Rozgrzewająca fit zupa brokułowa – idealna na zimę
Lubię zupy kremowe, zwłaszcza zimą, dlatego dzisiaj na moim stole gości rozgrzewająca zupa brokułowa – aromatyczna, ciepła i pełna bogactwa smaków.
Zazwyczaj zupy krem podaje się z grzankami, ale ja proponuję wersję bardziej fit, czyli z prażonymi migdałami i pestkami ze słonecznika. Dzięki takiemu „zamiennikowi” zupa brokułowa nadal będzie chrupiąca, a jednak bez zbędnych węglowodanów. Jeśli chodzi o przyprawy, koniecznie dodajcie łyżeczkę chili i sporo pieprzu – dzięki temu zupa krem będzie rozkosznie rozgrzewająca. Smacznego!
A na drugie danie polecam…
- Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta
- Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej
- Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem
- Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem
- Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą
Brokuł umyj i pokrój na kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
Warzywa ugotuj z liściem laurowym i zielem angielskim.
Cebulę pokrój w kostkę i podduś na oliwie; kiedy się zeszkli, dodaj obrane i pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku. Smaż chwilę, aż uwolni aromat.
Gdy warzywa staną się miękkie, usuń dodane wcześniej przyprawy i dopraw cebulą, czosnkiem, pieprzem oraz solą, i zmiksuj/zblenduj na gładki krem.
Zupę krem dopraw jeszcze chili oraz kolendrą, dosól, dopieprz i dodaj łyżkę śmietany/jogurtu greckiego.
Upraż migdały oraz pestki ze słonecznika i posyp nimi danie. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Brokuł umyj i pokrój na kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
Warzywa ugotuj z liściem laurowym i zielem angielskim.
Cebulę pokrój w kostkę i podduś na oliwie; kiedy się zeszkli, dodaj obrane i pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku. Smaż chwilę, aż uwolni aromat.
Gdy warzywa staną się miękkie, usuń dodane wcześniej przyprawy i dopraw cebulą, czosnkiem, pieprzem oraz solą, i zmiksuj/zblenduj na gładki krem.
Zupę krem dopraw jeszcze chili oraz kolendrą, dosól, dopieprz i dodaj łyżkę śmietany/jogurtu greckiego.
Upraż migdały oraz pestki ze słonecznika i posyp nimi danie. Smacznego!
Bardzo smaczna zupka! Polecam wszystkim!
Dzięki!
Na pewno jest pyszna.
Dziękuję! Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Super, bardzo mi smakuje.