Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany

Zupa z dyni
 

Zupa z dyni piżmowej to idealne danie nie tylko na chłodną porę.

Taka pyszna fit zupa z dyni nie tylko doda wigoru, ale i rozgrzeje oraz dostarczy wielu witamin i składników odżywczych. Do tego jest przy tym mało kaloryczna – nie trzeba dodawać zbędnej śmietany, żeby smakowała dobrze. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zjeść coś zdrowego, a przy tym bardzo sycącego.

A, no i ważna sprawa! Zupa smakuje wyśmienicie z dodatkiem prażonych pestek z dyni, także nie wyrzucajcie pestek jak już je wydrenujecie, a wstawcie je do piekarnika na kilka minut. Wtedy zupa będzie nie tylko smaczna a chrupiąca. 🙂 A na drugie danie definitywnie polecam Kurczak zapiekany w prażonej cebulce chyba że cukinia Wam nie straszna i zjedlibyście Spaghetti z cukinii – typu à la bolognese?

Podzielcie się wrażeniami w komentarzu. 🙂

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas30 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE)
 ½ średniej wielkości dyni (ja użyłam dyni piżmowej)
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 3 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego (najlepiej domowej roboty), jeśli nie macie czasu to ½ kostki zakupionej w sklepie
 1 Imbir obrany i przetarty na tarce
 curry, kminek, chili pieprz cayenne (dla tych co chcą ostrzejszą wersję)
 natka pietruszki do ozdoby
 sól, pieprz

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem wstaw na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180*. Nie usuwaj skórki z dyni.

2

W międzyczasie podgrzej bulion (albo domowej roboty albo z kostki).

3

Po 20 minutach wyjmij dynię, obierz ją ze skórki, pokrój w kosteczki, i dodaj ją wraz z cebulą i czosnkiem do garnka. Zmiel wszystko na spójną masę. Opcjonalnie, dla tych którzy chcą zwiększyć kaloryczność posiłku, można dodać śmietankę do zup i zmiksować z resztą składników.

4

Gotując połączone składniki dopraw imbirem, solą, pieprzem, curry, kminkiem i chili – tutaj trzeba stopniowo dodawać przyprawy aż każdy znajdzie idealne połączenie. I voilà!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE)
 ½ średniej wielkości dyni (ja użyłam dyni piżmowej)
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 3 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego (najlepiej domowej roboty), jeśli nie macie czasu to ½ kostki zakupionej w sklepie
 1 Imbir obrany i przetarty na tarce
 curry, kminek, chili pieprz cayenne (dla tych co chcą ostrzejszą wersję)
 natka pietruszki do ozdoby
 sól, pieprz

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem wstaw na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180*. Nie usuwaj skórki z dyni.

2

W międzyczasie podgrzej bulion (albo domowej roboty albo z kostki).

3

Po 20 minutach wyjmij dynię, obierz ją ze skórki, pokrój w kosteczki, i dodaj ją wraz z cebulą i czosnkiem do garnka. Zmiel wszystko na spójną masę. Opcjonalnie, dla tych którzy chcą zwiększyć kaloryczność posiłku, można dodać śmietankę do zup i zmiksować z resztą składników.

4

Gotując połączone składniki dopraw imbirem, solą, pieprzem, curry, kminkiem i chili – tutaj trzeba stopniowo dodawać przyprawy aż każdy znajdzie idealne połączenie. I voilà!

Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany

Zupa z dyni

 

Zupa z dyni

1 thoughts on “Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *