Kaszotto roślinne – przepis wegański | warsztaty PlantON BIO

Kaszotto roślinne - przepis wegański warsztaty PlantON BIO
 

Kilka miesięcy temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z Kasią Błażejewską – Stuhr, w trakcie których przygotowywałam m.in. przepyszne kaszotto roślinne na bazie wegańskich „jogurtów” PlantON BIO.

Kaszotto roślinne to naprawdę przepyszne danie, nie spodziewałam się, że tak mi posmakuje. Mimo że sezon na szparagi minął, to sam przepis jest na tyle uniwersalny, że łatwo zastąpić szparagi np. brokułami czy mrożoną fasolką szparagową. Kluczowe dla kaszotto są „skwarki” z selera – coś, o czym w życiu nie sądziłam, że tak mi posmakuje! Do tego jogurt roślinny, który idealnie połączył składniki, a wszystko posypane prażonym kuminem… palce lizać!

Polecam też inne przepisy roślinne:

TrudnośćŚrednio zaawansowany Czas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas35 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 100 g kaszy pęczak
 pół pęczka zielonych szparagów
 1 cebula
 1 szczypior
 pół średniego selera
 vegangurt PLANTON BIO
 2 łyżki ziaren kuminu
 1 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka
 2 łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowego

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
"Skwarki" z selera
1

Pokrój seler w kostkę, następnie wymieszaj "skwarki" z łyżką sosu sojowego i łyżeczką wędzonej papryki.

2

Odstaw na bok.
Jeżeli masz chwilę czasu, to seler możesz odstawić na pół godziny/godzinę do lodówki, aby "skwarki" się zamarynowały.

Kasza
3

Kaszę opłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Warzywa
4

Na suchej patelni przed 2-3 minuty upraż ziarna kuminu i następnie przełóż go do miski obok.

5

Patelnię osusz i na oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowym podsmaż szparagi i cebulę pokrojoną w grubsze plasterki. Pamiętaj, aby szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić (po skosie) w spore plasterki.
W trakcie smażenia szparagów dodaj końcówki na sam koniec smażenia, tak żeby się nie pokruszyły.

6

Na drugiej patelni podsmaż "skwarki" z selera, aż zbrązowieje - seler powinien być chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku.

7

Do szparagów dodaj ugotowaną, odcedzoną kaszę i podduś przez kilka minut.
Następnie dodaj seler i podsmaż wszystkie warzywa na wolnym ogniu przez chwilę.

8

Warzywa wymieszaj z wegangurtem PLANTON BIO, czyli wege „jogurtem” kokosowym.

9

Posól i popieprz według preferencji, następnie posyp wszystko prażonym kuminem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 100 g kaszy pęczak
 pół pęczka zielonych szparagów
 1 cebula
 1 szczypior
 pół średniego selera
 vegangurt PLANTON BIO
 2 łyżki ziaren kuminu
 1 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka
 2 łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowego

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
"Skwarki" z selera
1

Pokrój seler w kostkę, następnie wymieszaj "skwarki" z łyżką sosu sojowego i łyżeczką wędzonej papryki.

2

Odstaw na bok.
Jeżeli masz chwilę czasu, to seler możesz odstawić na pół godziny/godzinę do lodówki, aby "skwarki" się zamarynowały.

Kasza
3

Kaszę opłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Warzywa
4

Na suchej patelni przed 2-3 minuty upraż ziarna kuminu i następnie przełóż go do miski obok.

5

Patelnię osusz i na oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowym podsmaż szparagi i cebulę pokrojoną w grubsze plasterki. Pamiętaj, aby szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić (po skosie) w spore plasterki.
W trakcie smażenia szparagów dodaj końcówki na sam koniec smażenia, tak żeby się nie pokruszyły.

6

Na drugiej patelni podsmaż "skwarki" z selera, aż zbrązowieje - seler powinien być chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku.

7

Do szparagów dodaj ugotowaną, odcedzoną kaszę i podduś przez kilka minut.
Następnie dodaj seler i podsmaż wszystkie warzywa na wolnym ogniu przez chwilę.

8

Warzywa wymieszaj z wegangurtem PLANTON BIO, czyli wege „jogurtem” kokosowym.

9

Posól i popieprz według preferencji, następnie posyp wszystko prażonym kuminem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego!

Kaszotto roślinne – przepis wegański | warsztaty PlantON BIO
Kaszotto roślinne – przepis wegański

3 thoughts on “Kaszotto roślinne – przepis wegański | warsztaty PlantON BIO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *