Opcje wydruku

Kurczak tikka masala – prosty przepis

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania6 godzin 44 min.Czas gotowania3 godzin 25 min.Całkowity czas10 godzin 9 min.

Kurczak Tikka Masala

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE)
 500 g piersi z kurczaka
 150 g jogurtu naturalnego, gęstego
 400 g pomidorów z puszki/przecieru pomidorowego
 2 cm startego imbiru
 1 limonka/cytryna
 2 ząbki czosnku
 70 g mleczka kokosowego
 1 cebula
 masło/oliwa
 garść płatków migdałów
 50 g ryżu do podania
 natka pietruszki
 przyprawy: chili pieprz cayenne, papryka słodka, kolendra nasiona i liście, curry, garam masala, sól, pieprz
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili (pół łyżeczki), papryka słodka, curry, kolendra (łyżeczka), garam masala (2 łyżeczki). Dodaj jogurt naturalny, dokładnie wszystko wymieszaj i obficie skropl sokiem z cytryny lub limonki. Wstaw do zamarynowania na min. 30 minut do lodówki

2

W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek, następnie podsmaż je na maśle.

3

Zamarynowanego kurczaka usmaż na średnim ogniu, następnie dodaj pomidory/przecier i wszystko podduś. Dopraw ponownie chili, kolendrą,, garam masala i imbirem (wszystko po ok. łyżeczce) oraz skropl sokiem z cytryny/limonki.

4

Dodaj mleczko kokosowe i duś wszystko przez 10 minut.

5

Na koniec upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

6

Tak przygotowane danie posyp migdałami i natką pietruszki bądź kolendrą. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ryżem.

Odżywianie

Porcje 2