Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną
Pomysł na szybki obiad? Wypróbujcie filet z indyka w aromatycznym sosie miodowym z dodatkiem chili i cytryny.
Filet z indyka to dobra alternatywna do kurczaka – pierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. W dietetycznym „rankingu” indyk zdecydowanie zwycięża z innymi rodzajami mięs, w tym także z popularnym kurczakiem.
Pierś z indyka bardzo dobrze smakuje w połączeniu z miodem i chili – wbrew pozorom danie wcale nie jest za słodkie, a wręcz przeciwnie. 🙂 W połączeniu z ryżem mamy bardzo pyszny, zdrowy i mało kaloryczny obiad. Smacznego!
P.S. Pomysł na danie z miodem podrzucił mi mój znajomy – dzięki Paweł, Thousand Hi-Fives!
Polecam również:
Pierś z indyka pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj miód, oliwę z oliwek oraz przyprawy (po 1 łyżeczce). Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki.
Usmaż mięso na patelni – w razie potrzeby dodaj troszkę wody, aby nic się nie przypaliło.
W międzyczasie upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Gotowe danie skrop sokiem z cytryny i posyp migdałami. Podawaj z ryżem (ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Składniki
Przygotowanie
Pierś z indyka pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj miód, oliwę z oliwek oraz przyprawy (po 1 łyżeczce). Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki.
Usmaż mięso na patelni – w razie potrzeby dodaj troszkę wody, aby nic się nie przypaliło.
W międzyczasie upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Gotowe danie skrop sokiem z cytryny i posyp migdałami. Podawaj z ryżem (ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Bardzo dobre danie. Robię je prawie co niedzielę. POLECAM!!!
Super, bardzo się cieszę! <3