
Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!)

Fit przekąski na sylwestra są proste w przygotowaniu a w smaku nie różnią się od „cięższych” przystawek, przygotowywanych na pieczywie. Główną „zmienną” jest użycie cukinii – wtedy przekąski nie tylko będą mniej kaloryczne, ale także zdrowsze.
Cukiniowe przystawki świetnie smakują bez żadnych sosów, chociaż nie przeczę, że z ketchupem świetnie się komponują. Co kto lubi. 🙂 Co ciekawe, takie zdrowe przekąski na sylwestra przygotowuje się bardzo szybko – wystarczy 20-25 minut na całość. Naprawdę!
Ja przekąski przygotowałam ze zwykłą szynką, ale jeśli macie w domu pepperoni – to tym lepiej. Bardzo smaczne są również z kiełbasą, także zachęcam do modyfikacji. Na pewno wyjdą przepyszne.
I na koniec. Moi Drodzy Czytelnicy, życzę Wam przede wszystkim szampańskiej zabawy w tę sylwestrową noc a także wszelkich pomyślności w Nowym Roku. 🙂 Do zobaczenia w 2019!
Zobaczcie również:
- Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką
- Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta
- Słodki jeżyk czyli świąteczny deser bez pieczenia
Cukinie pokrój na grubsze plastry (tak mniej więcej 1 cm). W nagrzanym piekarniku do 180*C podpiecz te plastry przez ok. 5 minut.
W garnku podduś przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 min.
W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz z bazylią.
Czosnek z bazylią dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka słodka, chili, oregano (po 1-1,5 łyżeczce). Posól i popieprz.
Podpieczone plastry cukinii posmaruj sosem, następnie połóż szynkę/kiełbasę i przykryj kawałkami sera mozzarella. Wstaw do piekarnika na 5-10 minut - aż ser się roztopi. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Cukinie pokrój na grubsze plastry (tak mniej więcej 1 cm). W nagrzanym piekarniku do 180*C podpiecz te plastry przez ok. 5 minut.
W garnku podduś przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 min.
W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz z bazylią.
Czosnek z bazylią dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka słodka, chili, oregano (po 1-1,5 łyżeczce). Posól i popieprz.
Podpieczone plastry cukinii posmaruj sosem, następnie połóż szynkę/kiełbasę i przykryj kawałkami sera mozzarella. Wstaw do piekarnika na 5-10 minut - aż ser się roztopi. Smacznego!

2 thoughts on “Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!)”