Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą

Gnocchi w sosie szpinakowym z fetą
Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą
4.8 (95%) 4 ocen[a/y]

Gnocchi [ˈɲɔkki czyt. njoki] to włoskie kluseczki ziemniaczane bardzo podobne do polskich kopytek. Podawane z gęstym sosem szpinakowym i fetą stanowią prosty przepis na szybki i smaczny obiad.

Składniki na gnocchi są w zasadzie identycznie jak na kopytka, choć wiele osób robiąc polskie kopytka nie dodaje do ciasta jajka, natomiast gnocchi bezwzględnie go wymagają.

Do robienia włoskich kluseczek użyjcie starych ziemniaków, młode są zbyt wodniste. Same ziemniaki możecie również upiec w piekarniku, nakłuwając ich powierzchnię widelcem – wtedy będą zawierały mniej wody. Pamiętajcie także o tym, że czas mieszania składników ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki.

Jak podawać włoskie kopytka? Świetnie smakują zarówno z ‘lekkimi’ sosami jako dodatek do obiadu (np. do dań mięsnych) lub z sosami bardziej treściwymi tak jak w przepisie poniżej.

Polecam również:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas45 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 1 jajko
 100 g mąki pszennej
 pół kg ziemniaków
 1 opakowanie szpinaku (świeżego bądź zamrożonego)
 3 ząbki czosnku
 masło
 garść suchych pomidorów
 1/4 opakowania fety
 sól

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach, odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, dodaj mąkę, sól i roztrzepane jajko. SZYBKO zgnieć aż do połączenia składników.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.

2

Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości 1 cm. Od góry zrób delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca.

3

W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

4

Na maśle podsmaż szpinak wraz z czosnkiem.

5

Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę oraz suszone pomidory. Smaż wszystko około 3 minuty – aż feta się rozpuści. Tak przygotowany sos dodaj do kluseczków.

6

Podawaj gnocchi jako dodatek do dań z ulubionym sosem bądź jako pełnoprawny obiad.

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 1 jajko
 100 g mąki pszennej
 pół kg ziemniaków
 1 opakowanie szpinaku (świeżego bądź zamrożonego)
 3 ząbki czosnku
 masło
 garść suchych pomidorów
 1/4 opakowania fety
 sól

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach, odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, dodaj mąkę, sól i roztrzepane jajko. SZYBKO zgnieć aż do połączenia składników.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.

2

Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości 1 cm. Od góry zrób delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca.

3

W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

4

Na maśle podsmaż szpinak wraz z czosnkiem.

5

Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę oraz suszone pomidory. Smaż wszystko około 3 minuty – aż feta się rozpuści. Tak przygotowany sos dodaj do kluseczków.

6

Podawaj gnocchi jako dodatek do dań z ulubionym sosem bądź jako pełnoprawny obiad.

Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą

Gnocchi w sosie szpinakowym z fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *