Chili con carne – prosty przepis na rodzinny obiad
Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) to wbrew pozorom nie danie meksykańskie, a amerykańskie (kuchnia teksańska, tzw. Tex-Mex), chociaż nie można odmówić nawiązań do kuchni meksykańskiej. Jak zrobić, żeby było dobre?
Tajemnica udanego chili con carne to dobrej jakości mięso wołowe (koniecznie poproście o zmielenie mięsa w sklepie, odradzam pakowane) i przyprawy, które nadają całej potrawie odpowiedni smak, aromat i kolor. Chilli powinno być mocno pikantne, ale też bez przesady – chcemy żeby potrawa przyjemnie rozgrzała od środka całe ciało a nie była tak ostra, że nie czujemy nic innego poza, właśnie, ostrością.
Chili z mięsem można jeść z pieczywem, ryżem lub z meksykańską tortillą. Ja proponuję podanie z ryżem brązowym, ale równie dobrze smakuje bez niczego. 🙂
Podobał Wam się przepis? Zobaczcie w takim razie:
- Przepis na dietetyczne burrito meksykańskie
- Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej
- Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta
- Kurczak tikka masala – prosty przepis
- Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną
Na oliwie lub maśle zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. W razie potrzeby dolewaj niewielkie ilości wody, aby nie spalić mięsa.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do usmażonego mięsa dodaj przecier pomidorowy i pokrojony pomidor, przypraw cukrem, chili, papryką, kolendrą, kuminem oraz oregano. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając, następnie dodaj fasolę i opcjonalnie kilka garści roszponki - dla koloru.
W razie potrzeby dopraw ulubionymi przyprawami.
Podawaj z ryżem. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Na oliwie lub maśle zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. W razie potrzeby dolewaj niewielkie ilości wody, aby nie spalić mięsa.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do usmażonego mięsa dodaj przecier pomidorowy i pokrojony pomidor, przypraw cukrem, chili, papryką, kolendrą, kuminem oraz oregano. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając, następnie dodaj fasolę i opcjonalnie kilka garści roszponki - dla koloru.
W razie potrzeby dopraw ulubionymi przyprawami.
Podawaj z ryżem. Smacznego!
1 thoughts on “Chili con carne – prosty przepis na rodzinny obiad”