Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym i migdałami
 

Oto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po prostu pycha!

W klasycznym przepisie na ciasto marchewkowe górna warstwa ciasta polana jest pysznym serowym kremem. Ja jednak chciałam zrobić coś innego, stąd zamiast serowej warstwy proponuję przygotowanie pysznego kremu kokosowego i w ten sposób przełożyć ciasto. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. 🙂

Ciasto z marchwi powinno spodobać się tym, którzy przepadają za delikatnymi i lekkimi wypiekami z korzenną nutką. Smacznego!

Lubicie słodkie? Zobaczcie w takim razie:

TrudnośćŚrednio zaawansowany Czas przygotowania40 min.Czas gotowania1 godzinaCałkowity czas1 godzina 40 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (TORTOWNICA 20 CM)
CIASTO
 400 g marchewek (ok 5-6 sztuk)
 150 g zmielonych migdałów
 100 g ulubionych orzechów (ziemnych, nerkowca, włoskich, laskowych itp.)
 100 ml oleju kokosowego lub innego
 100 g zmielonych płatków owsianych
 4 jajka
 100 g miodu
 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
KREM
 3 puszki SCHŁODZONEGO mleczka kokosowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1 łyżka miodu
 70 g wiórków kokosowych
 50 g serka mascarpone (opcjonalnie)
POSYPKA
 100 g uprażonych migdałów
 1 czubata łyżeczka kakaa
 wiórki kokosowe

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
CIASTO
1

Zetrzyj marchew na tarce o cienkich oczkach.

2

Roztrzep jajka z olejem, zmiksuj z miodem oraz sproszkowanymi migdałami, płatkami i orzechami, następnie wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia.

3

Dodaj startą marchewkę i bardzo dokładnie zmiksuj z resztą ciasta.

4

Ciasto przełóż do odpowiednio przygotowanej tortownicy. Piecz przez ok. 45-50 minut w 180*C lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasto wystudź, a następnie przekrój wzdłuż na dwie części.

KREM
5

Mleko kokosowe schłódź w lodówce przynajmniej PRZEZ NOC. To bardzo ważne - w przeciwnym przypadku mleko się po prostu rozleje po cieście, zamiast trzymać zbitą masę.

6

Odlej płyn z puszki mleczka. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz miód, opcjonalnie cukier do smaku. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.

7

Krem schłódź przynajmniej na pół godziny przed podaniem.

POSYPKA
8

Na połówkę ciasta wyłóż krem i przykryj drugą połówką ciasta. Rozsmaruj pozostały krem.

9

Upraż migdały na suchej patelni na rumiano, posyp nimi wierzch ciasta.
Opcjonalnie: posyp ciasto w kratkę kakaem oraz migdałami.

10

Ciasto trzymaj w lodówce.

Składniki

SKŁADNIKI (TORTOWNICA 20 CM)
CIASTO
 400 g marchewek (ok 5-6 sztuk)
 150 g zmielonych migdałów
 100 g ulubionych orzechów (ziemnych, nerkowca, włoskich, laskowych itp.)
 100 ml oleju kokosowego lub innego
 100 g zmielonych płatków owsianych
 4 jajka
 100 g miodu
 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
KREM
 3 puszki SCHŁODZONEGO mleczka kokosowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1 łyżka miodu
 70 g wiórków kokosowych
 50 g serka mascarpone (opcjonalnie)
POSYPKA
 100 g uprażonych migdałów
 1 czubata łyżeczka kakaa
 wiórki kokosowe

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
CIASTO
1

Zetrzyj marchew na tarce o cienkich oczkach.

2

Roztrzep jajka z olejem, zmiksuj z miodem oraz sproszkowanymi migdałami, płatkami i orzechami, następnie wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia.

3

Dodaj startą marchewkę i bardzo dokładnie zmiksuj z resztą ciasta.

4

Ciasto przełóż do odpowiednio przygotowanej tortownicy. Piecz przez ok. 45-50 minut w 180*C lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasto wystudź, a następnie przekrój wzdłuż na dwie części.

KREM
5

Mleko kokosowe schłódź w lodówce przynajmniej PRZEZ NOC. To bardzo ważne - w przeciwnym przypadku mleko się po prostu rozleje po cieście, zamiast trzymać zbitą masę.

6

Odlej płyn z puszki mleczka. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz miód, opcjonalnie cukier do smaku. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.

7

Krem schłódź przynajmniej na pół godziny przed podaniem.

POSYPKA
8

Na połówkę ciasta wyłóż krem i przykryj drugą połówką ciasta. Rozsmaruj pozostały krem.

9

Upraż migdały na suchej patelni na rumiano, posyp nimi wierzch ciasta.
Opcjonalnie: posyp ciasto w kratkę kakaem oraz migdałami.

10

Ciasto trzymaj w lodówce.

Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym i migdałami
Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym i migdałami
Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym i migdałami
Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym i migdałami
Fit ciasto marchewkowe

2 thoughts on “Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *