Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką

Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką

Święta to… śledzie. 🙂 Dzisiaj proponuję świąteczny przepis na śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką, który przygotowałam na warsztatach organizowanych przez 
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia.

Podstawowy przepis jest autorstwa Jagny Niedzielskiej, która była prowadzącą warsztatów „Jak cieszyć się zdrowym świętowaniem z bliskimi?”. Za pozwoleniem autorki moje śledzie w zalewie lekko zmodyfikowałam, a efekt przerósł moje oczekiwania. 

Jeszcze parę zdań o samych warsztatach i NCEŻ. Nasze spotkanie w studiu CookUp miało na celu zwiększenie świadomości zagrożenia otyłością, a co za tym idzie – cukrzycą. Niestety, ale jesteśmy w światowej czołówce. Z raportu European Health Report 2018 wynika, że aż 23,1 proc. Polaków jest otyłych. Jak sobie z tym poradzić?

Przede wszystkim należy postawić na mniejsze oraz nieprzetworzone porcje. W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia stworzył nową piramidę żywieniową, gdzie podstawą naszej diety powinny być warzywa i owoce w ilości co najmniej 400 gramów dziennie. Porcja warzyw to tyle, ile mieści się w naszych obu dłoniach, a porcja owoców to taka ilość, jaka mieści się w jednej dłoni. Następnie na piramidzie znajdują się produkty zbożowe – pełnoziarniste, potem produkty mleczne. Na przedostatnim piętrze piramidy znajdziecie jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych i chude mięso. Na górze piramidy swoje miejsce mają tłuszcze (najlepsze te roślinne tłoczone na zimno). 

Warsztaty miały przede wszystkim uświadomić i pokazać, że w święta naprawdę nie musimy się objadać i jeść tłusto, dlatego po części teoretycznej przygotowaliśmy cztery smaczne, zdrowie i przede wszystkim lżejsze wersje dań świątecznych: śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką (które to ja właśnie przygotowywałam), dorsza na kiszonej kapuście z pomidorami, pierogi gryczane z ziołowym twarogiem oraz kakaowy deser z banana i suszonych owoców.

Mam nadzieję, że chociaż trochę przekonałam do spróbowania zdrowego żywienia, zwłaszcza teraz kiedy święta są tuż tuż. 🙂 Zobaczcie również:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania20 min.Całkowity czas20 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ DLA 5 OSÓB)
 5 filetów matijas
 2 łyżki miodu (ja użyłam gryczanego)
 sok z jednej pomarańczy
 sok z jednej limonki
 skórka z jednej pomarańczy
 garść czarnuszki
 czarny pieprz
 1/3 szklanki oliwy extra virgin

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Śledzie zamocz na 10 minut w zimnej wodzie, następnie przepłucz pod wodą bieżącą.
Porada: odkrój mały kawałek śledzia i sprawdź jak bardzo jest słony - w zależności od zasolenia modyfikuj moczenie w zimnej wodze (im bardziej słony, tym dłużej trzymaj w zimnej wodzie).

2

Sok z pomarańczy, oliwki i limonki wymieszaj dokładnie z oliwą, skórką, pieprzem i czarnuszką. Dodaj miód.

3

Zalej śledzie marynatą i odstaw na minimum 10 minut. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ DLA 5 OSÓB)
 5 filetów matijas
 2 łyżki miodu (ja użyłam gryczanego)
 sok z jednej pomarańczy
 sok z jednej limonki
 skórka z jednej pomarańczy
 garść czarnuszki
 czarny pieprz
 1/3 szklanki oliwy extra virgin

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Śledzie zamocz na 10 minut w zimnej wodzie, następnie przepłucz pod wodą bieżącą.
Porada: odkrój mały kawałek śledzia i sprawdź jak bardzo jest słony - w zależności od zasolenia modyfikuj moczenie w zimnej wodze (im bardziej słony, tym dłużej trzymaj w zimnej wodzie).

2

Sok z pomarańczy, oliwki i limonki wymieszaj dokładnie z oliwą, skórką, pieprzem i czarnuszką. Dodaj miód.

3

Zalej śledzie marynatą i odstaw na minimum 10 minut. Smacznego!

Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką
Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką
Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką
Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką
Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką

I na koniec pyszne potrawy świąteczne przygotowywane przez pozostałych uczestników warsztatów:

Pierogi z mąki gryczanej z twarogiem, ziołami i okrasą z kaszy gryczanej
Pierogi z mąki gryczanej z twarogiem, ziołami i okrasą z kaszy gryczanej
Dorsz z certyfikatem MSC (zrównoważone rybołówstwo) na kiszonej kapuście z pomidorami
Dorsz z certyfikatem MSC (zrównoważone rybołówstwo) na kiszonej kapuście z pomidorami
Kakaowy krem z suszonych owoców i dojrzałego banana
Kakaowy krem z suszonych owoców i dojrzałego banana

4 thoughts on “Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.