Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta
Grillowany łosoś w akompaniamencie innych wyrazistych smaków, typu ser feta i liście szpinaku po prostu rozpada i rozpływa się w ustach. Tak przygotowany łosoś ze szpinakiem to istne bogactwo smaków na talerzu!
Jak przyrządzić łososia? Pomysłów jest naprawdę wiele. Ta smaczna i szlachetna ryba świetnie sprawdza się zarówno jako niewielka przekąska, jak i sycące danie obiadowe. Mój łosoś ze szpinakiem to oczywiście danie obiadowe, ale równie dobrze może być przekąską przed kolacją – wtedy zmniejszamy proporcję w przepisie.
Grillowanego łososia podajemy z niewielką ilością makaronu razowego. Dzięki temu danie będzie nie tylko bardzo sycące, ale także bogate w wiele wartościowych składników odżywczych.
Podoba Wam się przepis? Zobaczcie w takim razie:
- Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem
- Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami
- Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym
Łososia opłucz, odetnij skórkę i pokrój na dwa mniejsze kawałki. Rybę dokładnie natrzyj solą morską, pieprzem i opcjonalnie rozmarynem.
Obficie polej sokiem z cytryny.
Rozgrzej patelnię grillową i na niewielkiej ilości masła oraz oliwy grilluj łososia z każdej strony (3-5 minut na stronę). Powierzchnia ryby powinna byś ścięta a mięso elastyczne w dotyku.
Łososia możesz także zapiec w piekarniku bądź podsmażyć na standardowej patelni, jeżeli nie posiadasz patelni grillowej.
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Na maśle podsmaż czosnek, dodaj odrobinę wody i podsmaż szpinak. Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę. Smaż wszystko około 3 minuty – aż ser się rozpuści.
Wyłóż ugotowany makaron na talerz, następnie polej sosem szpinakowym i połóż łososia. Polej rybę jeszcze raz sokiem z cytryny, dosól, dopieprz. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Łososia opłucz, odetnij skórkę i pokrój na dwa mniejsze kawałki. Rybę dokładnie natrzyj solą morską, pieprzem i opcjonalnie rozmarynem.
Obficie polej sokiem z cytryny.
Rozgrzej patelnię grillową i na niewielkiej ilości masła oraz oliwy grilluj łososia z każdej strony (3-5 minut na stronę). Powierzchnia ryby powinna byś ścięta a mięso elastyczne w dotyku.
Łososia możesz także zapiec w piekarniku bądź podsmażyć na standardowej patelni, jeżeli nie posiadasz patelni grillowej.
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Na maśle podsmaż czosnek, dodaj odrobinę wody i podsmaż szpinak. Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę. Smaż wszystko około 3 minuty – aż ser się rozpuści.
Wyłóż ugotowany makaron na talerz, następnie polej sosem szpinakowym i połóż łososia. Polej rybę jeszcze raz sokiem z cytryny, dosól, dopieprz. Smacznego!
2 thoughts on “Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta”