyli purée z dyni, miodem i olejem kokosowym. Na koniec wsyp żurawinę, dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) oraz orzechy, i wmieszaj w ciasto.

4

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj ciasteczka za pomocą łyżki. Piecz przez 20-25 minut w 175ºC z termoobiegiem (w zależności od grubości ciastek).
Oczywiście zamiast żurawiny i orzechów możesz dodać inne ulubione dodatki, jak czekoladę, morele czy rodzynki.

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 20 CIASTECZEK)
 100 g płatków owsianych
 70 g mąki pszennej
 150 g dyni
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżka miodu
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 3 duże łyżki oleju kokosowego
 szklanka suszonej żurawiny
 pół łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
 pół szklanki orzechów laskowych (opcjonalnie)

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.

2

Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.

3

Suche składniki czyli płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon wymieszaj z mokrymi składnikami, czyli purée z dyni, miodem i olejem kokosowym. Na koniec wsyp żurawinę, dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) oraz orzechy, i wmieszaj w ciasto.

4

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj ciasteczka za pomocą łyżki. Piecz przez 20-25 minut w 175ºC z termoobiegiem (w zależności od grubości ciastek).
Oczywiście zamiast żurawiny i orzechów możesz dodać inne ulubione dodatki, jak czekoladę, morele czy rodzynki.

Ciasteczka z dyni na bazie płatków owsianych

Ciastka z dyni
 
Ciastka z dyni

8 thoughts on “Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *