Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej
Domowe kulki rafaello to nie tylko pyszny przepis do zrobienia w pół godziny, ale także zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych słodyczy.
Zdrowe praliny to często wykluczające się wyrazy, ale w moim przepisie akurat się uzupełniają. 🙂 Szukając inspiracji na to danie zauważyłam że większość przepisów bazuje na białej czekoladzie, ja jednak postanowiłam przygotować kulki rafaello z masy chudego twarożku i mleczka kokosowego. I to był strzał w dziesiątkę! Twarożek nadaje konsystencji, zaś mleczko kokosowe i wiórki – smaku (w ogóle nie czuć twarożku!). Naprawdę polecam.
Zobaczcie również:
- Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
- Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem
- Fit pancakes na bazie płatków owsianych
- Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis
Twaróg rozdrób w misce, dodaj cukier/ksylitol, aromat waniliowy, garść wiórek kokosowych oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Dokładnie wymieszaj - uważaj, żeby masa nie wyszła za rzadko!
Stopniowo dodawaj mleczko kokosowe, najlepiej po łyżce, tak aby masa utrzymała "ciastową" konsystencję i mieszaj.
Następnie na delikatnych obrotach zblenduj/zmiksuj wszystkie składniki.
Jeżeli masa wyjdzie za rzadko - nic się nie stało, wstaw na godzinę do lodówki, aby stężała.
Ręcznie uformuj kulki rafaello i obtocz je w wiórkach kokosowych.
W razie potrzeby nadziewaj orzechami laskowymi bądź obranymi migdałami.
Gotowe praliny wstaw na pół godziny do lodówki.
Domowe rafaello trzymaj w lodówce.
Składniki
Przygotowanie
Twaróg rozdrób w misce, dodaj cukier/ksylitol, aromat waniliowy, garść wiórek kokosowych oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Dokładnie wymieszaj - uważaj, żeby masa nie wyszła za rzadko!
Stopniowo dodawaj mleczko kokosowe, najlepiej po łyżce, tak aby masa utrzymała "ciastową" konsystencję i mieszaj.
Następnie na delikatnych obrotach zblenduj/zmiksuj wszystkie składniki.
Jeżeli masa wyjdzie za rzadko - nic się nie stało, wstaw na godzinę do lodówki, aby stężała.
Ręcznie uformuj kulki rafaello i obtocz je w wiórkach kokosowych.
W razie potrzeby nadziewaj orzechami laskowymi bądź obranymi migdałami.
Gotowe praliny wstaw na pół godziny do lodówki.
Domowe rafaello trzymaj w lodówce.
1 thoughts on “Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej”