Naleśniki ze szpinakiem, łososiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą to bardzo uniwersalne danie, które można podawać w każdą porę dnia, na ciepło i na zimno. Dzięki dodatku łososia wędzonego danie jest niesamowicie aromatyczne, a przy tym bardzo zdrowe. Zobaczcie sami!
Naleśniki ze szpinakiem to nie tylko szybkie i proste danie czy po prostu pomysł na tani obiad. To również pyszna przekąska imprezowa, gdyż można je po prostu zaserwować na zimno – pokroić naleśniki w małe w roladki z wykałaczką i np. oliwką na górze.
Danie jest w dużej mierze bezglutenowe, gdyż przepis opiera się na płatkach owsianych, ale opcjonalnie rekomenduję dodanie także trochę mąki pszennej czy orkiszowej, aby placki wyszły bardziej puszyste.
Polecam także:
- Fit pancakes na bazie płatków owsianych
- Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą
- Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono
- Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem
Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki (jeśli używasz płatków owsianych/orkiszowych, zblenduj je na mąkę).
Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
W garnku rozmróź szpinak, dodaj pokrojonego w kostkę łososia i plasterki czosnku.
Zmieszaj dokładnie aż się składniki zlepią, następnie dodaj pokruszoną fetę i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Smaż na małym ogniu aż feta się roztopi, dosól, dopieprz do smaku.
Naleśniki nadziej farszem. W razie potrzeby podsmaż je na suchej patelni, jeśli zdążyły już ostygnąć.
Składniki
Przygotowanie
Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki (jeśli używasz płatków owsianych/orkiszowych, zblenduj je na mąkę).
Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
W garnku rozmróź szpinak, dodaj pokrojonego w kostkę łososia i plasterki czosnku.
Zmieszaj dokładnie aż się składniki zlepią, następnie dodaj pokruszoną fetę i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Smaż na małym ogniu aż feta się roztopi, dosól, dopieprz do smaku.
Naleśniki nadziej farszem. W razie potrzeby podsmaż je na suchej patelni, jeśli zdążyły już ostygnąć.
Orkisz to odmiana pszenicy. Pszenica = gluten.
Faktycznie słuszna uwaga! Cały czas miałam na myśli owies, dodam stosowny dopisek. Dziękuję. 🙂