Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem

Kurczak curry
 

Chyba każdy miłośnik orientalnych smaków wie jak smakuje kurczak curry. Nie znaczy to jednak że danie jest mniej smaczne, ba, jest wręcz przeciwnie! Ta słodko-ostro-korzenna gra smaków i aromatów, ta domieszka miodu i cytryny… chyba nie muszę mówić nic więcej? 🙂

Kurczak jest bardzo uniwersalnym składnikiem wielu potraw. Można go przyrządzić w kremowym sosie z grzybami, tak jak w Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem, ale i bez sosu jak w Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową. Dzisiaj do mojej kolekcji dojdzie kolejny kurczak – kurczak curry.

Soczyste kawałki piersi z kurczaka, przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru świetnie wpasowują się do kremowego sosu na bazie niewielkiej ilości śmietany i mleczka kokosowego. Całość zwieńczamy ryżem bądź kaszą bulgur, no i mamy bardzo szybkie oraz proste danie. Tylko tyle i aż tyle.

Smacznie polecam!

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania12 min.Czas gotowania8 min.Całkowity czas20 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 200 g piersi z kurczaka
 2 duże łyżki śmietany 18% + 1 łyżka mleczka kokosowego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
 1 saszetka ryżu (50g)
 1 łyżka curry
 3 cm startego imbiru/1 łyżeczka sproszkowanego
 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
 1 łyżka miodu
 sok z cytryny
 oliwa z oliwek
 natka pietruszki
 sól, pieprz

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Posiekaj na drobno cebulę wraz z czosnkiem.

2

Pokrój kurczaka w kosteczkę i przełóż do miski. Dodaj chili, starty korzeń imbiru wraz z skórką z cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 5-10 min.

3

W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki oraz ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4

Podsmaż cebulę na średnim ogniu na oliwie z oliwek. Jak tylko cebula się zeszkli, wyjmij zamarynowanego kurczaka i usmaż na złoty kolor wraz z cebulą. Po 3 minutach dodaj łyżkę curry.

5

Zmniejsz ogień i stopniowo dodaj śmietanę wraz z mleczkiem kokosowym. Na koniec dodaj łyżkę miodu i wszystko dokładnie wymieszaj.

6

Podawaj z ryżem, natką pietruszki oraz cytryną. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 200 g piersi z kurczaka
 2 duże łyżki śmietany 18% + 1 łyżka mleczka kokosowego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
 1 saszetka ryżu (50g)
 1 łyżka curry
 3 cm startego imbiru/1 łyżeczka sproszkowanego
 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
 1 łyżka miodu
 sok z cytryny
 oliwa z oliwek
 natka pietruszki
 sól, pieprz

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Posiekaj na drobno cebulę wraz z czosnkiem.

2

Pokrój kurczaka w kosteczkę i przełóż do miski. Dodaj chili, starty korzeń imbiru wraz z skórką z cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 5-10 min.

3

W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki oraz ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4

Podsmaż cebulę na średnim ogniu na oliwie z oliwek. Jak tylko cebula się zeszkli, wyjmij zamarynowanego kurczaka i usmaż na złoty kolor wraz z cebulą. Po 3 minutach dodaj łyżkę curry.

5

Zmniejsz ogień i stopniowo dodaj śmietanę wraz z mleczkiem kokosowym. Na koniec dodaj łyżkę miodu i wszystko dokładnie wymieszaj.

6

Podawaj z ryżem, natką pietruszki oraz cytryną. Smacznego!

Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem

Kurczak curry

 

Kurczak curry

3 thoughts on “Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *