
Kurczak tikka masala – prosty przepis

Kurczak tikka masala to danie tak naprawdę kuchni brytyjskiej, ale oparte na tradycji kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej. Pyszne, soczyste mięso z kurczaka w rewelacyjnie aromatycznym sosie na bazie pomidorów i cebuli z dodatkiem orientalnych przypraw z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom (nie tylko) indyjskich smaków.
Kurczak tikka masala zazwyczaj przyprawia się mieszanką przypraw indyjskich garam masala. Możecie ją kupić w wielu sklepach z żywnością orientalną, delikatesach czy internecie, ale w razie problemów postarajcie się uzupełnić danie takimi przyprawami jak kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne czy gałka muszkatołowa.
Sekret kurczaka tikka masala tkwi w jogurtowej marynacie do mięsa i świetnie przyprawionym sosie. Sos powinien być pikantny, ale jeśli wolicie łagodną wersję to ograniczcie ilość przypraw, przede wszystkim imbiru i papryczki chilli.
Uwielbiasz dania z kurczakiem? Sprawdź:
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili (pół łyżeczki), papryka słodka, curry, kolendra (łyżeczka), garam masala (2 łyżeczki). Dodaj jogurt naturalny, dokładnie wszystko wymieszaj i obficie skropl sokiem z cytryny lub limonki. Wstaw do zamarynowania na min. 30 minut do lodówki
W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek, następnie podsmaż je na maśle.
Zamarynowanego kurczaka usmaż na średnim ogniu, następnie dodaj pomidory/przecier i wszystko podduś. Dopraw ponownie chili, kolendrą,, garam masala i imbirem (wszystko po ok. łyżeczce) oraz skropl sokiem z cytryny/limonki.
Dodaj mleczko kokosowe i duś wszystko przez 10 minut.
Na koniec upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Tak przygotowane danie posyp migdałami i natką pietruszki bądź kolendrą. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ryżem.
Składniki
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili (pół łyżeczki), papryka słodka, curry, kolendra (łyżeczka), garam masala (2 łyżeczki). Dodaj jogurt naturalny, dokładnie wszystko wymieszaj i obficie skropl sokiem z cytryny lub limonki. Wstaw do zamarynowania na min. 30 minut do lodówki
W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek, następnie podsmaż je na maśle.
Zamarynowanego kurczaka usmaż na średnim ogniu, następnie dodaj pomidory/przecier i wszystko podduś. Dopraw ponownie chili, kolendrą,, garam masala i imbirem (wszystko po ok. łyżeczce) oraz skropl sokiem z cytryny/limonki.
Dodaj mleczko kokosowe i duś wszystko przez 10 minut.
Na koniec upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Tak przygotowane danie posyp migdałami i natką pietruszki bądź kolendrą. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ryżem.
Jaki fajny ten kurczak, pomysł rewelacja ?