Przepis na razowe kopytka z dyni w sosie kurkowym

Przepis na razowe kopytka z dyni w sosie kurkowym
 

Razowe kopytka z dyni (na mące żytniej) w połączeniu z kremowym sosem kurkowym to idealne danie na chłodne, jesienne dni.

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo – nie dość, że jest dość „ziemniaczana” w obróbce, to jeszcze ma bardzo niski indeks glikemiczny. Już nie wspominając o cudownym pomarańczowym kolorze… Takie kopytka z dyni nie tylko podbiją serca dorosłych, ale i najmłodszych.

Żeby trochę ograniczyć kaloryczność dania, moje kopytka zrobiłam na mące żytniej – wcale nie stracą one na smaku, a wręcz przeciwnie! W połączeniu z kremowym sosem kurkowym, mogę śmiało powiedzieć, że mamy jesień zamkniętą na talerzu. 🙂

Zobaczcie również:

TrudnośćŚrednio zaawansowany Czas przygotowania30 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godzina

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 25 KOPYTEK)
KOPYTKA
 450 g miąższu z dyni
 150 g mąki (ja użyłam żytniej, ale może i być pszenna)
 20 g mąki ziemniaczanej
 1 jajko
 oliwa z oliwek
 przyprawy sól, pieprz, rozmaryn, imbir
SOS KURKOWY
 250 g kurek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 3 łyżki śmietany 18%
 1 łyżka masła
 1 gałązka świeżego rozmarynu
 przyprawy: natka pietruszki (świeża), sól, pieprz, sok z cytryny, suszone pomidory (opcjonalnie)

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
Kopytka
1

Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C (w międzyczasie przejdź do przygotowywania kurek).

2

Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.

3

Miąższ z dyni przełóż do miski, dodaj mąki, jajko oraz sól i pieprz. SZYBKO zgnieć ciasto aż do połączenia składników.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.

4

Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości 1 cm.

5

W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

Sos kurkowy
6

Kurki dokładnie umyj i osusz, większe grzyby pokrój na kawałki.
Umyte grzyby namocz jeszcze przez ok. 20 minut w wodzie z solą.

7

Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na maśle.

8

Do cebuli dodaj dodaj kurki oraz gałązkę rozmarynu i smaż wszystko na średnim ogniu przez ok 2 minuty.

9

Wlej odrobinę wody, a następnie dodaj śmietanę i intensywnie wszystko wymieszaj. Dopraw natką pietruszki, a także solą i pieprzem w razie potrzeby. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.
Gotowe danie skropl sokiem z cytryny.

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 25 KOPYTEK)
KOPYTKA
 450 g miąższu z dyni
 150 g mąki (ja użyłam żytniej, ale może i być pszenna)
 20 g mąki ziemniaczanej
 1 jajko
 oliwa z oliwek
 przyprawy sól, pieprz, rozmaryn, imbir
SOS KURKOWY
 250 g kurek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 3 łyżki śmietany 18%
 1 łyżka masła
 1 gałązka świeżego rozmarynu
 przyprawy: natka pietruszki (świeża), sól, pieprz, sok z cytryny, suszone pomidory (opcjonalnie)

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
Kopytka
1

Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C (w międzyczasie przejdź do przygotowywania kurek).

2

Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée.

3

Miąższ z dyni przełóż do miski, dodaj mąki, jajko oraz sól i pieprz. SZYBKO zgnieć ciasto aż do połączenia składników.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.

4

Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości 1 cm.

5

W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

Sos kurkowy
6

Kurki dokładnie umyj i osusz, większe grzyby pokrój na kawałki.
Umyte grzyby namocz jeszcze przez ok. 20 minut w wodzie z solą.

7

Posiekaj cebulę na drobno i podsmaż wraz z czosnkiem na maśle.

8

Do cebuli dodaj dodaj kurki oraz gałązkę rozmarynu i smaż wszystko na średnim ogniu przez ok 2 minuty.

9

Wlej odrobinę wody, a następnie dodaj śmietanę i intensywnie wszystko wymieszaj. Dopraw natką pietruszki, a także solą i pieprzem w razie potrzeby. Jeśli sos nie będzie jeszcze gęsty, to pozostaw danie jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.
Gotowe danie skropl sokiem z cytryny.

Przepis na kopytka z dyni w sosie kurkowym
Przepis na razowe kopytka z dyni w sosie kurkowym
Razowe kopytka z dyni (na mące żytniej) w sosie kurkowym
Przepis na razowe kopytka z dyni w sosie kurkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *