Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono

Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono

W tę marcową niedzielę nie mogłam się powstrzymać, żeby nie podzielić się przepisem na domowy makaron z serem. Te ciepłe kluseczki nie tylko są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, ale też przywołują wiele ciepłych wspomnień.

Są takie smaki, do których chętnie wracamy, zwłaszcza po latach. Jednym z nich jest makaron z serem, często podawany na stołówce w szkole czy u babci w wakacje. Ile domów, tyle wariantów klusek z twarogiem, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. U mnie w domu jadało się je na słono i właśnie taki przepis znajdziecie poniżej.

Lubicie makarony? W takim razie zobaczcie:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas25 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 DUŻĄ PORCJĘ LUB 2 MAŁE)
 300 g mąki
 ok. pół szklanki szklanki wody
 150 g twarogu chudego bądź półtłustego
 2 łyżki skwarków ze słoniny (ok .30 g pokrojonej słoniny)
 2 plasterki boczku wędzonego
 1 łyżka smalcu z roztopionej słoniny
 sól

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto aż do połączenia składników.

2

Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, które pokrój na drobne paseczki.

3

W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

4

Przygotuj skwarki: pokrój słoninę oraz boczek na drobne kawałeczki i wysmaż aż będą chrupiące.
Ja ten krok pomijam, jako że mam domowy zapas smalcu wraz ze skwarkami, który to tylko wystarczy roztopić. 🙂

5

Do kluseczków dodaj rozkruszony ser i wymieszaj ze skwarkami. Polej niewielką ilością tłuszczu ze słoniny i boczku, i dokładnie wymieszaj. Posól obficie dla smaku. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 DUŻĄ PORCJĘ LUB 2 MAŁE)
 300 g mąki
 ok. pół szklanki szklanki wody
 150 g twarogu chudego bądź półtłustego
 2 łyżki skwarków ze słoniny (ok .30 g pokrojonej słoniny)
 2 plasterki boczku wędzonego
 1 łyżka smalcu z roztopionej słoniny
 sól

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto aż do połączenia składników.

2

Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, które pokrój na drobne paseczki.

3

W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

4

Przygotuj skwarki: pokrój słoninę oraz boczek na drobne kawałeczki i wysmaż aż będą chrupiące.
Ja ten krok pomijam, jako że mam domowy zapas smalcu wraz ze skwarkami, który to tylko wystarczy roztopić. 🙂

5

Do kluseczków dodaj rozkruszony ser i wymieszaj ze skwarkami. Polej niewielką ilością tłuszczu ze słoniny i boczku, i dokładnie wymieszaj. Posól obficie dla smaku. Smacznego!

Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono
Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono
Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.