Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto
Pesto to bazyliowy sos pochodzący z Genui we Włoszech, który tradycyjnie wytwarzany jest z bazylii, oliwy, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Aromatyczny, niemalże ostry smak, świetnie komponuje się z różnymi potrawami – czy to z kurczakiem czy z makaronem.
Dzisiaj wpadłam na pomysł przygotowania dania z pesto jako dip do pieczonego kurczaka. Wykorzystałam wszystkie naturalne składniki, tylko dodałam troszkę wody, stąd jaśniejsza barwa niż oryginalny przepis – dzięki takiemu zabiegowi pesto nie tylko służyło mi jako dip do kurczaka, ale nawet wyglądało. 🙂
Wypróbujcie sami!
A dla kurczakożerców polecam też przepisy:
- Kurczak tikka masala – prosty przepis
- Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem
- Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem
- Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową
Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw po 1-1,5 łyżeczce każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce.
Przygotuj pesto. Zgnieć w moździerzu bądź zblenduj liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Stopniowo dolewaj oliwy, aż pesto będzie miało gęstą konsystencję. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto, ale nie jest to obowiązkowe.
Nagrzej piekarnik na 175*C, ustaw grillowanie z termoobiegiem. Piecz kurczaka po 10 min. na jednej stronie.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw po 1-1,5 łyżeczce każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce.
Przygotuj pesto. Zgnieć w moździerzu bądź zblenduj liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Stopniowo dolewaj oliwy, aż pesto będzie miało gęstą konsystencję. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto, ale nie jest to obowiązkowe.
Nagrzej piekarnik na 175*C, ustaw grillowanie z termoobiegiem. Piecz kurczaka po 10 min. na jednej stronie.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznie i zdrowo :)!
Super danie,nie lubie kurczaka ale z tymi ziolami jest super no i dodatek cytryny i ulubionych ziol,niesamowity smak dzieki.
Bardzo się cieszę, że danie smakowało. 🙂 Dziękuję!
To obiad dla mnie.
Smacznego!