Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem
Chyba każdy miłośnik orientalnych smaków wie jak smakuje kurczak curry. Nie znaczy to jednak że danie jest mniej smaczne, ba, jest wręcz przeciwnie! Ta słodko-ostro-korzenna gra smaków i aromatów, ta domieszka miodu i cytryny… chyba nie muszę mówić nic więcej? 🙂
Kurczak jest bardzo uniwersalnym składnikiem wielu potraw. Można go przyrządzić w kremowym sosie z grzybami, tak jak w Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem, ale i bez sosu jak w Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową. Dzisiaj do mojej kolekcji dojdzie kolejny kurczak – kurczak curry.
Soczyste kawałki piersi z kurczaka, przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru świetnie wpasowują się do kremowego sosu na bazie niewielkiej ilości śmietany i mleczka kokosowego. Całość zwieńczamy ryżem bądź kaszą bulgur, no i mamy bardzo szybkie oraz proste danie. Tylko tyle i aż tyle.
Smacznie polecam!
Posiekaj na drobno cebulę wraz z czosnkiem.
Pokrój kurczaka w kosteczkę i przełóż do miski. Dodaj chili, starty korzeń imbiru wraz z skórką z cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 5-10 min.
W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki oraz ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podsmaż cebulę na średnim ogniu na oliwie z oliwek. Jak tylko cebula się zeszkli, wyjmij zamarynowanego kurczaka i usmaż na złoty kolor wraz z cebulą. Po 3 minutach dodaj łyżkę curry.
Zmniejsz ogień i stopniowo dodaj śmietanę wraz z mleczkiem kokosowym. Na koniec dodaj łyżkę miodu i wszystko dokładnie wymieszaj.
Podawaj z ryżem, natką pietruszki oraz cytryną. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Posiekaj na drobno cebulę wraz z czosnkiem.
Pokrój kurczaka w kosteczkę i przełóż do miski. Dodaj chili, starty korzeń imbiru wraz z skórką z cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 5-10 min.
W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki oraz ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podsmaż cebulę na średnim ogniu na oliwie z oliwek. Jak tylko cebula się zeszkli, wyjmij zamarynowanego kurczaka i usmaż na złoty kolor wraz z cebulą. Po 3 minutach dodaj łyżkę curry.
Zmniejsz ogień i stopniowo dodaj śmietanę wraz z mleczkiem kokosowym. Na koniec dodaj łyżkę miodu i wszystko dokładnie wymieszaj.
Podawaj z ryżem, natką pietruszki oraz cytryną. Smacznego!
3 thoughts on “Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem”