Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej

Chleb bezglutenowy z dyni piżmowej
 

Jako że zaczyna się sezon na dynię pokusiłam się o przygotowanie przepisu na domowy chleb bezglutenowy na bazie dyni piżmowej. Tak przygotowany chleb świetnie się nada jako podstawa do kanapek, chociaż sam w sobie również jest bardzo pyszny. 🙂 Koniecznie musicie spróbować!

Chleb bezglutenowy wcale nie jest taki zły jak go malują. 🙂 Połączenie dyni i dwóch rodzajów mąk daje naprawdę niesamowite walory smakowe. Dlaczego dwa rodzaje mąk? Dzięki takiemu połączeniu, chleb wyjdzie chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku – z samą mąką kukurydzianą chleb oczywiście również wyjdzie, ale będzie bardziej żółty i mniej chrupiący. Dla miłośników słodkich smaków polecam dodać trochę miodu i aromatu waniliowego – wtedy chlebek będzie słodszy, ale mniej „neutralny”.

Domowy chleb bezglutenowy o wiele łatwiej przygotować z wagą kuchenną, jako że bardzo ważne jest zachowanie proporcji mąki, wody i drożdży. Dokładnie stosujcie się do podanych miar, inaczej chleb może się nie udać. Przepis opiera się na drożdżach, dlatego pamiętajcie o tym, aby składniki z których będziecie przygotowywać ciasto miały temperaturę pokojową. Co więcej, ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple – najbardziej lubi temperaturę 20-30*C.

A, no i jeszcze jedno – jeżeli nie chcecie, aby chleb wyszedł popękany tak jak na zdjęciach, przed wstawieniem do piekarnika poprzecinajcie ciasto wzdłuż lub w zygzak.

Smacznego!

Polecam również:

  • Fit pancakes na bazie płatków owsianych
  • Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym
  • Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów
  • TrudnośćŚrednio zaawansowany Czas przygotowania1 godzina 15 min.Czas gotowania40 min.Całkowity czas1 godzina 55 min.

    USTAW TIMER

    SKŁADNIKI (FORMA KEKSÓWKA 12x24)
     70 g płatków owsianych
     300 g mąki kukurydzianej
     300 g dyni piżmowej (może też być hokkaido)
     300 ml letniej, przegotowanej wody
     1,5 łyżeczki soli
     3 łyżeczki suszonych drożdży instant
     1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
     1 łyżka miodu (opcjonalnie)
     oliwa z oliwek

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.

    2

    W trakcie pieczenia dyni zblenduj na mąkę płatki owsiane.

    3

    Zarówno mąkę kukurydzianą, jak i owsianą przesyp przez sitko.

    4

    Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.

    5

    Do miski wysyp mąki, dodaj purée z dyni oraz letnią wodę (temp. ok 45*C). Mieszaj aż się składniki połączą, następnie dodaj drożdże, sól oraz opcjonalnie aromat waniliowy i łyżkę miodu.

    6

    Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.

    7

    Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć.

    8

    Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz, aby chleb wyszedł popękany, poprzecinaj ciasto wzdłuż lub zrób zygzak.

    9

    Piecz przez 40 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Nie wyjmuj od razu z piekarnika jak chlebek się upiecze, niech jeszcze odczeka kilka minut. Smacznego!

    Składniki

    SKŁADNIKI (FORMA KEKSÓWKA 12x24)
     70 g płatków owsianych
     300 g mąki kukurydzianej
     300 g dyni piżmowej (może też być hokkaido)
     300 ml letniej, przegotowanej wody
     1,5 łyżeczki soli
     3 łyżeczki suszonych drożdży instant
     1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
     1 łyżka miodu (opcjonalnie)
     oliwa z oliwek

    Przygotowanie

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.

    2

    W trakcie pieczenia dyni zblenduj na mąkę płatki owsiane.

    3

    Zarówno mąkę kukurydzianą, jak i owsianą przesyp przez sitko.

    4

    Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.

    5

    Do miski wysyp mąki, dodaj purée z dyni oraz letnią wodę (temp. ok 45*C). Mieszaj aż się składniki połączą, następnie dodaj drożdże, sól oraz opcjonalnie aromat waniliowy i łyżkę miodu.

    6

    Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.

    7

    Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć.

    8

    Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz, aby chleb wyszedł popękany, poprzecinaj ciasto wzdłuż lub zrób zygzak.

    9

    Piecz przez 40 minut w temperaturze 200*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Nie wyjmuj od razu z piekarnika jak chlebek się upiecze, niech jeszcze odczeka kilka minut. Smacznego!

    Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej

    Chleb bezglutenowy z dyni piżmowej
     
    Chleb bezglutenowy z dyni piżmowej
     
    Chleb bezglutenowy z dyni piżmowej

    4 thoughts on “Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *