Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową
Zapiekany kurczak w prażonej cebulce to idealny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Dzięki prażonej cebulce kurczak jest aromatyczny i chrupiący, dzięki zapiekaniu soczysty i miękki.
Ja osobiście uwielbiam kurczaka, a kurczak w prażonej cebulce i do tego zapiekany… no, nie muszę mówić jakie to było dobre! Co ciekawe, do prażenia cebuli wykorzystałam mąkę kokosową – trochę ryzykowałam, ale niesamowity aromat cebuli całkowicie zniwelował zapach kokosa. Kurczak zapiekany w prażonej cebulce idealnie łączy się z fasolką szparagową podsmażoną na masełku, ale tak przygotowane danie świetnie smakuje z każdym dodatkiem – czy to ryżem, ziemniakami czy nawet kaszą.
Danie świetnie nadaje się na szybki obiad. Koniecznie sami się przekonajcie!
A może macie ochotę na fit-danie z mięsem mielonym? Zobaczcie Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese
Cebulę pokrój na drobne kawałeczki, przesyp do miseczki i obficie posól oraz popieprz. Odstaw na 10 minut.
Pierś z kurczaka oporządź, pokrój na kawałki, lekko posól, popieprz oraz dodaj pół łyżeczki chili.
Nagrzej piekarnik do 200*C.
Do cebuli dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj wszystko i upraż na średnim ogniu. Nie dodawaj dużo oliwy lub oleju. Prażąc często mieszaj, aby cebula się nie spaliła. Po wszystkim odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Rozbij 1 jajko w miseczce. Namocz po kolei kawałki piersi i obtaczaj w prażonej cebuli.
Przełóż tak przygotowanego kurczaka do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
Fasolkę szparagową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli chcesz przygotować świeżą fasolkę - dokładnie ją umyj i odkrój końcówki. Gotuj w przegotowanej wodzie przez ok. 10 minut (pamiętaj aby do wody dodać łyżkę cukru, najlepiej brązowego)
Na patelni wyłóż 1 łyżkę masła i 1 łyżkę siemienia lnianego (można oczywiście użyć bułki tartej). Ugotowaną fasolę wrzuć na patelnię, aby zarumieniła się wraz z masłem i lnem.
Wyłóż wszystko na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Cebulę pokrój na drobne kawałeczki, przesyp do miseczki i obficie posól oraz popieprz. Odstaw na 10 minut.
Pierś z kurczaka oporządź, pokrój na kawałki, lekko posól, popieprz oraz dodaj pół łyżeczki chili.
Nagrzej piekarnik do 200*C.
Do cebuli dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj wszystko i upraż na średnim ogniu. Nie dodawaj dużo oliwy lub oleju. Prażąc często mieszaj, aby cebula się nie spaliła. Po wszystkim odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Rozbij 1 jajko w miseczce. Namocz po kolei kawałki piersi i obtaczaj w prażonej cebuli.
Przełóż tak przygotowanego kurczaka do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
Fasolkę szparagową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli chcesz przygotować świeżą fasolkę - dokładnie ją umyj i odkrój końcówki. Gotuj w przegotowanej wodzie przez ok. 10 minut (pamiętaj aby do wody dodać łyżkę cukru, najlepiej brązowego)
Na patelni wyłóż 1 łyżkę masła i 1 łyżkę siemienia lnianego (można oczywiście użyć bułki tartej). Ugotowaną fasolę wrzuć na patelnię, aby zarumieniła się wraz z masłem i lnem.
Wyłóż wszystko na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
3 thoughts on “Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową”