Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką
Święta to… śledzie. 🙂 Dzisiaj proponuję świąteczny przepis na śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką, który przygotowałam na warsztatach organizowanych przez
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia.
Podstawowy przepis jest autorstwa Jagny Niedzielskiej, która była prowadzącą warsztatów „Jak cieszyć się zdrowym świętowaniem z bliskimi?”. Za pozwoleniem autorki moje śledzie w zalewie lekko zmodyfikowałam, a efekt przerósł moje oczekiwania.
Jeszcze parę zdań o samych warsztatach i NCEŻ. Nasze spotkanie w studiu CookUp miało na celu zwiększenie świadomości zagrożenia otyłością, a co za tym idzie – cukrzycą. Niestety, ale jesteśmy w światowej czołówce. Z raportu European Health Report 2018 wynika, że aż 23,1 proc. Polaków jest otyłych. Jak sobie z tym poradzić?
Przede wszystkim należy postawić na mniejsze oraz nieprzetworzone porcje. W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia stworzył nową piramidę żywieniową, gdzie podstawą naszej diety powinny być warzywa i owoce w ilości co najmniej 400 gramów dziennie. Porcja warzyw to tyle, ile mieści się w naszych obu dłoniach, a porcja owoców to taka ilość, jaka mieści się w jednej dłoni. Następnie na piramidzie znajdują się produkty zbożowe – pełnoziarniste, potem produkty mleczne. Na przedostatnim piętrze piramidy znajdziecie jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych i chude mięso. Na górze piramidy swoje miejsce mają tłuszcze (najlepsze te roślinne tłoczone na zimno).
Warsztaty miały przede wszystkim uświadomić i pokazać, że w święta naprawdę nie musimy się objadać i jeść tłusto, dlatego po części teoretycznej przygotowaliśmy cztery smaczne, zdrowie i przede wszystkim lżejsze wersje dań świątecznych: śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką (które to ja właśnie przygotowywałam), dorsza na kiszonej kapuście z pomidorami, pierogi gryczane z ziołowym twarogiem oraz kakaowy deser z banana i suszonych owoców.
Mam nadzieję, że chociaż trochę przekonałam do spróbowania zdrowego żywienia, zwłaszcza teraz kiedy święta są tuż tuż. 🙂 Zobaczcie również:
- Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami
- Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese
- Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem
Śledzie zamocz na 10 minut w zimnej wodzie, następnie przepłucz pod wodą bieżącą.
Porada: odkrój mały kawałek śledzia i sprawdź jak bardzo jest słony - w zależności od zasolenia modyfikuj moczenie w zimnej wodze (im bardziej słony, tym dłużej trzymaj w zimnej wodzie).
Sok z pomarańczy, oliwki i limonki wymieszaj dokładnie z oliwą, skórką, pieprzem i czarnuszką. Dodaj miód.
Zalej śledzie marynatą i odstaw na minimum 10 minut. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Śledzie zamocz na 10 minut w zimnej wodzie, następnie przepłucz pod wodą bieżącą.
Porada: odkrój mały kawałek śledzia i sprawdź jak bardzo jest słony - w zależności od zasolenia modyfikuj moczenie w zimnej wodze (im bardziej słony, tym dłużej trzymaj w zimnej wodzie).
Sok z pomarańczy, oliwki i limonki wymieszaj dokładnie z oliwą, skórką, pieprzem i czarnuszką. Dodaj miód.
Zalej śledzie marynatą i odstaw na minimum 10 minut. Smacznego!
Genialne! I do tego apetyczne!
Dziękuję 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu.