Domowy sos ze świeżych pomidorów

Domowy sos pomidorowy
 

Pomidor to bardzo uniwersalny owoc. Większość Polaków nie wyobraża sobie życia choćby bez pysznej, domowej zupy pomidorowej, nie mówiąc już o gołąbkach! Ja dzisiaj proponuję przepis na domowy sos pomidorowy, przygotowany na bazie świeżych pomidorów i bazylii. Danie zdrowe a jakie szybkie w przygotowaniu. 🙂

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów to uniwersalny składnik takich popularnych dań jak lasagne czy spaghetti. Można go dodawać także do gołąbków, do klusek, zapiec z nim inne warzywa jak bakłażan, no… do wyboru do koloru. 🙂 Oczywiście domowy sos pomidorowy jest o wiele smaczniejszy niż wersja z puszki czy koncentratu, nie mówiąc już o tym że jest zdrowy, bo bez konserwantów. Przekonajcie się sami!

Dla miłośników sosów (nie tylko pomidorowych) polecam:

  • Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów
  • Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese
  • Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem
  • Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto
  • TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania10 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas25 min.

    USTAW TIMER

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
     4 duże pomidory
     2 ząbki czosnku
     1 mała cebula
     garść świeżej bazylii
     oliwa z oliwek
     1 łyżka cukru, najlepiej brązowego
     przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili pieprz cayenne, kolendra, oregano

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę.

    2

    Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min.

    3

    W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą bazylią.

    4

    Bazylię, czosnek i cebulę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka słodka, chili, oregano czy kolendra (po 1-1,5 łyżeczce), a także łyżkę cukru.

    5

    Żeby sos był bardziej gęsty opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smacznego!

    Składniki

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
     4 duże pomidory
     2 ząbki czosnku
     1 mała cebula
     garść świeżej bazylii
     oliwa z oliwek
     1 łyżka cukru, najlepiej brązowego
     przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili pieprz cayenne, kolendra, oregano

    Przygotowanie

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę.

    2

    Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min.

    3

    W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą bazylią.

    4

    Bazylię, czosnek i cebulę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka słodka, chili, oregano czy kolendra (po 1-1,5 łyżeczce), a także łyżkę cukru.

    5

    Żeby sos był bardziej gęsty opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smacznego!

    Domowy sos ze świeżych pomidorów

    Domowy sos pomidorowy
     
    Domowy sos pomidorowy

    3 thoughts on “Domowy sos ze świeżych pomidorów

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *