Kremowa pierś kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami

Kremowa pierś kurczaka w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
 

Jakiś czas temu miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach zorganizowanych przez Jamar BIO, które prowadził Jasiek Kuroń. Tak dawno nie byłam na warsztatach kulinarnych, że niemalże zapomniałam jaka jest tam atmosfera, jaka przyjemność… coś niesamowitego. Ponadto, spotkanie z blogerami i blogerkami po ponad 2 latach też należało do niezapomnianych. Gotowaliśmy z produktów bio, co samo w sobie było bardzo dobrym kierunkiem – dania wyszły po prostu pyszne, a sama świadomość, że wspieramy produkty EKO tylko dodawała temu wszystkiemu… smaczku. Pod czujnym okiem Jaśka Kuronia przygotowywaliśmy: flaczki z boczniaków z pulpecikami z ciecierzycy, batoniki z musem jabłkowym oraz kremową pierś kurczaka w sosie na bazie passaty pomidorowej Jamar BIO z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów – i to właśnie ostatnie danie chciałam Wam opisać szerzej, jako że smakowało mi najlepiej. 🙂

Autorem przepisu na pierś kurczaka w sosie z dodatkami jest Jasiek Kuroń, ale moja wspaniała grupa wprowadziła parę modyfikacji! Także pozdrawiam Kasię z Kuchni Bazylii i Dotę z On Egin Eta Topa, która zaś szerzej opisała przepis na flaczki z boczniaków. 🙂

Starałam się trochę odchudzić oryginalny przepis, dlatego rekomenduję aby danie podawać z makaronem razowym, a sos zabielić śmietaną 18%, ew. gęstym jogurtem greckim – i tak wyjdzie niesamowicie aromatyczne!

Smacznego!

Lubicie dania z kurczaka? Polecam:

TrudnośćŚrednio zaawansowany Czas przygotowania10 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas35 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 4 PORCJE)
 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 kilka suszonych pomidorów w oliwie – pokrojonych
 2 łyżki passaty Jamar BIO
 3 łyżki ciecierzycy Jamar BIO w zalewie
 1 opakowanie świeżego szpinaku
 30 g startego parmezanu lub dowolnego twardego i pikantnego sera
 2 łyżki oleju
 250 ml bulionu
 200 g śmietanki 30% bądź 18%
 przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Pierś z kurczaka pokryj w paseczki, natrzyj niewielką ilością soli (można ten krok pominąć, jeśli bulion będzie słony), pieprzem, tymiankiem, oregano i suszoną papryką.

2

Na sporej patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka aż się zarumieni, następnie zdejmij go z patelni i odstaw na talerz.

3

Na pozostawionym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plastry.

4

Dodaj świeży szpinak i poczekaj aż zmięknie, następnie dodaj pokrojone drobno suszone pomidory.

5

Całość zalej świeżym bulionem (jeżeli nie masz bulionu to dolej wody, tylko potem mocniej dopraw sos), dodaj passatę Jamar BIO, ciecierzycę Jamar BIO i śmietanę.

6

Kiedy sos zgęstnieje dodaj ponownie pierś z kurczaka, przykryj patelnią i duś wszystko razem ok. 15-20 minut na niewielkim ogniu.

7

Następnie odkryj patelnię, posyp sos startym parmezanem i przez kilka minut duś kurczaka, aż sos jeszcze się lekko zredukuje.

8

Danie najlepiej podawać z niewielką ilością makaronu. 🙂 Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 4 PORCJE)
 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 kilka suszonych pomidorów w oliwie – pokrojonych
 2 łyżki passaty Jamar BIO
 3 łyżki ciecierzycy Jamar BIO w zalewie
 1 opakowanie świeżego szpinaku
 30 g startego parmezanu lub dowolnego twardego i pikantnego sera
 2 łyżki oleju
 250 ml bulionu
 200 g śmietanki 30% bądź 18%
 przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Pierś z kurczaka pokryj w paseczki, natrzyj niewielką ilością soli (można ten krok pominąć, jeśli bulion będzie słony), pieprzem, tymiankiem, oregano i suszoną papryką.

2

Na sporej patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka aż się zarumieni, następnie zdejmij go z patelni i odstaw na talerz.

3

Na pozostawionym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plastry.

4

Dodaj świeży szpinak i poczekaj aż zmięknie, następnie dodaj pokrojone drobno suszone pomidory.

5

Całość zalej świeżym bulionem (jeżeli nie masz bulionu to dolej wody, tylko potem mocniej dopraw sos), dodaj passatę Jamar BIO, ciecierzycę Jamar BIO i śmietanę.

6

Kiedy sos zgęstnieje dodaj ponownie pierś z kurczaka, przykryj patelnią i duś wszystko razem ok. 15-20 minut na niewielkim ogniu.

7

Następnie odkryj patelnię, posyp sos startym parmezanem i przez kilka minut duś kurczaka, aż sos jeszcze się lekko zredukuje.

8

Danie najlepiej podawać z niewielką ilością makaronu. 🙂 Smacznego!

Kremowa pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kremowa pierś kurczaka w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kremowa pierś kurczaka w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.