Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono
Uwielbiam śniadania na słono, dlatego omlet z twarożkiem bardzo często gości rano na moim stole. Danie jest bardzo proste, gdyż składa się tak naprawdę z dwóch składników, ale to właśnie ten minimalizm w kuchni pomoże docenić proste, naturalne smaki i walory estetyczne.
Omlet z twarożkiem, zwłaszcza „pusty” podawany z mocno słonym twarogiem stanowi niesamowite przełamanie smaków. Ja osobiście uwielbiam wersję na „na sucho”, czyli nie dodaję żadnych dodatków do omleta; tak samo z twarogiem, który jedynie mocno solę. Oczywiście zachęcam do modyfikacji! Rzodkiewka, pomidor, ogórek, szczypiorek… dodawajcie to co lubicie.
Mimo wszystko jednak gorąco polecam wypróbowanie tej minimalistycznej wersji śniadania na słono. 🙂
A może macie ochotę na śniadanie na słodko? W takim razie koniecznie sprawdźcie przepis na Fit pancakes na bazie płatków owsianych!
Jajka rozbij w misce na gładką masę, posól, popieprz i wylej wszystko na rozgrzaną patelnię.
Smaż omlet z dwóch stron przez ok. 2-3 minuty na oliwie z oliwek. Po usmażeniu odsącz tłuszcz na ręczniku papierowym.
Twaróg przełóż do miseczki i obficie posól. Aby twaróg był bardziej „gładki” możesz dodać łyżkę mleka bądź wody.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Jajka rozbij w misce na gładką masę, posól, popieprz i wylej wszystko na rozgrzaną patelnię.
Smaż omlet z dwóch stron przez ok. 2-3 minuty na oliwie z oliwek. Po usmażeniu odsącz tłuszcz na ręczniku papierowym.
Twaróg przełóż do miseczki i obficie posól. Aby twaróg był bardziej „gładki” możesz dodać łyżkę mleka bądź wody.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
3 thoughts on “Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono”