Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese
Spaghetti z cukinii to pyszne danie na lato, zwłaszcza kiedy jest sezon na cukinię. Wersja definitywnie mniej kaloryczna niż ze zwykłym makaronem, a tak samo (jeśli nie lepiej) smaczna.
Takie spaghetti z cukinii ja oczywiście uwielbiam w wersji mięsnej, stąd poniżej przepis wraz z moją wariacją sosu bolońskiego, ale oczywiście równie smaczna jest wersja z samym sosem pomidorowym. Co kto lubi. 🙂 Nie dodaję żadnych mąk ani śmietan, aby zabielić sos – danie idealnie smakuje na bazie samego przecieru pomidorowego.
Oczywiście zachęcam, abyście sami dodawali własne dodatki, ja np. bardzo lubię czarne oliwki, więc nie mogłam się oprzeć, żeby i ich nie dodać do sosu. No i oczywiście świeża bazylia… bez tej rośliny sos bardzo by stracił na jakości.
Ważne: do pokrojenia cukinii wystarczy zwykła obieraczka do warzyw. Można oczywiście pokroić nożem, ale wtedy definitywnie wydłuży się czas przygotowania obiadu.
I tyle. 🙂 Sami wypróbujcie i dajcie znać jak Wam poszło! A jak macie ochotę na inne warzywa, polecam bardzo zupa z dyni piżmowej lub kurczak zapiekany w prazonej cebulce – mniam!
Cukinię obierz i pokrój na drobne paski. Ja użyłam specjalnej obieraczki, ale oczywiście można to zrobić zwykłym nożem, chociaż znacznie wydłuży to czas przygotowania.
Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, i mieszaj co chwilę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
W oddzielnym garnku podgotuj przecier pomidorowy wraz z koncentratem. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz garść świeżej bazylii. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Tak przygotowany sos dodaj do usmażonego mięsa i trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając. Dodaj oliwki i łyżeczkę cukru brązowego.
Nie blanszuj cukinii wcześniej, ponieważ wystarczająco zmięknie w sosie - tylko dodaj już ją pociętą na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił ją sos. W praktyce nie trwa to dłużej niż minutę.
Wyłóż danie na talerz, dopraw oregano oraz świeżą bazylią.
Składniki
Przygotowanie
Cukinię obierz i pokrój na drobne paski. Ja użyłam specjalnej obieraczki, ale oczywiście można to zrobić zwykłym nożem, chociaż znacznie wydłuży to czas przygotowania.
Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, i mieszaj co chwilę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
W oddzielnym garnku podgotuj przecier pomidorowy wraz z koncentratem. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz garść świeżej bazylii. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Tak przygotowany sos dodaj do usmażonego mięsa i trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając. Dodaj oliwki i łyżeczkę cukru brązowego.
Nie blanszuj cukinii wcześniej, ponieważ wystarczająco zmięknie w sosie - tylko dodaj już ją pociętą na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił ją sos. W praktyce nie trwa to dłużej niż minutę.
Wyłóż danie na talerz, dopraw oregano oraz świeżą bazylią.
7 thoughts on “Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese”