Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą
Oto przepyszna tarta ze szpinakiem, cukinią i bakłażanem – na słono, pełna wiosennych smaków. Fit przepis z użyciem zmielonych płatków owsianych i mąki orkiszowej na pewno zawróci Wam w głowie. Mi zawrócił. 🙂
Moja fit tarta ze szpinakiem, cukinią i bakłażanem to po prostu kwintesencja wiosny. Kruche maślane ciasto wypełnione kremową masą na bazie wiosennych warzyw to po prostu bardzo smaczne połączenie. Dodajmy do tego słonawą fetę, aromatyczny czosnek, chrupiącą cebulę i… mamy przepyszne wytrawne danie na każdą okazję.
Tartę zrobiłam na bazie płatków owsianych i mąki orkiszowej, przez co jest zdrowsza niż tradycyjne przepisy. I chociaż nieodzowną częścią tarty jest masło i tego nie mogłam uniknąć, to wykorzystałam tylko potrzebne proporcje. Do farszu zaś dodałam zwykły jogurt naturalny zamiast śmietany. Nie muszę mówić, że kompletnie nie wpłynęło to na smak tarty – wręcz przeciwnie! 🙂
Zobaczcie również:
- Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a?
- Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta
- Fit pancakes na bazie płatków owsianych
Zmielone płatki owsiane zmieszaj z mąką i solą, następnie wkrój zimne masło i rozgnieć rękami na kruszonkę.
Dodaj wodę i wyrób ciasto przez krótką chwilę, następnie zawiń je w kulę, owij w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na papier do pieczenia. Posyp mąką dookoła, rozwałkuj tworząc koło i przełóż wraz z papierem do formy na tartę.
Dokładnie wyklej brzegi ciasta i piecz przez 190°C przez 15 minut.
Kiedy ciasto będzie się piekło, pokrój cukinię i bakłażan w kostkę, cebulę na piórka i czosnek w plasterki.
Na maśle i oliwie podsmaż najpierw cebulę aż się zeszkli, potem dodaj cukinię i bakłażan.
Dolej odrobinę wody i dodaj szpinak wraz z czosnkiem. Jak tylko szpinak zmięknie, wsyp połowę pokruszonej fety. Smaż wszystko około 3 minuty – aż ser się rozpuści.
Na koniec do farszu dodaj jogurt naturalny z rozrobionymi jajkami i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
Na podpieczony spód ciasta wyłóż farsz i posyp pozostałymi kawałkami sera feta. Piecz w 190°C (termoobieg) przez 30 minut. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Zmielone płatki owsiane zmieszaj z mąką i solą, następnie wkrój zimne masło i rozgnieć rękami na kruszonkę.
Dodaj wodę i wyrób ciasto przez krótką chwilę, następnie zawiń je w kulę, owij w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na papier do pieczenia. Posyp mąką dookoła, rozwałkuj tworząc koło i przełóż wraz z papierem do formy na tartę.
Dokładnie wyklej brzegi ciasta i piecz przez 190°C przez 15 minut.
Kiedy ciasto będzie się piekło, pokrój cukinię i bakłażan w kostkę, cebulę na piórka i czosnek w plasterki.
Na maśle i oliwie podsmaż najpierw cebulę aż się zeszkli, potem dodaj cukinię i bakłażan.
Dolej odrobinę wody i dodaj szpinak wraz z czosnkiem. Jak tylko szpinak zmięknie, wsyp połowę pokruszonej fety. Smaż wszystko około 3 minuty – aż ser się rozpuści.
Na koniec do farszu dodaj jogurt naturalny z rozrobionymi jajkami i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
Na podpieczony spód ciasta wyłóż farsz i posyp pozostałymi kawałkami sera feta. Piecz w 190°C (termoobieg) przez 30 minut. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie!
Dziękuję!
Zrobiłam, bardzo smakowite (i wegetariańskie, więc coś dla mnie). Dzięki! 🙂
Strasznie się cieszę, że smakowało!!!
Muszę dodawać więcej wege przepisów, specjalnie dla Ciebie 🙂