
Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta

Cukinia to warzywo o wyjątkowo niskiej wartości kalorycznej – ma ona zaledwie 15 kalorii w 100 g. A jako że sezon na cukinię w pełni, to nie mogłabym nie wstawić przepisu na dietetyczne placki z cukinii, tutaj w wersji zapiekanej z niewielką ilością sera feta.
Dietetyczne placki z cukinii są bardzo proste w przygotowaniu: wystarczy zetrzeć cukinię, pokroić dodatki, zamiast mąki dodać płatki owsiane i zapiec z dodatkiem sera fety. No i tyle. 🙂 Nie martwcie się, że zapiekane placki nie będą tak samo smaczne jak te smażone – dzięki fecie oraz aromatycznemu oregano placuszki wyjdą niesamowicie chrupiące i rozpływające się w ustach. Sami się przekonajcie!
A dla miłośników cukinii polecam:
- Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a?
- Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese
- Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał
Obraną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyciśnij pozostały sok.
Zmiel płatki owsiane na gładką masę wraz z jajkami i proszkiem do pieczenia (najlepiej w blenderze), dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku oraz startą cukinię.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, następnie dodaj pokruszoną fetę, posól, popieprz i dopraw oregano. Ważne: sprawdź jak bardzo słona jest feta - jeśli mocno słona, ogranicz dosalanie reszty składników.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż placki, posyp jeszcze delikatnie pokruszoną fetą i skropl oliwą. Piecz na złoty kolor przez 20-25 min na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki
Przygotowanie
Obraną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyciśnij pozostały sok.
Zmiel płatki owsiane na gładką masę wraz z jajkami i proszkiem do pieczenia (najlepiej w blenderze), dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku oraz startą cukinię.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, następnie dodaj pokruszoną fetę, posól, popieprz i dopraw oregano. Ważne: sprawdź jak bardzo słona jest feta - jeśli mocno słona, ogranicz dosalanie reszty składników.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż placki, posyp jeszcze delikatnie pokruszoną fetą i skropl oliwą. Piecz na złoty kolor przez 20-25 min na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wygląda pycha, na pewno zrobię! 😉
Sylas, i jak, zrobiłaś? 🙂