
Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono

W tę marcową niedzielę nie mogłam się powstrzymać, żeby nie podzielić się przepisem na domowy makaron z serem. Te ciepłe kluseczki nie tylko są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, ale też przywołują wiele ciepłych wspomnień.
Są takie smaki, do których chętnie wracamy, zwłaszcza po latach. Jednym z nich jest makaron z serem, często podawany na stołówce w szkole czy u babci w wakacje. Ile domów, tyle wariantów klusek z twarogiem, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. U mnie w domu jadało się je na słono i właśnie taki przepis znajdziecie poniżej.
Lubicie makarony? W takim razie zobaczcie:
- Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry
- Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta
- Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem
- Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą
- Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese
Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto aż do połączenia składników.
Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, które pokrój na drobne paseczki.
W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
Przygotuj skwarki: pokrój słoninę oraz boczek na drobne kawałeczki i wysmaż aż będą chrupiące.
Ja ten krok pomijam, jako że mam domowy zapas smalcu wraz ze skwarkami, który to tylko wystarczy roztopić. 🙂
Do kluseczków dodaj rozkruszony ser i wymieszaj ze skwarkami. Polej niewielką ilością tłuszczu ze słoniny i boczku, i dokładnie wymieszaj. Posól obficie dla smaku. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto aż do połączenia składników.
Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, które pokrój na drobne paseczki.
W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
Przygotuj skwarki: pokrój słoninę oraz boczek na drobne kawałeczki i wysmaż aż będą chrupiące.
Ja ten krok pomijam, jako że mam domowy zapas smalcu wraz ze skwarkami, który to tylko wystarczy roztopić. 🙂
Do kluseczków dodaj rozkruszony ser i wymieszaj ze skwarkami. Polej niewielką ilością tłuszczu ze słoniny i boczku, i dokładnie wymieszaj. Posól obficie dla smaku. Smacznego!

znam to jeszcze z dziecinstwa ,bardzo smaczne