
Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej

Zdrowa panierka kukurydziana idealnie się sprawdzi jako zamiennik tradycyjnej panierki bazującej na bułce tartej i mące. Zobaczcie sami!
Mam tę słabość, że uwielbiam panierowane mięso, co nie jest zbyt korzystne dla mojego zdrowia. Zdrowa panierka, a raczej przepis na nią chodził już za mną od dłuższego czasu, dlatego zrobiłam właśnie taką kukurydzianą „otoczkę” do filetów z indyka.
Jako propozycję podania proponuję aromatyczny sos pomidorowy, który wpada lekko w smaki orientalne, jako że doprawiłam go mocno kolendrą i mleczkiem kokosowym. W połączeniu z kotlecikami dip naprawdę oferuje nieziemskie połączenie smaków. 🙂
Zobacz również:
- Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry
- Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną
- Kurczak tikka masala – prosty przepis
Pierś z indyka pokrój na kawałki i przy pomocy tłuczka uformuj kotleciki. W mięso z obu stron wetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn, papryka, chili, oregano), tak mniej więcej po 1 łyżeczce.
Rozbij 1 jajko w miseczce. Namocz po kolei kawałki piersi i obtaczaj w płatkach kukurydzianych.
Podsmaż pierś na nagrzanej patelni z niewielką ilością oliwy - aż panierka zbije się w całość. Następnie przełóż kotlety do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 5-7 minut. W ten sposób upewniamy się, że mięso nie będzie surowe.
W trakcie pieczenia kotletów, obierz i pokrój na kawałki pomidory i przełóż do rondla. Na małym ogniu duś aż się rozpadną, następnie dodaj passatę/przecier pomidorowy i wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
Sos duś przez ok. 5 minut, następnie wlej mleczko kokosowe i dodaj przyprawy - również po ok 1-1,5 łyżeczce. Energicznie wszystko wymieszaj - jak będzie za mało aromatyczne dopraw mocno kolendrą. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Wyłóż wszystko na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Pierś z indyka pokrój na kawałki i przy pomocy tłuczka uformuj kotleciki. W mięso z obu stron wetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn, papryka, chili, oregano), tak mniej więcej po 1 łyżeczce.
Rozbij 1 jajko w miseczce. Namocz po kolei kawałki piersi i obtaczaj w płatkach kukurydzianych.
Podsmaż pierś na nagrzanej patelni z niewielką ilością oliwy - aż panierka zbije się w całość. Następnie przełóż kotlety do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 5-7 minut. W ten sposób upewniamy się, że mięso nie będzie surowe.
W trakcie pieczenia kotletów, obierz i pokrój na kawałki pomidory i przełóż do rondla. Na małym ogniu duś aż się rozpadną, następnie dodaj passatę/przecier pomidorowy i wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
Sos duś przez ok. 5 minut, następnie wlej mleczko kokosowe i dodaj przyprawy - również po ok 1-1,5 łyżeczce. Energicznie wszystko wymieszaj - jak będzie za mało aromatyczne dopraw mocno kolendrą. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Wyłóż wszystko na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem. Smacznego!



3 thoughts on “Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej”