Pęczotto z boczkiem i pesto, czyli pyszne kaszotto na słono
Po dłuższej przerwie wróciłam z pysznym przepisem na pęczotto! Nigdy nie sądziłam, że kaszotto w formie połączenia boczku z kaszą i serem tak dobrze przełamuje smak. A jednak to jednogarnkowe pęczotto robi się bardzo szybko, smakuje wyśmienicie i do tego syci na długie godziny. Czego chcieć więcej?
Przez różne zawirowania musiałam wstrzymać się z publikacją wpisów, potem doszła utrata smaku i węchu (podwójnie boli jeśli uwielbia się gotować…), ale że już wszystko wróciło do normy z moim zdrowiem, to chciałam Wam pokazać szybkie danie jednogarnkowe. Pęczotto z boczkiem, pesto i serem na długo zostanie w mojej pamięci w kategorii „zaskakujące połączenie” :).
Jestem ogromną fanką jednogarnkowych specjałów a do tego całorocznych, więc dzisiejsze kaszotto czy też pęczotto jest na bazie kaszy jęczmiennej pęczak, która jest w moim odczuciu o niebo lepsza od innych kasz. Jeśli nie podzielacie mojego zdania, to możecie śmiało użyć np. kaszy gryczanej.
Smacznego!
Jeśli lubicie dania z kaszy polecam moje kaszotto z dyni piżmowej. A może preferujecie inne dania jednogarnkowe? Zobaczcie:
- Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym
- Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry
- Klasyczne danie ze szparagami, boczkiem i jajkiem
- Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów
- Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Plastry boczku pokrój na mniejsze plasterki i usmaż na suchej patelni, aż staną się chrupkie.
Ugotowaną kaszę dosól i dopieprz według uznania, dodaj pesto i boczek, a na koniec posyp serem pleśniowym bądź fetą.
Całość skropl sokiem z cytryny. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Plastry boczku pokrój na mniejsze plasterki i usmaż na suchej patelni, aż staną się chrupkie.
Ugotowaną kaszę dosól i dopieprz według uznania, dodaj pesto i boczek, a na koniec posyp serem pleśniowym bądź fetą.
Całość skropl sokiem z cytryny. Smacznego!
Pęczotto z boczkiem i pesto posypane serem pleśniowym
Super!