Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis
A może by na tłusty czwartek zjeść coś zapiekanego a nie smażonego…? Jutro znajdziecie multum pomysłów na domowe pączki, dlatego ja przygotowałam coś podobnego w temacie, ale jednak innego. Oto domowy przepis na słodkie bułeczki drożdżowe! Może nie fit, ale jakie smaczne… 🙂
Bułeczki drożdżowe to małe słodkości, które na pewno ucieszą każdego. Są maślane, puszyste i bardzo, ale to bardzo proste do zrobienia. Posmakują i dzieciom, i dorosłym. No i może najważniejsze… bułeczki mają mniej kalorii niż tradycyjne pączki pieczone w głębokim tłuszczu. Zobaczcie sami!
Lubicie słodkie? Może w takim razie skusicie się na:
- Fit pancakes na bazie płatków owsianych
- Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami
- Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej
- Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem
Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.
Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.
Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć.
Ciasto pokrój na równe części, zrób wgłębienie na nadzienie z dżemu i wyrób bułeczki. Przed pieczeniem posmaruj bułki jednym jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka.
Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.
Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.
Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć.
Ciasto pokrój na równe części, zrób wgłębienie na nadzienie z dżemu i wyrób bułeczki. Przed pieczeniem posmaruj bułki jednym jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka.
Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
1 thoughts on “Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis”