
Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów

Maślak zwyczajny to powszechny gatunek grzybów, który występuje nie tylko w Europie, ale także w obu Amerykach i Japonii. Jego główną cechą charakterystyczną jest lepka i śliska skóra na kapeluszach, chociaż sam w sobie jest słodkawy w smaku. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie maślaka w kuchni – doskonale smakuje zarówno wersji duszonej, marynowanej, jak i smażonej. Ja przygotowałam przepis na sos z maślaków, jako że miałam przyjemność grzybobrania w ten weekend.
Przed spożyciem pamiętajcie, aby usunąć skórkę z kapelusza maślaka. Nie tylko dlatego, że jest kwaśna, a czasem nawet gorzka w smaku – skórka maślaka jest bardzo ciężkostrawna. Wszystko przez śluz, którym jest pokryta, a który zalega w żołądku i może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poza tym usunięcie skórki z kapelusza ułatwi czyszczenie grzyba, no i przygotowanie pysznego sosu z maślaków.
Dla grzybożerów (i nie tylko) polecam także Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem 🙂
Obierz maślaki, nawet te bardzo małe. Ważne – maślaki muszą być obrane również ze skórki kapelusza, która ma gorzki smak i nie nadaje się do jedzenia. Aby obrać maślaka uchwyć nożem brzeg kapelusza i oderwij skórkę.
Obrane i pokrojone grzyby dokładnie umyj w osolonej wodzie.
Zostaw grzyby na 10 min w wodzie z solą. W międzyczasie pokrój cebulę w kosteczkę.
Zagotuj grzyby w mocno solonej wodzie przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedź grzyby, zostawiając ok 1/2 l wywaru.
Podsmaż cebulę na maśle, dodaj grzyby i troszkę pozostałego wywaru. W zależności, ile chcesz zrobić sosu, dolewaj stopniowo wywar. Duś grzyby przez ok. 10 minut.
Do kubeczka wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i dodaj 2-3 łyżki gorącego wywaru, aby śmietana się nie zważyła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Posól i mocno popieprz.
Sos udekoruj natką pietruszki. Podawaj z chlebem, mięsem bądź ziemniakami. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Obierz maślaki, nawet te bardzo małe. Ważne – maślaki muszą być obrane również ze skórki kapelusza, która ma gorzki smak i nie nadaje się do jedzenia. Aby obrać maślaka uchwyć nożem brzeg kapelusza i oderwij skórkę.
Obrane i pokrojone grzyby dokładnie umyj w osolonej wodzie.
Zostaw grzyby na 10 min w wodzie z solą. W międzyczasie pokrój cebulę w kosteczkę.
Zagotuj grzyby w mocno solonej wodzie przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedź grzyby, zostawiając ok 1/2 l wywaru.
Podsmaż cebulę na maśle, dodaj grzyby i troszkę pozostałego wywaru. W zależności, ile chcesz zrobić sosu, dolewaj stopniowo wywar. Duś grzyby przez ok. 10 minut.
Do kubeczka wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i dodaj 2-3 łyżki gorącego wywaru, aby śmietana się nie zważyła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Posól i mocno popieprz.
Sos udekoruj natką pietruszki. Podawaj z chlebem, mięsem bądź ziemniakami. Smacznego!

23 łyżki śmietany????!!!!! Umrzeć mozna
Haha, wkradł się chochlik 🙂 Chodziło o 2 łyżki śmietany, oczywiście!
Dzisiaj skorzystałam z pani przepisu, maślaki mi obrodziły na działce. Bardzo smaczny sos, przepis super 🙂
Super, cieszę się, że sos smakował, zwłaszcza że maślaki to jednak specyficzne grzyby są. 🙂
„Do kubeczka wlej śmietanę, dokładnie wszystko wymieszaj „- co wszystko?
Faktycznie, niefortunnie się wyraziłam. Usunęłam „wszystko”, chodziło o wymieszanie śmietany z wywarem.
Do ,,życzliwy” czytaj człowieku ze zrozumieniem 2-3 łyżki ….chyba przerasta Cię to mistrzu :):):)