Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
Oto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po prostu pycha!
W klasycznym przepisie na ciasto marchewkowe górna warstwa ciasta polana jest pysznym serowym kremem. Ja jednak chciałam zrobić coś innego, stąd zamiast serowej warstwy proponuję przygotowanie pysznego kremu kokosowego i w ten sposób przełożyć ciasto. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. 🙂
Ciasto z marchwi powinno spodobać się tym, którzy przepadają za delikatnymi i lekkimi wypiekami z korzenną nutką. Smacznego!
Lubicie słodkie? Zobaczcie w takim razie:
- Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami
- Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis
- Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem
Zetrzyj marchew na tarce o cienkich oczkach.
Roztrzep jajka z olejem, zmiksuj z miodem oraz sproszkowanymi migdałami, płatkami i orzechami, następnie wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Dodaj startą marchewkę i bardzo dokładnie zmiksuj z resztą ciasta.
Ciasto przełóż do odpowiednio przygotowanej tortownicy. Piecz przez ok. 45-50 minut w 180*C lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasto wystudź, a następnie przekrój wzdłuż na dwie części.
Mleko kokosowe schłódź w lodówce przynajmniej PRZEZ NOC. To bardzo ważne - w przeciwnym przypadku mleko się po prostu rozleje po cieście, zamiast trzymać zbitą masę.
Odlej płyn z puszki mleczka. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz miód, opcjonalnie cukier do smaku. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.
Krem schłódź przynajmniej na pół godziny przed podaniem.
Na połówkę ciasta wyłóż krem i przykryj drugą połówką ciasta. Rozsmaruj pozostały krem.
Upraż migdały na suchej patelni na rumiano, posyp nimi wierzch ciasta.
Opcjonalnie: posyp ciasto w kratkę kakaem oraz migdałami.
Ciasto trzymaj w lodówce.
Składniki
Przygotowanie
Zetrzyj marchew na tarce o cienkich oczkach.
Roztrzep jajka z olejem, zmiksuj z miodem oraz sproszkowanymi migdałami, płatkami i orzechami, następnie wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Dodaj startą marchewkę i bardzo dokładnie zmiksuj z resztą ciasta.
Ciasto przełóż do odpowiednio przygotowanej tortownicy. Piecz przez ok. 45-50 minut w 180*C lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasto wystudź, a następnie przekrój wzdłuż na dwie części.
Mleko kokosowe schłódź w lodówce przynajmniej PRZEZ NOC. To bardzo ważne - w przeciwnym przypadku mleko się po prostu rozleje po cieście, zamiast trzymać zbitą masę.
Odlej płyn z puszki mleczka. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz miód, opcjonalnie cukier do smaku. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.
Krem schłódź przynajmniej na pół godziny przed podaniem.
Na połówkę ciasta wyłóż krem i przykryj drugą połówką ciasta. Rozsmaruj pozostały krem.
Upraż migdały na suchej patelni na rumiano, posyp nimi wierzch ciasta.
Opcjonalnie: posyp ciasto w kratkę kakaem oraz migdałami.
Ciasto trzymaj w lodówce.
2 thoughts on “Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym”