Opcje wydruku

Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas35 min.

Dietetyczne placki z cukinii

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 10 PLACKÓW)
 1 duża cukinia
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 jajka
 ¼ opakowania pokruszonej fety (ok 50-70g)
 ½ szklanka płatków owsianych
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 sól, pieprz, oregano, oliwa/olej
 śmietana/jogurt naturalny do smaku + ulubione dodatki
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Obraną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyciśnij pozostały sok.

2

Zmiel płatki owsiane na gładką masę wraz z jajkami i proszkiem do pieczenia (najlepiej w blenderze), dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku oraz startą cukinię.

3

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, następnie dodaj pokruszoną fetę, posól, popieprz i dopraw oregano. Ważne: sprawdź jak bardzo słona jest feta - jeśli mocno słona, ogranicz dosalanie reszty składników.

4

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż placki, posyp jeszcze delikatnie pokruszoną fetą i skropl oliwą. Piecz na złoty kolor przez 20-25 min na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C.

5

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Odżywianie

Porcje 2