Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany
Zupa z dyni piżmowej to idealne danie nie tylko na chłodną porę.
Taka pyszna fit zupa z dyni nie tylko doda wigoru, ale i rozgrzeje oraz dostarczy wielu witamin i składników odżywczych. Do tego jest przy tym mało kaloryczna – nie trzeba dodawać zbędnej śmietany, żeby smakowała dobrze. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zjeść coś zdrowego, a przy tym bardzo sycącego.
A, no i ważna sprawa! Zupa smakuje wyśmienicie z dodatkiem prażonych pestek z dyni, także nie wyrzucajcie pestek jak już je wydrenujecie, a wstawcie je do piekarnika na kilka minut. Wtedy zupa będzie nie tylko smaczna a chrupiąca. 🙂 A na drugie danie definitywnie polecam Kurczak zapiekany w prażonej cebulce chyba że cukinia Wam nie straszna i zjedlibyście Spaghetti z cukinii – typu à la bolognese?
Podzielcie się wrażeniami w komentarzu. 🙂
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem wstaw na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180*. Nie usuwaj skórki z dyni.
W międzyczasie podgrzej bulion (albo domowej roboty albo z kostki).
Po 20 minutach wyjmij dynię, obierz ją ze skórki, pokrój w kosteczki, i dodaj ją wraz z cebulą i czosnkiem do garnka. Zmiel wszystko na spójną masę. Opcjonalnie, dla tych którzy chcą zwiększyć kaloryczność posiłku, można dodać śmietankę do zup i zmiksować z resztą składników.
Gotując połączone składniki dopraw imbirem, solą, pieprzem, curry, kminkiem i chili – tutaj trzeba stopniowo dodawać przyprawy aż każdy znajdzie idealne połączenie. I voilà!
Składniki
Przygotowanie
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem wstaw na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180*. Nie usuwaj skórki z dyni.
W międzyczasie podgrzej bulion (albo domowej roboty albo z kostki).
Po 20 minutach wyjmij dynię, obierz ją ze skórki, pokrój w kosteczki, i dodaj ją wraz z cebulą i czosnkiem do garnka. Zmiel wszystko na spójną masę. Opcjonalnie, dla tych którzy chcą zwiększyć kaloryczność posiłku, można dodać śmietankę do zup i zmiksować z resztą składników.
Gotując połączone składniki dopraw imbirem, solą, pieprzem, curry, kminkiem i chili – tutaj trzeba stopniowo dodawać przyprawy aż każdy znajdzie idealne połączenie. I voilà!
1 thoughts on “Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany”