Opcje wydruku

Ciasteczka z dyni na bazie płatków owsianych

Ilość porcji1 PorcjaCzas przygotowania20 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas45 min.

Ciastka z dyni

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 20 CIASTECZEK)
 100 g płatków owsianych
 70 g mąki pszennej
 150 g dyni
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżka miodu
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 3 duże łyżki oleju kokosowego
 szklanka suszonej żurawiny
 pół łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
 pół szklanki orzechów laskowych (opcjonalnie)
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.

2

Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.

3

Suche składniki czyli płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon wymieszaj z mokrymi składnikami, czyli purée z dyni, miodem i olejem kokosowym. Na koniec wsyp żurawinę, dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) oraz orzechy, i wmieszaj w ciasto.

4

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj ciasteczka za pomocą łyżki. Piecz przez 20-25 minut w 175ºC z termoobiegiem (w zależności od grubości ciastek).
Oczywiście zamiast żurawiny i orzechów możesz dodać inne ulubione dodatki, jak czekoladę, morele czy rodzynki.