Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!)

Zdrowe przekąski na Sylwestra
 

Fit przekąski na sylwestra są proste w przygotowaniu a w smaku nie różnią się od „cięższych” przystawek, przygotowywanych na pieczywie. Główną „zmienną” jest użycie cukinii – wtedy przekąski nie tylko będą mniej kaloryczne, ale także zdrowsze.

Cukiniowe przystawki świetnie smakują bez żadnych sosów, chociaż nie przeczę, że z ketchupem świetnie się komponują. Co kto lubi. 🙂 Co ciekawe, takie zdrowe przekąski na sylwestra przygotowuje się bardzo szybko – wystarczy 20-25 minut na całość. Naprawdę!

Ja przekąski przygotowałam ze zwykłą szynką, ale jeśli macie w domu pepperoni – to tym lepiej. Bardzo smaczne są również z kiełbasą, także zachęcam do modyfikacji. Na pewno wyjdą przepyszne.

I na koniec. Moi Drodzy Czytelnicy, życzę Wam przede wszystkim szampańskiej zabawy w tę sylwestrową noc a także wszelkich pomyślności w Nowym Roku. 🙂 Do zobaczenia w 2019!

Zobaczcie również:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania10 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas25 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 20 PRZYSTAWEK)
 1 duża cukinia
 125 g sera mozzarella (1 opakowanie)
 120 g przecieru pomidorowego (ok 1/4 opakowania)
 kilka plastrów szynki (polecam pepperoni) bądź kiełbasy
 2 ząbki czosnku
 papryka słodka, chili, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz
 oliwa z oliwek

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Cukinie pokrój na grubsze plastry (tak mniej więcej 1 cm). W nagrzanym piekarniku do 180*C podpiecz te plastry przez ok. 5 minut.

2

W garnku podduś przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 min.

3

W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz z bazylią.

4

Czosnek z bazylią dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka słodka, chili, oregano (po 1-1,5 łyżeczce). Posól i popieprz.

5

Podpieczone plastry cukinii posmaruj sosem, następnie połóż szynkę/kiełbasę i przykryj kawałkami sera mozzarella. Wstaw do piekarnika na 5-10 minut - aż ser się roztopi. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 20 PRZYSTAWEK)
 1 duża cukinia
 125 g sera mozzarella (1 opakowanie)
 120 g przecieru pomidorowego (ok 1/4 opakowania)
 kilka plastrów szynki (polecam pepperoni) bądź kiełbasy
 2 ząbki czosnku
 papryka słodka, chili, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz
 oliwa z oliwek

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Cukinie pokrój na grubsze plastry (tak mniej więcej 1 cm). W nagrzanym piekarniku do 180*C podpiecz te plastry przez ok. 5 minut.

2

W garnku podduś przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 min.

3

W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz z bazylią.

4

Czosnek z bazylią dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka słodka, chili, oregano (po 1-1,5 łyżeczce). Posól i popieprz.

5

Podpieczone plastry cukinii posmaruj sosem, następnie połóż szynkę/kiełbasę i przykryj kawałkami sera mozzarella. Wstaw do piekarnika na 5-10 minut - aż ser się roztopi. Smacznego!

Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!)
Zdrowe przekąski na Sylwestra
Zdrowe przekąski na Sylwestra

2 thoughts on “Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *