Kurki dokładnie umyj i osusz, większe grzyby pokrój na kawałki. Filet z kurczaka pokrój w małą kosteczkę.
Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na oliwie i maśle.
Do cebuli dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż ok. 3 min. Następnie dodaj kurki i smaż na średnim ogniu przez ok 2 minuty.
Wlej odrobinę wody, a następnie dodaj śmietanę i intensywnie wszystko wymieszaj. Dopraw natką pietruszki, a także solą i pieprzem w razie potrzeby. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Gotowe danie skropl sokiem z cytryny.
Tak przygotowane danie można podawać bez dodatków albo standardowo, z makaronem, ryżem czy też kaszą.
Porcje 2