Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami

Dorsz w sosie cytrynowym zapiekany z warzywami
 

Znudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym z warzywami.

Dorsz w sosie cytrynowym jest banalny w przygotowaniu – wystarczy na patelni przygotować sos, a następnie zapiec w nim rybę z warzywami. Dorsza pokroiłam na kawałki dzięki czemu bardzo szybko się zapiekł (wystarczyło 10 minut w piekarniku). Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo sos możecie ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą.

Smacznego!

Polecam też inne dania warzywne:

  • Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a?
  • Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta
  • Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese
  • TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania10 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas25 min.

    USTAW TIMER

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 LUB 3 PORCJE)
     300 g filetu z dorsza (może być ze skórką)
     1 cebula czerwona
     2 łyżki masła
     1 cytryna
     sól, pieprz, świeży rozmaryn
     ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych, ale najlepsze są oczywiście świeże)
     2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie)

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Filety z ryby przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na chwilę.

    2

    Na delikatnie rozgrzaną patelnię włóż masło i poczekaj aż się rozpuści, następnie dodaj otartą skórkę z wyparzonej cytryny. Na koniec wyciśnij sok z cytryny. Opcjonalnie do sosu możesz dodać również 2 łyżki śmietanki 30%.

    3

    W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją jeszcze delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie polej sosem cytrynowym (część sosu zostaw na warzywa). Wstaw do nagrzanego piekarnika (200*C) na ok. 10 minut.

    4

    Ulubione warzywa możesz zapiec wraz z rybą i (będą wymagały jednak więcej czasu niż sama ryba, ok. 5-10 min więcej) albo zagotować bądź podsmażyć oddzielnie.

    5

    Podawaj z plasterkiem cytryny i świeżym rozmarynem.

    Składniki

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 LUB 3 PORCJE)
     300 g filetu z dorsza (może być ze skórką)
     1 cebula czerwona
     2 łyżki masła
     1 cytryna
     sól, pieprz, świeży rozmaryn
     ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych, ale najlepsze są oczywiście świeże)
     2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie)

    Przygotowanie

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Filety z ryby przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na chwilę.

    2

    Na delikatnie rozgrzaną patelnię włóż masło i poczekaj aż się rozpuści, następnie dodaj otartą skórkę z wyparzonej cytryny. Na koniec wyciśnij sok z cytryny. Opcjonalnie do sosu możesz dodać również 2 łyżki śmietanki 30%.

    3

    W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją jeszcze delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie polej sosem cytrynowym (część sosu zostaw na warzywa). Wstaw do nagrzanego piekarnika (200*C) na ok. 10 minut.

    4

    Ulubione warzywa możesz zapiec wraz z rybą i (będą wymagały jednak więcej czasu niż sama ryba, ok. 5-10 min więcej) albo zagotować bądź podsmażyć oddzielnie.

    5

    Podawaj z plasterkiem cytryny i świeżym rozmarynem.

    Dorsz w sosie cytrynowym zapiekany z warzywami

    Dorsz w sosie cytrynowym zapiekany z warzywami

    5 thoughts on “Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *