Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami
Znudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym z warzywami.
Dorsz w sosie cytrynowym jest banalny w przygotowaniu – wystarczy na patelni przygotować sos, a następnie zapiec w nim rybę z warzywami. Dorsza pokroiłam na kawałki dzięki czemu bardzo szybko się zapiekł (wystarczyło 10 minut w piekarniku). Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo sos możecie ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą.
Smacznego!
Polecam też inne dania warzywne:
Filety z ryby przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na chwilę.
Na delikatnie rozgrzaną patelnię włóż masło i poczekaj aż się rozpuści, następnie dodaj otartą skórkę z wyparzonej cytryny. Na koniec wyciśnij sok z cytryny. Opcjonalnie do sosu możesz dodać również 2 łyżki śmietanki 30%.
W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją jeszcze delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie polej sosem cytrynowym (część sosu zostaw na warzywa). Wstaw do nagrzanego piekarnika (200*C) na ok. 10 minut.
Ulubione warzywa możesz zapiec wraz z rybą i (będą wymagały jednak więcej czasu niż sama ryba, ok. 5-10 min więcej) albo zagotować bądź podsmażyć oddzielnie.
Podawaj z plasterkiem cytryny i świeżym rozmarynem.
Składniki
Przygotowanie
Filety z ryby przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na chwilę.
Na delikatnie rozgrzaną patelnię włóż masło i poczekaj aż się rozpuści, następnie dodaj otartą skórkę z wyparzonej cytryny. Na koniec wyciśnij sok z cytryny. Opcjonalnie do sosu możesz dodać również 2 łyżki śmietanki 30%.
W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją jeszcze delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie polej sosem cytrynowym (część sosu zostaw na warzywa). Wstaw do nagrzanego piekarnika (200*C) na ok. 10 minut.
Ulubione warzywa możesz zapiec wraz z rybą i (będą wymagały jednak więcej czasu niż sama ryba, ok. 5-10 min więcej) albo zagotować bądź podsmażyć oddzielnie.
Podawaj z plasterkiem cytryny i świeżym rozmarynem.
Ale fajny przepis! Dziękuję
Dziękuję 🙂