Fit pancakes na bazie płatków owsianych

Pancakes
 

Pancakes, czyli naleśniki amerykańskie, to rodzaj puszystych placuszków najczęściej przygotowywanych na słodko. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale smakują tak samo dobrze z typowo polskimi dodatkami: dżemem, owocami, orzeszkami czy miodem. Pyszne są również „na sucho”, obsypane tylko cukrem pudrem.

Od kilku dni chodziło za mną zrobienie czegoś na słodko. Oczywiście musiało być to bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym zdrowe i sycące – pancakes idealnie wpasowały się do moich potrzeb. Postanowiłam przygotować naleśniki bardziej fit, bez wykorzystywania żadnej mąki (jak dodałam mąkę kokosową placuszki wprawdzie wyszły, ale były bardzo kruche i nieforemne). Płatki owsiane spełniły swoją rolę – nie dość że fit, to jeszcze świetnie skleiły pancakes, dzięki czemu wyszły kształtne i foremne. Już nie musiałam dodawać żadnej mąki.

Jako że placuszki same w sobie wyszły słodkie – dzięki bananowi – rekomenduję aby podawać je z bardziej kwaśnymi dodatkami, tj. dżemem czy owocami. 🙂

Puszyste i delikatne pancakes idealnie sprawdzą się jako pyszne śniadanie czy kolacja. Spróbujcie sami!

A jak macie ochotę na inne fit przepisy, polecam Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał oraz Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese. 🙂

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania7 min.Czas gotowania8 min.Całkowity czas15 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3 PORCJE)
 2 jajka
 100 g płatków owsianych (1 szklanka)
 150 g jogurtu naturalnego gęstego
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 banan
 masło (do smażenia)
 Dodatki: porzeczki, dżem wiśniowy, miód, płatki kokosowe i inne, ulubione dodatki (najlepiej kwaśne, dla kontrastu)

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Jajka, płatki owsiane, jogurt naturalny i pokrojony banan zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę.

2

Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy naleśniki spalą – i stopniowo wylewaj ciasto na placki. Smaż wszystko na maśle albo na maśle z oliwą. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała chochla.

3

Jak pojawią się bąble, a placki będą już upieczone od spodu, odwróć je jeszcze na drugą stronę i piecz przez chwilę, aż będą sprężyste.

4

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. miodem, syropem klonowym, dżemem czy owocami.

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3 PORCJE)
 2 jajka
 100 g płatków owsianych (1 szklanka)
 150 g jogurtu naturalnego gęstego
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 banan
 masło (do smażenia)
 Dodatki: porzeczki, dżem wiśniowy, miód, płatki kokosowe i inne, ulubione dodatki (najlepiej kwaśne, dla kontrastu)

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Jajka, płatki owsiane, jogurt naturalny i pokrojony banan zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę.

2

Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy naleśniki spalą – i stopniowo wylewaj ciasto na placki. Smaż wszystko na maśle albo na maśle z oliwą. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała chochla.

3

Jak pojawią się bąble, a placki będą już upieczone od spodu, odwróć je jeszcze na drugą stronę i piecz przez chwilę, aż będą sprężyste.

4

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. miodem, syropem klonowym, dżemem czy owocami.

Fit pancakes na bazie płatków owsianych

Pancakes

 

Pancakes

 

 

Pancakes

 

Follow my blog with Bloglovin

15 thoughts on “Fit pancakes na bazie płatków owsianych

  1. Super sprawa 🙂 pancakes wyglądają aptetycznie. Zastanawiam się nad dodaniem jakiegoś fit syropu klonowego, czy będzie to dobre rozwiązanie ? czy jednak syrop klonowy nie idzie w parze z fit odżywianiem ? Pytam ponieważ widzę że na stronach z suplementami można dostać takie sosy czy właśnie syropy i wg opisów są fit 🙂

     
    1. Super, dziękuję! Jak najbardziej można dodać syrop klonowy, oczywiście w rozsądnych ilościach. Syrop jest bardzo zdrowy, ma dużo witamin i minerałów, a nawet mniej kalorii niż zwykły miód. 🙂
      Jak będziesz kupowała syrop, to wybierz taki, który ma jak najmniej produktów przetworzonych, bez dodatkowego cukru. 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *