Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej

Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej, fit rafaello

Domowe kulki rafaello to nie tylko pyszny przepis do zrobienia w pół godziny, ale także zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych słodyczy.

Zdrowe praliny to często wykluczające się wyrazy, ale w moim przepisie akurat się uzupełniają. 🙂 Szukając inspiracji na to danie zauważyłam że większość przepisów bazuje na białej czekoladzie, ja jednak postanowiłam przygotować kulki rafaello z masy chudego twarożku i mleczka kokosowego. I to był strzał w dziesiątkę! Twarożek nadaje konsystencji, zaś mleczko kokosowe i wiórki – smaku (w ogóle nie czuć twarożku!). Naprawdę polecam.

Zobaczcie również:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania40 min.Całkowity czas40 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 20 KULEK)
 ½ puszki mleczka kokosowego
 200 g chudego twarogu
 1 opakowanie wiórek kokosowych
 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ok. 70 ml wody
 3 łyżki ksylitolu (optymalnie) bądź cukru pudru
 kilka kropel aromatu waniliowego
 migdały/orzechy jako nadzienie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Twaróg rozdrób w misce, dodaj cukier/ksylitol, aromat waniliowy, garść wiórek kokosowych oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Dokładnie wymieszaj - uważaj, żeby masa nie wyszła za rzadko!

2

Stopniowo dodawaj mleczko kokosowe, najlepiej po łyżce, tak aby masa utrzymała "ciastową" konsystencję i mieszaj.
Następnie na delikatnych obrotach zblenduj/zmiksuj wszystkie składniki.
Jeżeli masa wyjdzie za rzadko - nic się nie stało, wstaw na godzinę do lodówki, aby stężała.

3

Ręcznie uformuj kulki rafaello i obtocz je w wiórkach kokosowych.
W razie potrzeby nadziewaj orzechami laskowymi bądź obranymi migdałami.

4

Gotowe praliny wstaw na pół godziny do lodówki.

5

Domowe rafaello trzymaj w lodówce.

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 20 KULEK)
 ½ puszki mleczka kokosowego
 200 g chudego twarogu
 1 opakowanie wiórek kokosowych
 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ok. 70 ml wody
 3 łyżki ksylitolu (optymalnie) bądź cukru pudru
 kilka kropel aromatu waniliowego
 migdały/orzechy jako nadzienie

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Twaróg rozdrób w misce, dodaj cukier/ksylitol, aromat waniliowy, garść wiórek kokosowych oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Dokładnie wymieszaj - uważaj, żeby masa nie wyszła za rzadko!

2

Stopniowo dodawaj mleczko kokosowe, najlepiej po łyżce, tak aby masa utrzymała "ciastową" konsystencję i mieszaj.
Następnie na delikatnych obrotach zblenduj/zmiksuj wszystkie składniki.
Jeżeli masa wyjdzie za rzadko - nic się nie stało, wstaw na godzinę do lodówki, aby stężała.

3

Ręcznie uformuj kulki rafaello i obtocz je w wiórkach kokosowych.
W razie potrzeby nadziewaj orzechami laskowymi bądź obranymi migdałami.

4

Gotowe praliny wstaw na pół godziny do lodówki.

5

Domowe rafaello trzymaj w lodówce.

Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej
Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej, fit rafaello
Pyszne kulki rafaello w wersji fit
Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej, fit rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.