Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto

Pierś kurczaka z domowym pesto
Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto
5 (100%) 1 ocen[a/y]

Pesto to bazyliowy sos pochodzący z Genui we Włoszech, który tradycyjnie wytwarzany jest z bazylii, oliwy, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Aromatyczny, niemalże ostry smak, świetnie komponuje się z różnymi potrawami – czy to z kurczakiem czy z makaronem.

Dzisiaj wpadłam na pomysł przygotowania dania z pesto jako dip do pieczonego kurczaka. Wykorzystałam wszystkie naturalne składniki, tylko dodałam troszkę wody, stąd jaśniejsza barwa niż oryginalny przepis – dzięki takiemu zabiegowi pesto nie tylko służyło mi jako dip do kurczaka, ale nawet wyglądało. 🙂

Wypróbujcie sami!

A dla kurczakożerców polecam też przepisy:

  • Kurczak tikka masala – prosty przepis
  • Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem
  • Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem
  • Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową
  • TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas35 min.

    USTAW TIMER

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
     400 g piersi z kurczaka
     2 łyżki jogurtu naturalnego
     przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili pieprz cayenne, papryka słodka, sok z cytryny
     ulubione dodatki, np. pomidorki, rukola, fasolka szparagowa
    PESTO
     duża garść pociętych liści świeżej bazylii
     garść orzeszków piniowych bądź nerkowca
     2 łyżeczki parmezanu
     2 ząbki czosnku
     oliwa z oliwek

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw po 1-1,5 łyżeczce każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce.

    2

    Przygotuj pesto. Zgnieć w moździerzu bądź zblenduj liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Stopniowo dolewaj oliwy, aż pesto będzie miało gęstą konsystencję. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto, ale nie jest to obowiązkowe.

    3

    Nagrzej piekarnik na 175*C, ustaw grillowanie z termoobiegiem. Piecz kurczaka po 10 min. na jednej stronie.

    4

    Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.

    Składniki

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
     400 g piersi z kurczaka
     2 łyżki jogurtu naturalnego
     przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili pieprz cayenne, papryka słodka, sok z cytryny
     ulubione dodatki, np. pomidorki, rukola, fasolka szparagowa
    PESTO
     duża garść pociętych liści świeżej bazylii
     garść orzeszków piniowych bądź nerkowca
     2 łyżeczki parmezanu
     2 ząbki czosnku
     oliwa z oliwek

    Przygotowanie

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw po 1-1,5 łyżeczce każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut w lodówce.

    2

    Przygotuj pesto. Zgnieć w moździerzu bądź zblenduj liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Stopniowo dolewaj oliwy, aż pesto będzie miało gęstą konsystencję. Następnie zmieszaj wszystko z parmezanem i szczyptą soli. Ja dodałam również troszkę wody, stąd nieco jaśniejsza konsystencja niż standardowe pesto, ale nie jest to obowiązkowe.

    3

    Nagrzej piekarnik na 175*C, ustaw grillowanie z termoobiegiem. Piecz kurczaka po 10 min. na jednej stronie.

    4

    Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.

    Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto

    Pierś kurczaka z domowym pesto
     
    Pierś kurczaka z domowym pesto

    6 thoughts on “Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *