Słodki jeżyk czyli świąteczny deser bez pieczenia
Świąteczny deser bez pieczenia to idealny pomysł na wspólne gotowanie z dzieckiem. 🙂 Urocze jeżyki może nie wyglądają jak z cukierni, ale nie muszą. Cała zabawa jest w tworzeniu!
Święta może już minęły, ale atmosfera jeszcze nie. A jako że zostało mi jeszcze trochę składników ze świąt, to zrobiłam (po)świąteczny deser bez pieczenia. Tak naprawdę wystarczy zmiksować ze sobą kilka składników i mamy gotową masę. Zrobienie samych jeżyków to również bardzo prosta zabawa, dlatego polecam zaprosić najmłodszych do kulinarnej zabawy.
Jeże wyszły naprawdę pyszne, a w połączeniu z paluszkami ptysiowymi tworzą naprawdę fajne połączenie. Opcjonalnie możecie dodać trochę kwaśnego dżemu (np. powidła) – wtedy deser będzie mniej słodki.
Koniecznie sami wypróbujcie i zaproście dzieci do wspólnego gotowania. 🙂 Smacznego!
Lubicie słodkości? Zobaczcie w takim razie:
- Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem
- Fit pancakes na bazie płatków owsianych
- Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej
Śmietanę ubij mikserem. Dodaj serek mascarpone, kakao i cukier, i zmiel wszystko na gładką masę.
Masę wstaw na kilka minut do lodówki.
Na papier wyłóż mus i uformuj kształt przypominający jeża. Z patyczków ptysiowych zrób kolce, a z draży oczka i nosek. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Śmietanę ubij mikserem. Dodaj serek mascarpone, kakao i cukier, i zmiel wszystko na gładką masę.
Masę wstaw na kilka minut do lodówki.
Na papier wyłóż mus i uformuj kształt przypominający jeża. Z patyczków ptysiowych zrób kolce, a z draży oczka i nosek. Smacznego!
2 thoughts on “Słodki jeżyk czyli świąteczny deser bez pieczenia”