
Kremowa pierś kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami

Jakiś czas temu miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach zorganizowanych przez Jamar BIO, które prowadził Jasiek Kuroń. Tak dawno nie byłam na warsztatach kulinarnych, że niemalże zapomniałam jaka jest tam atmosfera, jaka przyjemność… coś niesamowitego. Ponadto, spotkanie z blogerami i blogerkami po ponad 2 latach też należało do niezapomnianych. Gotowaliśmy z produktów bio, co samo w sobie było bardzo dobrym kierunkiem – dania wyszły po prostu pyszne, a sama świadomość, że wspieramy produkty EKO tylko dodawała temu wszystkiemu… smaczku. Pod czujnym okiem Jaśka Kuronia przygotowywaliśmy: flaczki z boczniaków z pulpecikami z ciecierzycy, batoniki z musem jabłkowym oraz kremową pierś kurczaka w sosie na bazie passaty pomidorowej Jamar BIO z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów – i to właśnie ostatnie danie chciałam Wam opisać szerzej, jako że smakowało mi najlepiej. 🙂
Autorem przepisu na pierś kurczaka w sosie z dodatkami jest Jasiek Kuroń, ale moja wspaniała grupa wprowadziła parę modyfikacji! Także pozdrawiam Kasię z Kuchni Bazylii i Dotę z On Egin Eta Topa, która zaś szerzej opisała przepis na flaczki z boczniaków. 🙂
Starałam się trochę odchudzić oryginalny przepis, dlatego rekomenduję aby danie podawać z makaronem razowym, a sos zabielić śmietaną 18%, ew. gęstym jogurtem greckim – i tak wyjdzie niesamowicie aromatyczne!
Smacznego!
Lubicie dania z kurczaka? Polecam:
- Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry
- Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro
- Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto
Pierś z kurczaka pokryj w paseczki, natrzyj niewielką ilością soli (można ten krok pominąć, jeśli bulion będzie słony), pieprzem, tymiankiem, oregano i suszoną papryką.
Na sporej patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka aż się zarumieni, następnie zdejmij go z patelni i odstaw na talerz.
Na pozostawionym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plastry.
Dodaj świeży szpinak i poczekaj aż zmięknie, następnie dodaj pokrojone drobno suszone pomidory.
Całość zalej świeżym bulionem (jeżeli nie masz bulionu to dolej wody, tylko potem mocniej dopraw sos), dodaj passatę Jamar BIO, ciecierzycę Jamar BIO i śmietanę.
Kiedy sos zgęstnieje dodaj ponownie pierś z kurczaka, przykryj patelnią i duś wszystko razem ok. 15-20 minut na niewielkim ogniu.
Następnie odkryj patelnię, posyp sos startym parmezanem i przez kilka minut duś kurczaka, aż sos jeszcze się lekko zredukuje.
Danie najlepiej podawać z niewielką ilością makaronu. 🙂 Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokryj w paseczki, natrzyj niewielką ilością soli (można ten krok pominąć, jeśli bulion będzie słony), pieprzem, tymiankiem, oregano i suszoną papryką.
Na sporej patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka aż się zarumieni, następnie zdejmij go z patelni i odstaw na talerz.
Na pozostawionym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plastry.
Dodaj świeży szpinak i poczekaj aż zmięknie, następnie dodaj pokrojone drobno suszone pomidory.
Całość zalej świeżym bulionem (jeżeli nie masz bulionu to dolej wody, tylko potem mocniej dopraw sos), dodaj passatę Jamar BIO, ciecierzycę Jamar BIO i śmietanę.
Kiedy sos zgęstnieje dodaj ponownie pierś z kurczaka, przykryj patelnią i duś wszystko razem ok. 15-20 minut na niewielkim ogniu.
Następnie odkryj patelnię, posyp sos startym parmezanem i przez kilka minut duś kurczaka, aż sos jeszcze się lekko zredukuje.
Danie najlepiej podawać z niewielką ilością makaronu. 🙂 Smacznego!

