Boczniaki panierowane – szybkie danie
Co zrobić z boczniaków? Dwa słowa: boczniaki panierowane. Nie trzeba mówić nic więcej. 🙂 Delikatny smak grzybów w połączeniu z chrupiącą panierką sprawi, że boczniaki podczas jesiennych miesięcy staną się Waszym ulubionym sposobem na obiad, kolację lub przekąskę.
Boczniaki wyróżniają się na tle grzybów leśnych, które są raczej pozbawione wartości odżywczych – boczniaki bowiem są uważane za grzyby o właściwościach leczniczych; są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe.
Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować, ale najsmaczniejsze są te panierowane. Ta chrupiąca skorupka i wyjątkowy w swoim rodzaju aromat boczniaka… naprawdę jest to niesamowite połączenie. Do tego danie z boczniaka jest także bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – wystarczy 20-25 minut i gotowe. 🙂
Jeżeli chcecie obniżyć trochę kaloryczności w posiłku, zamieńcie bułkę tartą na siemię lniane. Wtedy danie wyjdzie nie tylko trochę lżejsze, ale również bezglutenowe.
Panierowane boczniaki podawajcie z dipami bądź z chlebem/bułką.
Lubicie grzyby? W takim razie musicie spróbować:
Boczniaki dokładnie wypłucz, następnie odsącz na ręczniku papierowym.
Grzyby pokrój na drobne kawałki, większe osobniki rozbij młotkiem kuchennym. Posól i popieprz.
Jajka roztrzep w oddzielnej misce. Obtocz grzyby najpierw w jajku, potem bułce i smaż na głębokim oleju.
Nadmiar tłuszczu z usmażonych boczniaków odsącz na ręczniku papierowym. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Boczniaki dokładnie wypłucz, następnie odsącz na ręczniku papierowym.
Grzyby pokrój na drobne kawałki, większe osobniki rozbij młotkiem kuchennym. Posól i popieprz.
Jajka roztrzep w oddzielnej misce. Obtocz grzyby najpierw w jajku, potem bułce i smaż na głębokim oleju.
Nadmiar tłuszczu z usmażonych boczniaków odsącz na ręczniku papierowym. Smacznego!
1 thoughts on “Boczniaki panierowane – szybkie danie”