Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową
Babka wielkanocna to królowa wielkanocnego stołu. Ta łatwa babka drożdżowa zawsze wychodzi, pięknie rośnie, jest puszysta, a zarazem wilgotna, miękka i pachnąca. Właściwie nie wymaga dodatków – wystarczą bakalie dla tych co je lubią. 🙂
Klasyczna babka wielkanocna to babka drożdżowa. W dawnych czasach od powodzenia wypieku zależał prestiż pani domu. Im większa i bardziej okazała, tym szacunek do gospodyni większy. Ja, jako że staram się przygotowywać przepisy łatwe i szybkie w przygotowaniu, użyłam drożdży instant, dzięki czemu mam pewność, że przepis wyjdzie za każdym razem. 🙂 Trzymajcie się proporcji!
Babkę polałam masą krówkową i posypałam wiórkami kokosowymi oraz kolorową posypką. Zanurzana w ciepłym mleku lub jedzona z filiżanką kawy w Wielkanoc będzie czystą przyjemnością. Smacznego!
A dla zainteresowanych historią. Dzisiejszą nazwę babki wielkanocnej nadał król Stanisław Leszczyński, który był wielkim fanem tego ciasta. Ponieważ pieczono je w formach podobnych do turbanu, król wywiódł nazwę od bohatera „Baśni z 1000 i jednej nocy” – Ali Baby. Wcześniej baby znane były pod nazwą kołaczy, korowajów, babich kołaczy.
To również zasługa króla Stanisława Leszczyńskiego, że wypiek przywędrował z Polski do Francji (król był w pierwszej połowie XVIII w. księciem Lotaryngii). Według encyklopedii Gastronomicznej Larousse to właśnie dzięki k. Leszczyńskiemu powstała francuska wersja baby nasączonej alkoholem – najczęściej rumem (stąd nazwa – „baba au rhum”), i tak zmieniona polska baba weszła do kanonu francuskiego cukiernictwa.
Lubicie słodycze? Polecam w takim razie:
- Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami
- Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
- Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis
Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, woda/mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.
Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.
Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. Opcjonalnie dodaj ulubione bakalie i przełóż do formy z kominem, wysmarowanej masłem. Odstaw na kolejne 20 minut.
Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 170*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka.
Masę krówkową przelej do rondelka i ugotuj na niewielkim ogniu, aż będzie płynna.
Masę wylej na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
Opcjonalnie możesz ozdobić kolorową posypką, orzechami i koralikami (jak na zdjęciu). Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, woda/mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.
Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.
Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. Opcjonalnie dodaj ulubione bakalie i przełóż do formy z kominem, wysmarowanej masłem. Odstaw na kolejne 20 minut.
Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 170*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka.
Masę krówkową przelej do rondelka i ugotuj na niewielkim ogniu, aż będzie płynna.
Masę wylej na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
Opcjonalnie możesz ozdobić kolorową posypką, orzechami i koralikami (jak na zdjęciu). Smacznego!
pysznie wygląda