![Dietetyczne burrito meksykańskie](https://atopestka.pl/wp-content/uploads/2018/12/Dietetyczne-burrito-meksykańskie-2.jpg)
Przepis na dietetyczne burrito meksykańskie
![Dietetyczne burrito meksykańskie](https://atopestka.pl/wp-content/uploads/2018/12/Dietetyczne-burrito-meksykańskie-2.jpg)
Burrito meksykańskie, te które znamy i lubimy, jest inspirowane nie tyle kuchnią Meksyku, a kuchnią teksańską (tzw. Tex-Mex), która powstała z połączenia tradycji kulinarnych z Meksyku i południowego USA. W przepisie poniżej pokażę Wam jak zrobić dietetyczne burrito, które nie tylko zachowuje smak i aromat klasycznego przepisu, ale jest też zdrowsze.
W klasycznym burrito nie można obejść się bez fasoli czy kukurydzy, jednakże ja nie dodałam ich do przepisu, gdyż chciałam ograniczyć ilość węglowodanów. Efekt? Bardzo zadowalający, dlatego dietetyczne burrito często będzie gościć na moim stole.
Klasyczne burrito to placek pszennej tortilli z farszem w środku, ja jednak chciałam zrobić lżejszą wersję placków – na bazie płatków owsianych i jajek aniżeli mąki pszennej. Placki wyszły nie tak elastyczne, ale jakie smaczne! 🙂
Zobacz również:
- Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką
- Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną
- Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta
Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, a następnie drobno pokrojoną paprykę oraz oliwki. Podsmaż aż warzywa zmiękną, następnie wylej przecier pomidorowy i duś wszystko na średnim ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru.
Po ok. 5 minutach dodaj przyprawy (paprykę, chili, bazylię, oregano, kolendrę) - wszystko po 1 łyżeczce. Dokładnie wszystko wymieszaj i duś na małym ogniu.
Jajka, płatki owsiane i jogurt naturalny zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy placuszki się spalą – i stopniowo wylewaj ciasto. Smaż wszystko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała chochla.
Wyłóż farsz na placki - nie trzeba zawijać. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, a następnie drobno pokrojoną paprykę oraz oliwki. Podsmaż aż warzywa zmiękną, następnie wylej przecier pomidorowy i duś wszystko na średnim ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru.
Po ok. 5 minutach dodaj przyprawy (paprykę, chili, bazylię, oregano, kolendrę) - wszystko po 1 łyżeczce. Dokładnie wszystko wymieszaj i duś na małym ogniu.
Jajka, płatki owsiane i jogurt naturalny zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy placuszki się spalą – i stopniowo wylewaj ciasto. Smaż wszystko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała chochla.
Wyłóż farsz na placki - nie trzeba zawijać. Smacznego!
![Przepis na dietetyczne burrito meksykańskie](https://atopestka.pl/wp-content/uploads/2018/12/Dietetyczne-burrito-meksykańskie.jpg)
Pycha???