Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli
Już niedługo rozpocznie się sezon na cukinię, ale już warto testować różne przepisy, bo to wdzięczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Mój dzisiejszy przepis na cukinię to spaghetti napoli z cukinią zastępującą makaron. Danie nie tylko pyszne i lekkostrawne, ale również bezglutenowe!
Cukinia nie dość, że jest pyszna to jest też bardzo zdrowa – to idealne warzywo dla dbających o zdrowie i osób na diecie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo wiele cennych składników odżywczych m.in. potas, żelazo, magnez i witaminę C. Mój przepis na cukinię to spaghetti z cukinii, czyli zoodles, gdzie pokrojone w cieniutkie paski warzywo zastępuje makaron.
Innymi słowy, fit spaghetti napoli to duszona cukinia oblepiona ziołowym sosem ze świeżych pomidorów, podawana ze marchewką (opcjonalnie) oraz świeżą bazylią. Po prostu pycha!
Lubicie przepisy z cukinii? Zobaczcie w takim razie:
- Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta
- Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem
- Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry
- Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a?
Cukinię dokładnie umyj i pokrój na plasterki (nie trzeba obierać). Ja użyłam specjalnej obieraczki, ale oczywiście można to zrobić zwykłym nożem, chociaż znacznie wydłuży to czas przygotowania.
Opcjonalne: do dania dodaj również 3 obrane marchewki, pokrojone tak samo jak cukinia.
Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę i plasterki czosnku. Odstaw na chwilę.
Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie zblenduj/zmiksuj na gładką masę. Dopraw przyprawami (chili, papryka, oregano, rozmaryn, sól, pieprz).
Podduś przecier pomidorowy przez kilka minut, następnie dodaj cebulę i plasterki czosnku i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze w/w przyprawami i garścią świeżej bazylii.
Jeżeli sos wyszedł za rzadki można go lekko zagęścić niewielką ilością koncentratu pomidorowego.
Nie blanszuj cukinii (oraz marchewek) wcześniej, ponieważ wystarczająco zmiękną w sosie - dodaj warzywa już pocięte na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił je sos. Podduś wszystko przez kilka minut.
Danie podawaj ze świeżą bazylią i opcjonalnie startym parmezanem.
Składniki
Przygotowanie
Cukinię dokładnie umyj i pokrój na plasterki (nie trzeba obierać). Ja użyłam specjalnej obieraczki, ale oczywiście można to zrobić zwykłym nożem, chociaż znacznie wydłuży to czas przygotowania.
Opcjonalne: do dania dodaj również 3 obrane marchewki, pokrojone tak samo jak cukinia.
Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę i plasterki czosnku. Odstaw na chwilę.
Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie zblenduj/zmiksuj na gładką masę. Dopraw przyprawami (chili, papryka, oregano, rozmaryn, sól, pieprz).
Podduś przecier pomidorowy przez kilka minut, następnie dodaj cebulę i plasterki czosnku i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze w/w przyprawami i garścią świeżej bazylii.
Jeżeli sos wyszedł za rzadki można go lekko zagęścić niewielką ilością koncentratu pomidorowego.
Nie blanszuj cukinii (oraz marchewek) wcześniej, ponieważ wystarczająco zmiękną w sosie - dodaj warzywa już pocięte na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił je sos. Podduś wszystko przez kilka minut.
Danie podawaj ze świeżą bazylią i opcjonalnie startym parmezanem.
2 thoughts on “Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli”