
Kaszotto roślinne – przepis wegański | warsztaty PlantON BIO

Kilka miesięcy temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z Kasią Błażejewską – Stuhr, w trakcie których przygotowywałam m.in. przepyszne kaszotto roślinne na bazie wegańskich „jogurtów” PlantON BIO.
Kaszotto roślinne to naprawdę przepyszne danie, nie spodziewałam się, że tak mi posmakuje. Mimo że sezon na szparagi minął, to sam przepis jest na tyle uniwersalny, że łatwo zastąpić szparagi np. brokułami czy mrożoną fasolką szparagową. Kluczowe dla kaszotto są „skwarki” z selera – coś, o czym w życiu nie sądziłam, że tak mi posmakuje! Do tego jogurt roślinny, który idealnie połączył składniki, a wszystko posypane prażonym kuminem… palce lizać!
Polecam też inne przepisy roślinne:
- Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta
- Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a?
- Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą
- Pizza na spodzie z cukinii – zdrowy obiad
- Co zrobić z dyni, czyli prosty przepis na kaszotto
Pokrój seler w kostkę, następnie wymieszaj "skwarki" z łyżką sosu sojowego i łyżeczką wędzonej papryki.
Odstaw na bok.
Jeżeli masz chwilę czasu, to seler możesz odstawić na pół godziny/godzinę do lodówki, aby "skwarki" się zamarynowały.
Kaszę opłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na suchej patelni przed 2-3 minuty upraż ziarna kuminu i następnie przełóż go do miski obok.
Patelnię osusz i na oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowym podsmaż szparagi i cebulę pokrojoną w grubsze plasterki. Pamiętaj, aby szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić (po skosie) w spore plasterki.
W trakcie smażenia szparagów dodaj końcówki na sam koniec smażenia, tak żeby się nie pokruszyły.
Na drugiej patelni podsmaż "skwarki" z selera, aż zbrązowieje - seler powinien być chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku.
Do szparagów dodaj ugotowaną, odcedzoną kaszę i podduś przez kilka minut.
Następnie dodaj seler i podsmaż wszystkie warzywa na wolnym ogniu przez chwilę.
Warzywa wymieszaj z wegangurtem PLANTON BIO, czyli wege „jogurtem” kokosowym.
Posól i popieprz według preferencji, następnie posyp wszystko prażonym kuminem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Pokrój seler w kostkę, następnie wymieszaj "skwarki" z łyżką sosu sojowego i łyżeczką wędzonej papryki.
Odstaw na bok.
Jeżeli masz chwilę czasu, to seler możesz odstawić na pół godziny/godzinę do lodówki, aby "skwarki" się zamarynowały.
Kaszę opłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na suchej patelni przed 2-3 minuty upraż ziarna kuminu i następnie przełóż go do miski obok.
Patelnię osusz i na oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowym podsmaż szparagi i cebulę pokrojoną w grubsze plasterki. Pamiętaj, aby szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić (po skosie) w spore plasterki.
W trakcie smażenia szparagów dodaj końcówki na sam koniec smażenia, tak żeby się nie pokruszyły.
Na drugiej patelni podsmaż "skwarki" z selera, aż zbrązowieje - seler powinien być chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku.
Do szparagów dodaj ugotowaną, odcedzoną kaszę i podduś przez kilka minut.
Następnie dodaj seler i podsmaż wszystkie warzywa na wolnym ogniu przez chwilę.
Warzywa wymieszaj z wegangurtem PLANTON BIO, czyli wege „jogurtem” kokosowym.
Posól i popieprz według preferencji, następnie posyp wszystko prażonym kuminem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego!

Świetny przepis. Jak widać wegańskie jedzenie też może smakować pysznie.
Dziękuję!