Kurczak tikka masala – prosty przepis

Kurczak Tikka Masala
Kurczak tikka masala – prosty przepis
5 (100%) 2 ocen[a/y]

Kurczak tikka masala to danie tak naprawdę kuchni brytyjskiej, ale oparte na tradycji kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej. Pyszne, soczyste mięso z kurczaka w rewelacyjnie aromatycznym sosie na bazie pomidorów i cebuli z dodatkiem orientalnych przypraw z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom (nie tylko) indyjskich smaków.

Kurczak tikka masala zazwyczaj przyprawia się mieszanką przypraw indyjskich garam masala. Możecie ją kupić w wielu sklepach z żywnością orientalną, delikatesach czy internecie, ale w razie problemów postarajcie się uzupełnić danie takimi przyprawami jak kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne czy gałka muszkatołowa.

Sekret kurczaka tikka masala tkwi w jogurtowej marynacie do mięsa i świetnie przyprawionym sosie. Sos powinien być pikantny, ale jeśli wolicie łagodną wersję to ograniczcie ilość przypraw, przede wszystkim imbiru i papryczki chilli.

Uwielbiasz dania z kurczakiem? Sprawdź:

  • Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem
  • Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem
  • Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową
  • TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania6 godzin 44 min.Czas gotowania3 godzin 25 min.Całkowity czas10 godzin 9 min.

    USTAW TIMER

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE)
     500 g piersi z kurczaka
     150 g jogurtu naturalnego, gęstego
     400 g pomidorów z puszki/przecieru pomidorowego
     2 cm startego imbiru
     1 limonka/cytryna
     2 ząbki czosnku
     70 g mleczka kokosowego
     1 cebula
     masło/oliwa
     garść płatków migdałów
     50 g ryżu do podania
     natka pietruszki
     przyprawy: chili pieprz cayenne, papryka słodka, kolendra nasiona i liście, curry, garam masala, sól, pieprz

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili (pół łyżeczki), papryka słodka, curry, kolendra (łyżeczka), garam masala (2 łyżeczki). Dodaj jogurt naturalny, dokładnie wszystko wymieszaj i obficie skropl sokiem z cytryny lub limonki. Wstaw do zamarynowania na min. 30 minut do lodówki

    2

    W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek, następnie podsmaż je na maśle.

    3

    Zamarynowanego kurczaka usmaż na średnim ogniu, następnie dodaj pomidory/przecier i wszystko podduś. Dopraw ponownie chili, kolendrą,, garam masala i imbirem (wszystko po ok. łyżeczce) oraz skropl sokiem z cytryny/limonki.

    4

    Dodaj mleczko kokosowe i duś wszystko przez 10 minut.

    5

    Na koniec upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

    6

    Tak przygotowane danie posyp migdałami i natką pietruszki bądź kolendrą. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ryżem.

    Składniki

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE)
     500 g piersi z kurczaka
     150 g jogurtu naturalnego, gęstego
     400 g pomidorów z puszki/przecieru pomidorowego
     2 cm startego imbiru
     1 limonka/cytryna
     2 ząbki czosnku
     70 g mleczka kokosowego
     1 cebula
     masło/oliwa
     garść płatków migdałów
     50 g ryżu do podania
     natka pietruszki
     przyprawy: chili pieprz cayenne, papryka słodka, kolendra nasiona i liście, curry, garam masala, sól, pieprz

    Przygotowanie

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili (pół łyżeczki), papryka słodka, curry, kolendra (łyżeczka), garam masala (2 łyżeczki). Dodaj jogurt naturalny, dokładnie wszystko wymieszaj i obficie skropl sokiem z cytryny lub limonki. Wstaw do zamarynowania na min. 30 minut do lodówki

    2

    W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek, następnie podsmaż je na maśle.

    3

    Zamarynowanego kurczaka usmaż na średnim ogniu, następnie dodaj pomidory/przecier i wszystko podduś. Dopraw ponownie chili, kolendrą,, garam masala i imbirem (wszystko po ok. łyżeczce) oraz skropl sokiem z cytryny/limonki.

    4

    Dodaj mleczko kokosowe i duś wszystko przez 10 minut.

    5

    Na koniec upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

    6

    Tak przygotowane danie posyp migdałami i natką pietruszki bądź kolendrą. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ryżem.

    Kurczak tikka masala – prosty przepis

    Kurczak Tikka Masala
     
    Kurczak Tikka Masala

    6 thoughts on “Kurczak tikka masala – prosty przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.