Chili con carne – prosty przepis na rodzinny obiad

Chili con carne - popularne danie meksykańskie
Chili con carne – prosty przepis na rodzinny obiad
5 (100%) 2 ocen[a/y]

Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) to wbrew pozorom nie danie meksykańskie, a amerykańskie (kuchnia teksańska, tzw. Tex-Mex), chociaż nie można odmówić nawiązań do kuchni meksykańskiej. Jak zrobić, żeby było dobre?

Tajemnica udanego chili con carne to dobrej jakości mięso wołowe (koniecznie poproście o zmielenie mięsa w sklepie, odradzam pakowane) i przyprawy, które nadają całej potrawie odpowiedni smak, aromat i kolor. Chilli powinno być mocno pikantne, ale też bez przesady – chcemy żeby potrawa przyjemnie rozgrzała od środka całe ciało a nie była tak ostra, że nie czujemy nic innego poza, właśnie, ostrością.

Chili z mięsem można je jeść z pieczywem, ryżem lub z meksykańską tortillą. Ja proponuję podanie z ryżem brązowym, ale równie dobrze smakuje bez niczego. 🙂

Podobał Wam się przepis? Zobaczcie w takim razie:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas35 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 4 PORCJE)
 300 g mięsa mielonego z wołowiny
 200 g czerwonej fasoli (1 puszka)
 100 g brązowego ryżu
 100 g passaty/przecieru pomidorowego
 1 duży pomidor
 3 ząbki czosnku
 1 cebula
 1 łyżeczka cukru brązowego
 przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne (1 łyżeczka), papryka słodka (3 łyżeczki), oregano, kolendra, kmin rzymski (1-2 łyżeczki)
 masło/oliwa z oliwek (1 łyżka)
 opcjonalnie: kilka garści roszponki

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Na oliwie lub maśle zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. W razie potrzeby dolewaj niewielkie ilości wody, aby nie spalić mięsa.

2

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Do usmażonego mięsa dodaj przecier pomidorowy i pokrojony pomidor, przypraw cukrem, chili, papryką, kolendrą, kuminem oraz oregano. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając, następnie dodaj fasolę i opcjonalnie kilka garści roszponki - dla koloru.
W razie potrzeby dopraw ulubionymi przyprawami.

4

Podawaj z ryżem. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 4 PORCJE)
 300 g mięsa mielonego z wołowiny
 200 g czerwonej fasoli (1 puszka)
 100 g brązowego ryżu
 100 g passaty/przecieru pomidorowego
 1 duży pomidor
 3 ząbki czosnku
 1 cebula
 1 łyżeczka cukru brązowego
 przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne (1 łyżeczka), papryka słodka (3 łyżeczki), oregano, kolendra, kmin rzymski (1-2 łyżeczki)
 masło/oliwa z oliwek (1 łyżka)
 opcjonalnie: kilka garści roszponki

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Na oliwie lub maśle zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. W razie potrzeby dolewaj niewielkie ilości wody, aby nie spalić mięsa.

2

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Do usmażonego mięsa dodaj przecier pomidorowy i pokrojony pomidor, przypraw cukrem, chili, papryką, kolendrą, kuminem oraz oregano. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając, następnie dodaj fasolę i opcjonalnie kilka garści roszponki - dla koloru.
W razie potrzeby dopraw ulubionymi przyprawami.

4

Podawaj z ryżem. Smacznego!

Chili con carne – popularne danie meksykańskie
Chili con carne - popularne danie meksykańskie
prosty i szybki przepis na rodzinny obiad
Chili con carne
Chili con carne - popularne danie meksykańskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *