
Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej

Jako że zaczyna się sezon na dynię pokusiłam się o przygotowanie przepisu na domowy chleb bezglutenowy na bazie dyni piżmowej. Tak przygotowany chleb świetnie się nada jako podstawa do kanapek, chociaż sam w sobie również jest bardzo pyszny. 🙂 Koniecznie musicie spróbować!
Chleb bezglutenowy wcale nie jest taki zły jak go malują. 🙂 Połączenie dyni i dwóch rodzajów mąk daje naprawdę niesamowite walory smakowe. Dlaczego dwa rodzaje mąk? Dzięki takiemu połączeniu, chleb wyjdzie chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku – z samą mąką kukurydzianą chleb oczywiście również wyjdzie, ale będzie bardziej żółty i mniej chrupiący. Dla miłośników słodkich smaków polecam dodać trochę miodu i aromatu waniliowego – wtedy chlebek będzie słodszy, ale mniej „neutralny”.
Domowy chleb bezglutenowy o wiele łatwiej przygotować z wagą kuchenną, jako że bardzo ważne jest zachowanie proporcji mąki, wody i drożdży. Dokładnie stosujcie się do podanych miar, inaczej chleb może się nie udać. Przepis opiera się na drożdżach, dlatego pamiętajcie o tym, aby składniki z których będziecie przygotowywać ciasto miały temperaturę pokojową. Co więcej, ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple – najbardziej lubi temperaturę 20-30*C.
A, no i jeszcze jedno – jeżeli nie chcecie, aby chleb wyszedł popękany tak jak na zdjęciach, przed wstawieniem do piekarnika poprzecinajcie ciasto wzdłuż lub w zygzak.
Smacznego!
Polecam również:
Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.
W trakcie pieczenia dyni zblenduj na mąkę płatki owsiane.
Zarówno mąkę kukurydzianą, jak i owsianą przesyp przez sitko.
Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.
Do miski wysyp mąki, dodaj purée z dyni oraz letnią wodę (temp. ok 45*C). Mieszaj aż się składniki połączą, następnie dodaj drożdże, sól oraz opcjonalnie aromat waniliowy i łyżkę miodu.
Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.
Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz, aby chleb wyszedł popękany, poprzecinaj ciasto wzdłuż lub zrób zygzak.
Piecz przez 40 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Nie wyjmuj od razu z piekarnika jak chlebek się upiecze, niech jeszcze odczeka kilka minut. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.
W trakcie pieczenia dyni zblenduj na mąkę płatki owsiane.
Zarówno mąkę kukurydzianą, jak i owsianą przesyp przez sitko.
Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.
Do miski wysyp mąki, dodaj purée z dyni oraz letnią wodę (temp. ok 45*C). Mieszaj aż się składniki połączą, następnie dodaj drożdże, sól oraz opcjonalnie aromat waniliowy i łyżkę miodu.
Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.
Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz, aby chleb wyszedł popękany, poprzecinaj ciasto wzdłuż lub zrób zygzak.
Piecz przez 40 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Nie wyjmuj od razu z piekarnika jak chlebek się upiecze, niech jeszcze odczeka kilka minut. Smacznego!
Nie jadałam jeszcze takie chleba, chętnie skusiłabym się na kromkę.
A, dziękuję! Chleb w smaku jest lekko słodki, ale nadal „chlebowy”. 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu!