Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną

Filet z indyka
Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną
5 (100%) 2 ocen[a/y]

Pomysł na szybki obiad? Wypróbujcie filet z indyka w aromatycznym sosie miodowym z dodatkiem chili i cytryny.

Filet z indyka to dobra alternatywna do kurczaka – pierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. W dietetycznym “rankingu” indyk zdecydowanie zwycięża z innymi rodzajami mięs, w tym także z popularnym kurczakiem.

Pierś z indyka bardzo dobrze smakuje w połączeniu z miodem i chili – wbrew pozorom danie wcale nie jest za słodkie, a wręcz przeciwnie. 🙂 W połączeniu z ryżem mamy bardzo pyszny, zdrowy i mało kaloryczny obiad. Smacznego!

P.S. Pomysł na danie z miodem podrzucił mi mój znajomy – dzięki Paweł, Thousand Hi-Fives!

Polecam również:

  • Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów
  • Kurczak tikka masala – prosty przepis
  • Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto
  • Czas przygotowania15 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas25 min.

    USTAW TIMER

     400 g piersi z indyka
     3 łyżki miodu
     2 łyżki oliwy z oliwek
     sok z cytryny
     garść płatków migdałów
     natka pietruszki
     ryż do podania
    Przyprawy
     sól, pieprz
     chili
     curry
     kurkuma
     2 cm startego imbiru (opcjonalnie)

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Pierś z indyka pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj miód, oliwę z oliwek oraz przyprawy (po 1 łyżeczce). Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki.

    2

    Usmaż mięso na patelni – w razie potrzeby dodaj troszkę wody, aby nic się nie przypaliło.

    3

    W międzyczasie upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

    4

    Gotowe danie skrop sokiem z cytryny i posyp migdałami. Podawaj z ryżem (ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

    Składniki

     400 g piersi z indyka
     3 łyżki miodu
     2 łyżki oliwy z oliwek
     sok z cytryny
     garść płatków migdałów
     natka pietruszki
     ryż do podania
    Przyprawy
     sól, pieprz
     chili
     curry
     kurkuma
     2 cm startego imbiru (opcjonalnie)

    Przygotowanie

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Pierś z indyka pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj miód, oliwę z oliwek oraz przyprawy (po 1 łyżeczce). Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki.

    2

    Usmaż mięso na patelni – w razie potrzeby dodaj troszkę wody, aby nic się nie przypaliło.

    3

    W międzyczasie upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

    4

    Gotowe danie skrop sokiem z cytryny i posyp migdałami. Podawaj z ryżem (ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

    Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną

    Filet z indyka Filet z indyka

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *