
Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta

Szukacie pomysłu na zdrowy obiad? Wypróbujcie przepis na kotleciki mięsne z awokado i serem feta, podawane na puszystych plackach owsianych. Czego można chcieć więcej? 🙂
Zdrowy obiad zapewni nie tylko pieczone mięso mielone, ale przede wszystkim awokado, owoc bogaty w źródło białka i witamin. Dodajmy do tego pyszną fetę i mamy niesamowite połączenie smaków! Wszystko zaś zwieńczone jest podaniem na puszystych placuszkach owsianych, które nie dość że są zdrowe, to jeszcze bardzo szybkie w przygotowaniu.
Kotleciki można traktować jako pełnoprawny obiad bądź też jako przystawkę. Co kto lubi.
A może skusicie się na inne dietetyczne przepisy? Polecam:
- Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta
- Fit pancakes na bazie płatków owsianych
- Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a?
Smacznego!
Wymieszaj mięso mielone z przyprawami (solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, bazylią, papryką słodką oraz chili – wszystko w proporcjach 1-1,5 łyżeczki), dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i płatki czosnku. Następnie dodaj roztrzepane jajko i ręcznie uformuj kotleciki.
Kotlety upiecz w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 20 min.
W trakcie pieczenia mięsa, zblenduj na gładką maskę wszystkie składniki na placuszki i usmaż je na oliwie z oliwek.
Na posmarowane jogurtem naturalnym placki wyłóż kotleciki, dodaj awokado i posyp wszystko rukolą, cebulą i serem feta. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Wymieszaj mięso mielone z przyprawami (solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, bazylią, papryką słodką oraz chili – wszystko w proporcjach 1-1,5 łyżeczki), dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i płatki czosnku. Następnie dodaj roztrzepane jajko i ręcznie uformuj kotleciki.
Kotlety upiecz w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 20 min.
W trakcie pieczenia mięsa, zblenduj na gładką maskę wszystkie składniki na placuszki i usmaż je na oliwie z oliwek.
Na posmarowane jogurtem naturalnym placki wyłóż kotleciki, dodaj awokado i posyp wszystko rukolą, cebulą i serem feta. Smacznego!
Przepis ciekawy ale mam jedną prośbę. Czy możecie przy przepisach podawać wartość energetyczna dania (może być dla całości) a także rozkład makro B/W/T. Z gory dziękuję. Bardzo ulatwia to przygotowywanie przepisów tym ktorzu stosują jakieś diety.
Hej, nie jestem dietetykiem, więc nie mam takich kompetencji, żeby rozbijać B/W/T dla każdego dania, jednakże świetny poradnik dla obliczania kalorii znalazłam tutaj: https://www.drlifestyle.pl/dietetyka/odchudzanie/jak-liczyc-kalorie
Bardzo dobre danie, nawet dziecko zjadło ze smakiem 🙂 robiłam z mięsem wieprzowym, bo takie akurat miałam i zamieniłam rukolę na roszponkę 🙂 Polecam
Super, bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂