Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami
Czasem przychodzi taki czas, że trzeba zrobić ciasto – czy to na urodziny czy na pożegnanie, a może po prostu jako guilty pleasure. Nieważne jednak jaki powód – liczy się rozwiązanie, dlatego zobaczcie przepis na proste i co najważniejsze – nieprzesłodzone ciasto z wiśniami. Nic, tylko palce lizać!
Pijana wiśnia to kwintesencja dobrze zbilansowanego ciasta. Słodki krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone idealnie komponuje się z kwaśną warstwą wiśni w zalewie alkoholowej. Wszystko polane gorzką polewą kakaową i posypane wiórkami ze startej mlecznej czekolady… Mniam! Tak przygotowane ciasto z wiśniami nie jest za słodkie i „mulące”, a wręcz przeciśnie – aż chce się chwycić po kolejny kawałek!
Polecam też inne słodkie przepisy:
- Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem
- Fit pancakes na bazie płatków owsianych
- Słodki jeżyk czyli świąteczny deser bez pieczenia
Białka odseparuj od żółtek. Ubij białka, następnie wciąż miksując dodaj stopniowo cukier a potem żółtka.
Wszystkie suche składniki (mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia) stopniowo dosypuj do ciasta, na przemian z olejem. Miksuj na wolnych obrotach.
Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasto wystudź, a następnie przekrój wzdłuż na dwie części.
Śmietankę ubij, następnie dodaj cukier puder, kakao i serek mascarpone.
Połówkę ciasta nasącz winem i posmaruj wiśniami w zalewie alkoholowej. Wyłóż krem i przykryj drugą połówką ciasta.
Mleko podgrzej na małym ogniu i dodaj cukier/czekoladę plus kakao. Dodaj masło i energicznie wszystko wymieszaj aż składniki się rozpuszczą.
Polewę wylej na ciasto i posyp ulubionymi dodatkami. Ja posypałam startą czekoladą mleczną i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Białka odseparuj od żółtek. Ubij białka, następnie wciąż miksując dodaj stopniowo cukier a potem żółtka.
Wszystkie suche składniki (mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia) stopniowo dosypuj do ciasta, na przemian z olejem. Miksuj na wolnych obrotach.
Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasto wystudź, a następnie przekrój wzdłuż na dwie części.
Śmietankę ubij, następnie dodaj cukier puder, kakao i serek mascarpone.
Połówkę ciasta nasącz winem i posmaruj wiśniami w zalewie alkoholowej. Wyłóż krem i przykryj drugą połówką ciasta.
Mleko podgrzej na małym ogniu i dodaj cukier/czekoladę plus kakao. Dodaj masło i energicznie wszystko wymieszaj aż składniki się rozpuszczą.
Polewę wylej na ciasto i posyp ulubionymi dodatkami. Ja posypałam startą czekoladą mleczną i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
3 thoughts on “Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami”