Kurczak tikka masala – prosty przepis

Kurczak Tikka Masala
Kurczak tikka masala – prosty przepis
5 (100%) 2 ocen[a/y]

Kurczak tikka masala to danie tak naprawdę kuchni brytyjskiej, ale oparte na tradycji kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej. Pyszne, soczyste mięso z kurczaka w rewelacyjnie aromatycznym sosie na bazie pomidorów i cebuli z dodatkiem orientalnych przypraw z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom (nie tylko) indyjskich smaków.

Kurczak tikka masala zazwyczaj przyprawia się mieszanką przypraw indyjskich garam masala. Możecie ją kupić w wielu sklepach z żywnością orientalną, delikatesach czy internecie, ale w razie problemów postarajcie się uzupełnić danie takimi przyprawami jak kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne czy gałka muszkatołowa.

Sekret kurczaka tikka masala tkwi w jogurtowej marynacie do mięsa i świetnie przyprawionym sosie. Sos powinien być pikantny, ale jeśli wolicie łagodną wersję to ograniczcie ilość przypraw, przede wszystkim imbiru i papryczki chilli.

Uwielbiasz dania z kurczakiem? Sprawdź:

  • Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem
  • Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem
  • Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową
  • TrudnośćŚrednio zaawansowany Czas przygotowania40 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas1 godzina

    USTAW TIMER

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3 PORCJE)
     500 g piersi z kurczaka
     150 g jogurtu naturalnego, gęstego
     400 g pomidorów z puszki/przecieru pomidorowego
     70 g mleczka kokosowego (1 duża łyżka)
     2 łyżeczki startego imbiru
     1 limonka/ctryna
     2 ząbki czosnku
     1 cebula
     masło/oliwa
     garść płatków migdałów
     natka pietruszki/świeża kolendra
    Przyprawy
     chili pieprz cayenne
     papryka słodka
     kolendra - nasiona i liście
     curry
     garam masala
     sól, pieprz

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Pierś kurczaka pokrój na kawałeczki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, ½ łyżeczkę chili pieprz cayenne, po 1 łyżeczce papryki słodkiej, curry i kolendry, 2 łyżeczki garam masala.

    2

    Do piersi z kurczaka dodaj jogurt naturalny, dokładniej wszystko wymieszaj i obficie skropl sokiem z cytryny bądź limonki. Wstaw do zamarynowania na min. 30 min do lodówki.

    3

    Podsmaż cebulę aż się zeszkli, dodaj czosnek, a następnie zamarynowanego kurczaka. Smaż wszystko na średnim ogniu przez ok 5 min.

    4

    Do złocistego kurczaka dodaj pomidory z puszki/przecier i wszystko podduś. Dopraw ponownie chili, kolendrą, garam masala, imbirem (wszystko ½-1 łyżeczki) oraz skropl sokiem z cytryny/limonki.

    5

    Na koniec dodaj do sosu mleczko kokosowe i duś wszystko przez ok 10 min.

    6

    W międzyczasie upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

    7

    Tak przygotowane danie posyp prażonymi migdałami i natką pietruszki/świeżą kolendrą. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem. 😊

    Składniki

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3 PORCJE)
     500 g piersi z kurczaka
     150 g jogurtu naturalnego, gęstego
     400 g pomidorów z puszki/przecieru pomidorowego
     70 g mleczka kokosowego (1 duża łyżka)
     2 łyżeczki startego imbiru
     1 limonka/ctryna
     2 ząbki czosnku
     1 cebula
     masło/oliwa
     garść płatków migdałów
     natka pietruszki/świeża kolendra
    Przyprawy
     chili pieprz cayenne
     papryka słodka
     kolendra - nasiona i liście
     curry
     garam masala
     sól, pieprz

    Przygotowanie

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Pierś kurczaka pokrój na kawałeczki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, ½ łyżeczkę chili pieprz cayenne, po 1 łyżeczce papryki słodkiej, curry i kolendry, 2 łyżeczki garam masala.

    2

    Do piersi z kurczaka dodaj jogurt naturalny, dokładniej wszystko wymieszaj i obficie skropl sokiem z cytryny bądź limonki. Wstaw do zamarynowania na min. 30 min do lodówki.

    3

    Podsmaż cebulę aż się zeszkli, dodaj czosnek, a następnie zamarynowanego kurczaka. Smaż wszystko na średnim ogniu przez ok 5 min.

    4

    Do złocistego kurczaka dodaj pomidory z puszki/przecier i wszystko podduś. Dopraw ponownie chili, kolendrą, garam masala, imbirem (wszystko ½-1 łyżeczki) oraz skropl sokiem z cytryny/limonki.

    5

    Na koniec dodaj do sosu mleczko kokosowe i duś wszystko przez ok 10 min.

    6

    W międzyczasie upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

    7

    Tak przygotowane danie posyp prażonymi migdałami i natką pietruszki/świeżą kolendrą. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem. 😊

    Kurczak tikka masala – prosty przepis

    Kurczak Tikka Masala
     
    Kurczak Tikka Masala

    One thought on “Kurczak tikka masala – prosty przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *