Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem
Kurki, czyli pieprzniki jadalne to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Nic w tym dziwnego – apetycznie żółte, o wyjątkowym kształcie i kapeluszach z blaszką… – te wyborne grzyby słyną ze swojego łagodnego aromatu, tak bardzo uniwersalnego dla większości potraw. Kiedy zobaczyłam więc w sklepie dużą dostawę kurek, wiedziałam że najwyższa pora na kremowy sos kurkowy.
Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. Już nie wspomnę o znanej wszystkim jajecznicy z kurkami. Ja jednak miałam ochotę na coś bardzo klasycznego, tak na początek sezonu grzybowego – sos kurkowy z kurczakiem okazał się trafem w sedno.
No właśnie, jak więc taki sos kurkowy przyrządzić, żeby było szybko, tanio i smacznie? Wystarczy zebrać kilka uniwersalnych składników – natkę pietruszki, cebulę, czosnek, śmietanę i… no to w zasadzie tyle. Oczywiście nie zapominajmy o naszych gwiazdach – aromatycznych pieprznikach jadalnych! W przeciwieństwie do Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową, w tym przepisie mięso nie gra głównych skrzypiec, gdyż kurki są tak dobre, że można je podawać w wersji bezmięsnej. Oczywiśce co kto lubi.
Koniecznie sami wypróbujcie ten przepis i podzielcie się wrażeniami w komentarzu!
Kurki dokładnie umyj i osusz, większe grzyby pokrój na kawałki. Filet z kurczaka pokrój w małą kosteczkę.
Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na oliwie i maśle.
Do cebuli dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż ok. 3 min. Następnie dodaj kurki i smaż na średnim ogniu przez ok 2 minuty.
Wlej odrobinę wody, a następnie dodaj śmietanę i intensywnie wszystko wymieszaj. Dopraw natką pietruszki, a także solą i pieprzem w razie potrzeby. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Gotowe danie skropl sokiem z cytryny.
Tak przygotowane danie można podawać bez dodatków albo standardowo, z makaronem, ryżem czy też kaszą.
Składniki
Przygotowanie
Kurki dokładnie umyj i osusz, większe grzyby pokrój na kawałki. Filet z kurczaka pokrój w małą kosteczkę.
Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na oliwie i maśle.
Do cebuli dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż ok. 3 min. Następnie dodaj kurki i smaż na średnim ogniu przez ok 2 minuty.
Wlej odrobinę wody, a następnie dodaj śmietanę i intensywnie wszystko wymieszaj. Dopraw natką pietruszki, a także solą i pieprzem w razie potrzeby. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Gotowe danie skropl sokiem z cytryny.
Tak przygotowane danie można podawać bez dodatków albo standardowo, z makaronem, ryżem czy też kaszą.
Proste przepisy są najlepsze… Twoje danie wygląda obłędnie. Już wiem co robię jutro na obiad <3.
<3 Polecam, w smaku jest obłędny!
Danie wyszło mi tak smaczne, że muszę się pochwalić. Przygotowanie składników i gotowanie zajęło bardzo mało czasu, a efekt końcowy był nieziemski *.* mój sos jest trochę rzadszy, bo właśnie tak lubie, i bez pietruszki bo jej nie lubię :p.
Pietruszka bardzo podkreśla smak sosów, ale jak nie lubisz, to nic na siłę. 🙂 Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś mojego przepisu <3 no i oczywiście zachęcam do spróbowania kolejnych!!!