Opcje wydruku

Spaghetti z cukinii à la bolognese

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania10 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas25 min.

Spaghetti z cukinii

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE)
 250 g zmielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego
 1 duża cukinia
 1 ząbek czosnku
 1 cebula
 pół szklanki czarnych oliwek
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 100 g przecieru pomidorowego (bądź pół puszki pomidorów)
 oliwa z oliwek
 1 łyżeczka cukru brązowego
 przyprawy: oregano, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, świeża bazylia
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Cukinię obierz i pokrój na drobne paski. Ja użyłam specjalnej obieraczki, ale oczywiście można to zrobić zwykłym nożem, chociaż znacznie wydłuży to czas przygotowania.

2

Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, i mieszaj co chwilę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.

3

W oddzielnym garnku podgotuj przecier pomidorowy wraz z koncentratem. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz garść świeżej bazylii. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

4

Tak przygotowany sos dodaj do usmażonego mięsa i trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając. Dodaj oliwki i łyżeczkę cukru brązowego.

5

Nie blanszuj cukinii wcześniej, ponieważ wystarczająco zmięknie w sosie - tylko dodaj już ją pociętą na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił ją sos. W praktyce nie trwa to dłużej niż minutę.

6

Wyłóż danie na talerz, dopraw oregano oraz świeżą bazylią.

Odżywianie

Porcje 2