Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese

Spaghetti z cukinii
Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese
4.7 (93.33%) 3 ocen[a/y]

Spaghetti z cukinii to pyszne danie na lato, zwłaszcza kiedy jest sezon na cukinię. Wersja definitywnie mniej kaloryczna niż ze zwykłym makaronem, a tak samo (jeśli nie lepiej) smaczna.

Takie spaghetti z cukinii ja oczywiście uwielbiam w wersji mięsnej, stąd poniżej przepis wraz z moją wariacją sosu bolońskiego, ale oczywiście równie smaczna jest wersja z samym sosem pomidorowym. Co kto lubi. 🙂 Nie dodaję żadnych mąk ani śmietan, aby zabielić sos – danie idealnie smakuje na bazie samego przecieru pomidorowego.

Oczywiście zachęcam, abyście sami dodawali własne dodatki, ja np. bardzo lubię czarne oliwki, więc nie mogłam się oprzeć, żeby i ich nie dodać do sosu. No i oczywiście świeża bazylia… bez tej rośliny sos bardzo by stracił na jakości.

Ważne: do pokrojenia cukinii wystarczy zwykła obieraczka do warzyw. Można oczywiście pokroić nożem, ale wtedy definitywnie wydłuży się czas przygotowania obiadu.

I tyle. 🙂 Sami wypróbujcie i dajcie znać jak Wam poszło! A jak macie ochotę na inne warzywa, polecam bardzo zupa z dyni piżmowej lub kurczak zapiekany w prazonej cebulce – mniam!

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania10 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas25 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE)
 250 g zmielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego
 1 duża cukinia
 1 ząbek czosnku
 1 cebula
 pół szklanki czarnych oliwek
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 100 g przecieru pomidorowego (bądź pół puszki pomidorów)
 oliwa z oliwek
 1 łyżeczka cukru brązowego
 przyprawy: oregano, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, świeża bazylia

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Cukinię obierz i pokrój na drobne paski. Ja użyłam specjalnej obieraczki, ale oczywiście można to zrobić zwykłym nożem, chociaż znacznie wydłuży to czas przygotowania.

2

Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, i mieszaj co chwilę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.

3

W oddzielnym garnku podgotuj przecier pomidorowy wraz z koncentratem. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz garść świeżej bazylii. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

4

Tak przygotowany sos dodaj do usmażonego mięsa i trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając. Dodaj oliwki i łyżeczkę cukru brązowego.

5

Nie blanszuj cukinii wcześniej, ponieważ wystarczająco zmięknie w sosie - tylko dodaj już ją pociętą na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił ją sos. W praktyce nie trwa to dłużej niż minutę.

6

Wyłóż danie na talerz, dopraw oregano oraz świeżą bazylią.

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE)
 250 g zmielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego
 1 duża cukinia
 1 ząbek czosnku
 1 cebula
 pół szklanki czarnych oliwek
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 100 g przecieru pomidorowego (bądź pół puszki pomidorów)
 oliwa z oliwek
 1 łyżeczka cukru brązowego
 przyprawy: oregano, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, świeża bazylia

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Cukinię obierz i pokrój na drobne paski. Ja użyłam specjalnej obieraczki, ale oczywiście można to zrobić zwykłym nożem, chociaż znacznie wydłuży to czas przygotowania.

2

Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, i mieszaj co chwilę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.

3

W oddzielnym garnku podgotuj przecier pomidorowy wraz z koncentratem. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz garść świeżej bazylii. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

4

Tak przygotowany sos dodaj do usmażonego mięsa i trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając. Dodaj oliwki i łyżeczkę cukru brązowego.

5

Nie blanszuj cukinii wcześniej, ponieważ wystarczająco zmięknie w sosie - tylko dodaj już ją pociętą na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił ją sos. W praktyce nie trwa to dłużej niż minutę.

6

Wyłóż danie na talerz, dopraw oregano oraz świeżą bazylią.

Spaghetti z cukinii à la bolognese
Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese
Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese
Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese

7 thoughts on “Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.