Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną

Pomysł na szybki obiad - fasolka farmera
 

Szukacie pomysłu na pyszny, zdrowy i szybki obiad w 15 minut? W takim razie musicie spróbować fasolki farmera – potrawy niesamowicie smacznej, a jakże prostej w przygotowaniu!

Szybki obiad to niemalże Święty Graal kulinariów – każdy szuka idealnego przepisu, a zwykle kończy się na omlecie z warzywami. Ja proponuję jednak bardzo aromatyczną, mięsną i sycącą potrawę, którą można przygotować w kwadrans. Naprawdę. Oczywiście na moim blogu dodaję przede wszystkim smaczne i szybkie potrawy, jak np. kurczak w prażonej cebulce czy spaghetti z cukinii, ale to co wyróżnia fasolkę farmera, to niesamowita łatwość i szybkość przygotowania. Połączenie chrupiącego boczku z lekko pikantną nutką chili oraz kwaśną cytryną sprawia, że tak przygotowane danie jest pyszne i zarazem nietuzinkowe.

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania7 min.Czas gotowania8 min.Całkowity czas15 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 35 dag boczku wędzonego, pokrojonego w plasterki
 2 ząbki czosnku
 1 puszka fasolki czerwonej
 1 cytryna
 ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
 sól, pieprz
 natka pietruszki

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Boczek umyj, pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Nie dodawaj żadnego oleju czy oliwy (chyba że musisz, wtedy dodaj tylko 1 łyżkę), gdyż boczek sam w sobie jest bardzo tłusty. Podsmażaj go tak przez 5 min, energicznie przy tym mieszając.

2

Pokrój w plasterki czosnek i dodaj do boczku.

3

Jak boczek będzie już chrupiący na patelni, dodaj sól, pieprz i pół łyżeczki chili pieprz cayenne. To bardzo ważne, żeby nie przesadzić z chili – wtedy potrawa może wyjść bardzo ostra.

4

Dodaj umytą fasolkę i obficie polej sokiem z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Ja jeszcze dodałam boczniaka, jako test, ale absolutnie można obejść się bez niego.

5

Dodaj natkę pietruszki i ew. inne przyprawy. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 35 dag boczku wędzonego, pokrojonego w plasterki
 2 ząbki czosnku
 1 puszka fasolki czerwonej
 1 cytryna
 ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
 sól, pieprz
 natka pietruszki

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Boczek umyj, pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Nie dodawaj żadnego oleju czy oliwy (chyba że musisz, wtedy dodaj tylko 1 łyżkę), gdyż boczek sam w sobie jest bardzo tłusty. Podsmażaj go tak przez 5 min, energicznie przy tym mieszając.

2

Pokrój w plasterki czosnek i dodaj do boczku.

3

Jak boczek będzie już chrupiący na patelni, dodaj sól, pieprz i pół łyżeczki chili pieprz cayenne. To bardzo ważne, żeby nie przesadzić z chili – wtedy potrawa może wyjść bardzo ostra.

4

Dodaj umytą fasolkę i obficie polej sokiem z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Ja jeszcze dodałam boczniaka, jako test, ale absolutnie można obejść się bez niego.

5

Dodaj natkę pietruszki i ew. inne przyprawy. Smacznego!

Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną

I co, skusiłam Was fasolką na szybki obiad? 🙂

Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną
Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną

1 thoughts on “Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *