Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą
Gnocchi [ˈɲɔkki czyt. njoki] to włoskie kluseczki ziemniaczane bardzo podobne do polskich kopytek. Podawane z gęstym sosem szpinakowym i fetą stanowią prosty przepis na szybki i smaczny obiad.
Składniki na gnocchi są w zasadzie identycznie jak na kopytka, choć wiele osób robiąc polskie kopytka nie dodaje do ciasta jajka, natomiast gnocchi bezwzględnie go wymagają.
Do robienia włoskich kluseczek użyjcie starych ziemniaków, młode są zbyt wodniste. Same ziemniaki możecie również upiec w piekarniku, nakłuwając ich powierzchnię widelcem – wtedy będą zawierały mniej wody. Pamiętajcie także o tym, że czas mieszania składników ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki.
Jak podawać włoskie kopytka? Świetnie smakują zarówno z ‘lekkimi’ sosami jako dodatek do obiadu (np. do dań mięsnych) lub z sosami bardziej treściwymi tak jak w przepisie poniżej.
Polecam również:
- Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów
- Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem
- Boczniaki panierowane – szybkie danie
Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach, odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, dodaj mąkę, sól i roztrzepane jajko. SZYBKO zgnieć aż do połączenia składników.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.
Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości 1 cm. Od góry zrób delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca.
W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
Na maśle podsmaż szpinak wraz z czosnkiem.
Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę oraz suszone pomidory. Smaż wszystko około 3 minuty – aż feta się rozpuści. Tak przygotowany sos dodaj do kluseczków.
Podawaj gnocchi jako dodatek do dań z ulubionym sosem bądź jako pełnoprawny obiad.
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach, odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, dodaj mąkę, sól i roztrzepane jajko. SZYBKO zgnieć aż do połączenia składników.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.
Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości 1 cm. Od góry zrób delikatne wgniecenia za pomocą ząbków widelca.
W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
Na maśle podsmaż szpinak wraz z czosnkiem.
Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę oraz suszone pomidory. Smaż wszystko około 3 minuty – aż feta się rozpuści. Tak przygotowany sos dodaj do kluseczków.
Podawaj gnocchi jako dodatek do dań z ulubionym sosem bądź jako pełnoprawny obiad.
Gnocchi bardzo smaczne, polecam ?