Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem

Sos kurkowy
Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem
5 (100%) 1 ocen[a/y]

Kurki, czyli pieprzniki jadalne to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Nic w tym dziwnego –  apetycznie żółte, o wyjątkowym kształcie i kapeluszach z blaszką… –  te wyborne grzyby słyną ze swojego łagodnego aromatu, tak bardzo uniwersalnego dla większości potraw. Kiedy zobaczyłam więc w sklepie dużą dostawę kurek, wiedziałam że najwyższa pora na kremowy sos kurkowy.

Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. Już nie wspomnę o znanej wszystkim jajecznicy z kurkami. Ja jednak miałam ochotę na coś bardzo klasycznego, tak na początek sezonu grzybowego – sos kurkowy z kurczakiem okazał się trafem w sedno.

No właśnie, jak więc taki sos kurkowy przyrządzić, żeby było szybko, tanio i smacznie? Wystarczy zebrać kilka uniwersalnych składników – natkę pietruszki, cebulę, czosnek, śmietanę i… no to w zasadzie tyle. Oczywiście nie zapominajmy o naszych gwiazdach – aromatycznych pieprznikach jadalnych! W przeciwieństwie do Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową, w tym przepisie mięso nie gra głównych skrzypiec, gdyż kurki są tak dobre, że można je podawać w wersji bezmięsnej. Oczywiśce co kto lubi.

Koniecznie sami wypróbujcie ten przepis i podzielcie się wrażeniami w komentarzu!

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas25 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2/3 PORCJE)
 200 g kurek
 200 g filetu z piersi kurczaka
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki śmietany 18%
 natka pietruszki
 1 łyżka oliwy
 1 łyżka masła
 sól, pieprz
 sok z cytryny

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Kurki dokładnie umyj i osusz, większe grzyby pokrój na kawałki. Filet z kurczaka pokrój w małą kosteczkę.

2

Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na oliwie i maśle.

3

Do cebuli dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż ok. 3 min. Następnie dodaj kurki i smaż na średnim ogniu przez ok 2 minuty.

4

Wlej odrobinę wody, a następnie dodaj śmietanę i intensywnie wszystko wymieszaj. Dopraw natką pietruszki, a także solą i pieprzem w razie potrzeby. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Gotowe danie skropl sokiem z cytryny.

5

Tak przygotowane danie można podawać bez dodatków albo standardowo, z makaronem, ryżem czy też kaszą.

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2/3 PORCJE)
 200 g kurek
 200 g filetu z piersi kurczaka
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki śmietany 18%
 natka pietruszki
 1 łyżka oliwy
 1 łyżka masła
 sól, pieprz
 sok z cytryny

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Kurki dokładnie umyj i osusz, większe grzyby pokrój na kawałki. Filet z kurczaka pokrój w małą kosteczkę.

2

Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na oliwie i maśle.

3

Do cebuli dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż ok. 3 min. Następnie dodaj kurki i smaż na średnim ogniu przez ok 2 minuty.

4

Wlej odrobinę wody, a następnie dodaj śmietanę i intensywnie wszystko wymieszaj. Dopraw natką pietruszki, a także solą i pieprzem w razie potrzeby. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Gotowe danie skropl sokiem z cytryny.

5

Tak przygotowane danie można podawać bez dodatków albo standardowo, z makaronem, ryżem czy też kaszą.

Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem

Sos kurkowy

Sos kurkowy

 

Sos kurkowy

8 thoughts on “Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem

  1. Danie wyszło mi tak smaczne, że muszę się pochwalić. Przygotowanie składników i gotowanie zajęło bardzo mało czasu, a efekt końcowy był nieziemski *.* mój sos jest trochę rzadszy, bo właśnie tak lubie, i bez pietruszki bo jej nie lubię :p.

    1. Pietruszka bardzo podkreśla smak sosów, ale jak nie lubisz, to nic na siłę. 🙂 Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś mojego przepisu <3 no i oczywiście zachęcam do spróbowania kolejnych!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *