Boczniaki panierowane – szybkie danie

Boczniaki panierowane
Boczniaki panierowane – szybkie danie
5 (100%) 1 ocen[a/y]

Co zrobić z boczniaków? Dwa słowa: boczniaki panierowane. Nie trzeba mówić nic więcej. 🙂 Delikatny smak grzybów w połączeniu z chrupiącą panierką sprawi, że boczniaki podczas jesiennych miesięcy staną się Waszym ulubionym sposobem na obiad, kolację lub przekąskę.

Boczniaki wyróżniają się na tle grzybów leśnych, które są raczej pozbawione wartości odżywczych – boczniaki bowiem są uważane za grzyby o właściwościach leczniczych; są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe.

Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować, ale najsmaczniejsze są te panierowane. Ta chrupiąca skorupka i wyjątkowy w swoim rodzaju aromat boczniaka… naprawdę jest to niesamowite połączenie. Do tego danie z boczniaka jest także bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – wystarczy 20-25 minut i gotowe. 🙂

Jeżeli chcecie obniżyć trochę kaloryczności w posiłku, zamieńcie bułkę tartą na siemię lniane. Wtedy danie wyjdzie nie tylko trochę lżejsze, ale również bezglutenowe.

Panierowane boczniaki podawajcie z dipami bądź z chlebem/bułką.

Lubicie grzyby? W takim razie musicie spróbować:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania10 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas25 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE)
 300 g świeżych boczniaków
 2 jajka
 pół szklanki bułki tartej
 oliwa z oliwek/olej rzepakowy
 sól, pieprz

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Boczniaki dokładnie wypłucz, następnie odsącz na ręczniku papierowym.

2

Grzyby pokrój na drobne kawałki, większe osobniki rozbij młotkiem kuchennym. Posól i popieprz.

3

Jajka roztrzep w oddzielnej misce. Obtocz grzyby najpierw w jajku, potem bułce i smaż na głębokim oleju.

4

Nadmiar tłuszczu z usmażonych boczniaków odsącz na ręczniku papierowym. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE)
 300 g świeżych boczniaków
 2 jajka
 pół szklanki bułki tartej
 oliwa z oliwek/olej rzepakowy
 sól, pieprz

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Boczniaki dokładnie wypłucz, następnie odsącz na ręczniku papierowym.

2

Grzyby pokrój na drobne kawałki, większe osobniki rozbij młotkiem kuchennym. Posól i popieprz.

3

Jajka roztrzep w oddzielnej misce. Obtocz grzyby najpierw w jajku, potem bułce i smaż na głębokim oleju.

4

Nadmiar tłuszczu z usmażonych boczniaków odsącz na ręczniku papierowym. Smacznego!

Boczniaki panierowane – przepis na szybkie danie

Boczniaki panierowane
 
Boczniaki panierowane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *