Domowy sos ze świeżych pomidorów
Pomidor to bardzo uniwersalny owoc. Większość Polaków nie wyobraża sobie życia choćby bez pysznej, domowej zupy pomidorowej, nie mówiąc już o gołąbkach! Ja dzisiaj proponuję przepis na domowy sos pomidorowy, przygotowany na bazie świeżych pomidorów i bazylii. Danie zdrowe a jakie szybkie w przygotowaniu. 🙂
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów to uniwersalny składnik takich popularnych dań jak lasagne czy spaghetti. Można go dodawać także do gołąbków, do klusek, zapiec z nim inne warzywa jak bakłażan, no… do wyboru do koloru. 🙂 Oczywiście domowy sos pomidorowy jest o wiele smaczniejszy niż wersja z puszki czy koncentratu, nie mówiąc już o tym że jest zdrowy, bo bez konserwantów. Przekonajcie się sami!
Dla miłośników sosów (nie tylko pomidorowych) polecam:
Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę.
Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min.
W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą bazylią.
Bazylię, czosnek i cebulę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka słodka, chili, oregano czy kolendra (po 1-1,5 łyżeczce), a także łyżkę cukru.
Żeby sos był bardziej gęsty opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę.
Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min.
W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą bazylią.
Bazylię, czosnek i cebulę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka słodka, chili, oregano czy kolendra (po 1-1,5 łyżeczce), a także łyżkę cukru.
Żeby sos był bardziej gęsty opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smacznego!
Prezentuje się przepysznie 🙂
Tak też smakuje. 🙂