![Makaron z cukinią](https://atopestka.pl/wp-content/uploads/2018/07/Makaron-z-cukinia3.jpg)
Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał
![Makaron z cukinią](https://atopestka.pl/wp-content/uploads/2018/07/Makaron-z-cukinia3.jpg)
Uch – jak gorąco! Puff – jak gorąco! W takie upały nikomu nie chce się gotować, a co dopiero jeść… W takiej sytuacji polecam makaron z cukinią, pomidorem i fasolką, który idealnie nasyci w upalne dni.
Uwielbiam połączenie fasolki szparagowej z pomidorami. Dla mnie kwintesencją lata jest kiedy pomidory są cudownie dojrzałe i pachnące słońcem, cukinia miękka i słodka, a fasolka rozpływająca się w ustach… Do tego garść makaronu, najlepiej pełnoziarnistego, i mamy lekkie a zarazem sycące danie, które bez problemu można zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. Pamiętajcie, że makaron warto przygotować na półtwardo – zmięknie on jeszcze pod wpływem sosu.
To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese, wiem jednak że w 30-stopniowe upały częściej ma się ochotę na bezmięsne, wegetariańskie dania. Dodajmy jeszcze orzeźwiającą, świeżą bazylię, no i jesteśmy w domu. 🙂
Ale wiecie co jest najlepsze? Danie jest tak szybkie w przygotowaniu, że nie zgrzejemy się w gorącej kuchni. 🙂 Zobaczcie sami!
Ugotuj makaron al dente oraz fasolkę zgodnie z instrukcją na opanowaniu. Jeśli używasz świeżej fasolki - dokładnie ją umyj i odkrój końcówki (pamiętaj aby do fasolki dodać łyżkę cukru, najlepiej brązowego).
Cukinię obierz, pokrój na paseczki i podduś w wodzie po fasolce.
W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę w misce, tak żeby zatrzymać sok. Obficie posól i popieprz.
Do dużego garnka dodaj ugotowaną fasolkę, pomidory wraz z sokiem, makaron, cukinię oraz dwie garście pokrojonych liści świeżej bazylii. Wymieszaj wszystko i dodaj masło.
Tak przygotowane danie podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając składniki, aż masło się rozpuści. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Ugotuj makaron al dente oraz fasolkę zgodnie z instrukcją na opanowaniu. Jeśli używasz świeżej fasolki - dokładnie ją umyj i odkrój końcówki (pamiętaj aby do fasolki dodać łyżkę cukru, najlepiej brązowego).
Cukinię obierz, pokrój na paseczki i podduś w wodzie po fasolce.
W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę w misce, tak żeby zatrzymać sok. Obficie posól i popieprz.
Do dużego garnka dodaj ugotowaną fasolkę, pomidory wraz z sokiem, makaron, cukinię oraz dwie garście pokrojonych liści świeżej bazylii. Wymieszaj wszystko i dodaj masło.
Tak przygotowane danie podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając składniki, aż masło się rozpuści. Smacznego!
3 thoughts on “Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał”