Pęczotto z boczkiem i pesto, czyli pyszne kaszotto na słono

Pęczotto z boczkiem i pesto, czyli pyszne kaszotto na słono
 

Po dłuższej przerwie wróciłam z pysznym przepisem na pęczotto! Nigdy nie sądziłam, że kaszotto w formie połączenia boczku z kaszą i serem tak dobrze przełamuje smak. A jednak to jednogarnkowe pęczotto robi się bardzo szybko, smakuje wyśmienicie i do tego syci na długie godziny. Czego chcieć więcej?

Przez różne zawirowania musiałam wstrzymać się z publikacją wpisów, potem doszła utrata smaku i węchu (podwójnie boli jeśli uwielbia się gotować…), ale że już wszystko wróciło do normy z moim zdrowiem, to chciałam Wam pokazać szybkie danie jednogarnkowe. Pęczotto z boczkiem, pesto i serem na długo zostanie w mojej pamięci w kategorii „zaskakujące połączenie” :).

Jestem ogromną fanką jednogarnkowych specjałów a do tego całorocznych, więc dzisiejsze kaszotto czy też pęczotto jest na bazie kaszy jęczmiennej pęczak, która jest w moim odczuciu o niebo lepsza od innych kasz. Jeśli nie podzielacie mojego zdania, to możecie śmiało użyć np. kaszy gryczanej.

Smacznego!

Jeśli lubicie dania z kaszy polecam moje kaszotto z dyni piżmowej. A może preferujecie inne dania jednogarnkowe? Zobaczcie:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania10 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas30 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 100 g kaszy jęczmiennej pęczak (może też być perłowa)
 3 łyżki pesto zielonego
 100 g boczku wędzonego w plastrach
 30 g pokruszonego sera pleśniowego bądź sera feta (opcjonalnie)
 sok z cytryny
 przyprawy: sól, pieprz

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2

Plastry boczku pokrój na mniejsze plasterki i usmaż na suchej patelni, aż staną się chrupkie.

3

Ugotowaną kaszę dosól i dopieprz według uznania, dodaj pesto i boczek, a na koniec posyp serem pleśniowym bądź fetą.

4

Całość skropl sokiem z cytryny. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 100 g kaszy jęczmiennej pęczak (może też być perłowa)
 3 łyżki pesto zielonego
 100 g boczku wędzonego w plastrach
 30 g pokruszonego sera pleśniowego bądź sera feta (opcjonalnie)
 sok z cytryny
 przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2

Plastry boczku pokrój na mniejsze plasterki i usmaż na suchej patelni, aż staną się chrupkie.

3

Ugotowaną kaszę dosól i dopieprz według uznania, dodaj pesto i boczek, a na koniec posyp serem pleśniowym bądź fetą.

4

Całość skropl sokiem z cytryny. Smacznego!

Pęczotto z boczkiem i pesto, czyli pyszne kaszotto na słono
Pęczotto z boczkiem i pesto, czyli pyszne kaszotto na słono

Pęczotto z boczkiem i pesto posypane serem pleśniowym

1 thoughts on “Pęczotto z boczkiem i pesto, czyli pyszne kaszotto na słono

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *