Co zrobić z dyni, czyli prosty przepis na kaszotto

Przepis na kaszotto
 

Tak, to kolejny przepis z dyni. 🙂 Sezon na dynię w pełni, a ja mam w zanadrzu jeszcze kilka pomysłów na dania z dyni. Dzisiaj prezentuję przepis na kaszotto, którego główną zaletą (poza oczywiście smakiem) jest to, że jest to potrawa jednogarnkowa. Czyli wszystko wrzucamy do garnka i… mamy gotowy prosty oraz szybki obiad, kolację czy lunch do pracy.

Przepis na kaszotto z dyni jest bardzo szybki w przygotowaniu – pożywne i smaczne danie gotowe jest w 20 minut. Samo kaszotto zaś podaje się zazwyczaj z kaszą jęczmienną, stąd właśnie tak przygotowałam danie. Oczywiście można przygotować je ze swoją ulubioną kaszą – czy to gryczaną, owsianą czy jaglaną.

A dlaczego dynia? Lekko słodkawy smak dyni świetnie przełamuje się w połączeniu z bulionem. Dodajmy do tego jeszcze trochę kwaśnego wina/śmietany, no i mamy naprawdę niesamowite przełamanie smaków. Wow!

Zobaczcie także inne przepisy na dania z dyni:

  • Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem
  • Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej
  • Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany
  •  
    P.S. Sam pomysł na kaszotto podrzucił mi mój kolega, Tomek – dzięki za inspirację!

    TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania10 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas20 min.

    USTAW TIMER

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
     250 g dyni
     2 ząbki czosnku
     50 g kaszy jęczmiennej (1 opakowanie)
     0,70 l bulionu warzywnego
     1 łyżka masła
     natka pietruszki
     papryka suszona, sól, pieprz
     1 kieliszek wina białego wytrawnego (opcjonalnie)
     1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Na małym ogniu roztop masło w rondlu, po czym dodaj dynię pokrojoną w kosteczkę.

    2

    Dynię smaż aż zmięknie, następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki, sól, pieprz oraz suszoną paprykę. Dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj kaszę.

    3

    Dodaj lampkę wina i poczekaj aż się wygotuje (opcjonalnie).

    4

    Stopniowo dolewaj bulion (najlepiej domowy a nie z kostki) i poczekaj aż się wygotuje.

    5

    Tak przygotowane danie posyp pietruszką. Opcjonalnie kaszotto można lekko zabielić łyżką śmietany, ale danie smakuje bardzo dobrze również bez śmietany. Co kto lubi. Smacznego!

    Składniki

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
     250 g dyni
     2 ząbki czosnku
     50 g kaszy jęczmiennej (1 opakowanie)
     0,70 l bulionu warzywnego
     1 łyżka masła
     natka pietruszki
     papryka suszona, sól, pieprz
     1 kieliszek wina białego wytrawnego (opcjonalnie)
     1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)

    Przygotowanie

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Na małym ogniu roztop masło w rondlu, po czym dodaj dynię pokrojoną w kosteczkę.

    2

    Dynię smaż aż zmięknie, następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki, sól, pieprz oraz suszoną paprykę. Dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj kaszę.

    3

    Dodaj lampkę wina i poczekaj aż się wygotuje (opcjonalnie).

    4

    Stopniowo dolewaj bulion (najlepiej domowy a nie z kostki) i poczekaj aż się wygotuje.

    5

    Tak przygotowane danie posyp pietruszką. Opcjonalnie kaszotto można lekko zabielić łyżką śmietany, ale danie smakuje bardzo dobrze również bez śmietany. Co kto lubi. Smacznego!

    Co zrobić z dyni, czyli prosty przepis na kaszotto

    Przepis na kaszotto
     
    Przepis na kaszotto

    1 thoughts on “Co zrobić z dyni, czyli prosty przepis na kaszotto

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *