Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis

Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis
 

A może by na tłusty czwartek zjeść coś zapiekanego a nie smażonego…? Jutro znajdziecie multum pomysłów na domowe pączki, dlatego ja przygotowałam coś podobnego w temacie, ale jednak innego. Oto domowy przepis na słodkie bułeczki drożdżowe! Może nie fit, ale jakie smaczne… 🙂

Bułeczki drożdżowe to małe słodkości, które na pewno ucieszą każdego. Są maślane, puszyste i bardzo, ale to bardzo proste do zrobienia. Posmakują i dzieciom, i dorosłym. No i może najważniejsze… bułeczki mają mniej kalorii niż tradycyjne pączki pieczone w głębokim tłuszczu. Zobaczcie sami!

Lubicie słodkie? Może w takim razie skusicie się na:

TrudnośćŚrednio zaawansowany Czas przygotowania20 min.Czas gotowania1 godzina 10 min.Całkowity czas1 godzina 30 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 12 BUŁECZEK)
 550 g mąki pszennej
 5 g suchych drożdży (3 płaskie łyżeczki)
 250 ml mleka
 40 g roztopionego masła
 40 g cukru trzcinowego
 3 jajka
 szczypta soli
 kwaśny dżem, np. powidła śliwkowe
 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
 cukier puder do posypki

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.

2

Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.

3

Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć.

4

Ciasto pokrój na równe części, zrób wgłębienie na nadzienie z dżemu i wyrób bułeczki. Przed pieczeniem posmaruj bułki jednym jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka.

5

Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 12 BUŁECZEK)
 550 g mąki pszennej
 5 g suchych drożdży (3 płaskie łyżeczki)
 250 ml mleka
 40 g roztopionego masła
 40 g cukru trzcinowego
 3 jajka
 szczypta soli
 kwaśny dżem, np. powidła śliwkowe
 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
 cukier puder do posypki

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.

2

Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.

3

Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć.

4

Ciasto pokrój na równe części, zrób wgłębienie na nadzienie z dżemu i wyrób bułeczki. Przed pieczeniem posmaruj bułki jednym jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka.

5

Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis
Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis
Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis

1 thoughts on “Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *