
Pieczony sernik bez spodu – wersja fit

Sernik bez spodu na ciepło to pyszny i dietetyczny deser – zwłaszcza słodzony ertytrolem zamiast cukru! Dzisiaj w taką ponurą podgodę musiałam poprawić sobie humor, i cóż – wyszedł smakowity serniczek i do tego w wersji fit. Posmarowałam go dżemem niskosłodzonym, dodałam borówki i wyszło bosko! 🙂
Przepis na ten dietetyczny i bardzo szybki sernik to zaledwie pięć składników (no i dodatki). Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a zarazem wyrazisty. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając ulubione owoce czy aromaty – co kto lubi.
Warto wspomnieć, że puszystości dodaje sernikowi piana z białek. Nie przejmujcie się kiedy zobaczycie, że sernik najpierw rośnie, a potem opada. Tak ma być! Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć ulubionymi dodatkami (galaretką, polewą czekoladową czy dżemem). Pamiętajcie jednak o tym, że im słodszy dodatek, tym więcej kalorii. 🙂 Ja polecam powidła wiśniowe – świetnie przełamują smak!
Inne przepisy na słodko:
- Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem
- Szybki deser owocowy – zapiekane morele | warsztaty PlantON
- Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej
- Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
Oddziel białka od żółtek i białka ubij na sztywno.
W oddzielnym naczyniu dodaj twaróg, jogurt, żółtka, budynie i cukier. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Dodaj ubite białka do masy.
Przelej masę fo formy, dodaj ulubione owoce.
Piecz w 180*C przez ok. 55 minut. Opcjonalnie posmaruj dżemem bądź ulubioną posypką.
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek i białka ubij na sztywno.
W oddzielnym naczyniu dodaj twaróg, jogurt, żółtka, budynie i cukier. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Dodaj ubite białka do masy.
Przelej masę fo formy, dodaj ulubione owoce.
Piecz w 180*C przez ok. 55 minut. Opcjonalnie posmaruj dżemem bądź ulubioną posypką.
Smacznego!

Pieczony sernik bez spodu
