Opcje wydruku

Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem

Ilość porcji2 PorcjeCzas przygotowania15 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas25 min.

Sos kurkowy

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2/3 PORCJE)
 200 g kurek
 200 g filetu z piersi kurczaka
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki śmietany 18%
 natka pietruszki
 1 łyżka oliwy
 1 łyżka masła
 sól, pieprz
 sok z cytryny
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Kurki dokładnie umyj i osusz, większe grzyby pokrój na kawałki. Filet z kurczaka pokrój w małą kosteczkę.

2

Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na oliwie i maśle.

3

Do cebuli dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż ok. 3 min. Następnie dodaj kurki i smaż na średnim ogniu przez ok 2 minuty.

4

Wlej odrobinę wody, a następnie dodaj śmietanę i intensywnie wszystko wymieszaj. Dopraw natką pietruszki, a także solą i pieprzem w razie potrzeby. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Gotowe danie skropl sokiem z cytryny.

5

Tak przygotowane danie można podawać bez dodatków albo standardowo, z makaronem, ryżem czy też kaszą.

Odżywianie

Porcje 2