Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową

Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową

Babka wielkanocna to królowa wielkanocnego stołu. Ta łatwa babka drożdżowa zawsze wychodzi, pięknie rośnie, jest puszysta, a zarazem wilgotna, miękka i pachnąca. Właściwie nie wymaga dodatków – wystarczą bakalie dla tych co je lubią. 🙂

Klasyczna babka wielkanocna to babka drożdżowa. W dawnych czasach od powodzenia wypieku zależał prestiż pani domu. Im większa i bardziej okazała, tym szacunek do gospodyni większy. Ja, jako że staram się przygotowywać przepisy łatwe i szybkie w przygotowaniu, użyłam drożdży instant, dzięki czemu mam pewność, że przepis wyjdzie za każdym razem. 🙂 Trzymajcie się proporcji!

Babkę polałam masą krówkową i posypałam wiórkami kokosowymi oraz kolorową posypką. Zanurzana w ciepłym mleku lub jedzona z filiżanką kawy w Wielkanoc będzie czystą przyjemnością. Smacznego!

A dla zainteresowanych historią. Dzisiejszą nazwę babki wielkanocnej nadał król Stanisław Leszczyński, który był wielkim fanem tego ciasta. Ponieważ pieczono je w formach podobnych do turbanu, król wywiódł nazwę od bohatera „Baśni z 1000 i jednej nocy” – Ali Baby. Wcześniej baby znane były pod nazwą kołaczy, korowajów, babich kołaczy.
To również zasługa króla Stanisława Leszczyńskiego, że wypiek przywędrował z Polski do Francji (król był w pierwszej połowie XVIII w. księciem Lotaryngii). Według encyklopedii Gastronomicznej Larousse to właśnie dzięki k. Leszczyńskiemu powstała francuska wersja baby nasączonej alkoholem – najczęściej rumem (stąd nazwa – “baba au rhum”), i tak zmieniona polska baba weszła do kanonu francuskiego cukiernictwa. 

Lubicie słodycze? Polecam w takim razie:

TrudnośćŚrednio zaawansowany Czas przygotowania1 godzinaCzas gotowania45 min.Całkowity czas1 godzina 45 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI
CIASTO
 300 g mąki pszennej, tortowej
 5,50 g suchych drożdży - 3 płaskie łyżeczki (ok. 20 g świeżych drożdży)
 100 g cukru
 80 g masła
 2 jajka
 pół szklanki ciepłej wody/mleka
 szczypta soli
 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
 ulubione bakalie (opcjonalnie)
POLEWA
 1/2 puszki masy krówkowej
 wiórki kokosowe
 opcjonalnie, do ozdoby: kolorowa posypka, koraliki

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
CIASTO
1

Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, woda/mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.

2

Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.

3

Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. Opcjonalnie dodaj ulubione bakalie i przełóż do formy z kominem, wysmarowanej masłem. Odstaw na kolejne 20 minut.

4

Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 170*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka.

POLEWA
5

Masę krówkową przelej do rondelka i ugotuj na niewielkim ogniu, aż będzie płynna.

6

Masę wylej na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
Opcjonalnie możesz ozdobić kolorową posypką, orzechami i koralikami (jak na zdjęciu). Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI
CIASTO
 300 g mąki pszennej, tortowej
 5,50 g suchych drożdży - 3 płaskie łyżeczki (ok. 20 g świeżych drożdży)
 100 g cukru
 80 g masła
 2 jajka
 pół szklanki ciepłej wody/mleka
 szczypta soli
 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
 ulubione bakalie (opcjonalnie)
POLEWA
 1/2 puszki masy krówkowej
 wiórki kokosowe
 opcjonalnie, do ozdoby: kolorowa posypka, koraliki

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
CIASTO
1

Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, woda/mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. Opcjonalnie możesz dodać aromat waniliowy i miód.

2

Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni.

3

Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. Opcjonalnie dodaj ulubione bakalie i przełóż do formy z kominem, wysmarowanej masłem. Odstaw na kolejne 20 minut.

4

Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 170*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu) bądź do suchego patyczka.

POLEWA
5

Masę krówkową przelej do rondelka i ugotuj na niewielkim ogniu, aż będzie płynna.

6

Masę wylej na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
Opcjonalnie możesz ozdobić kolorową posypką, orzechami i koralikami (jak na zdjęciu). Smacznego!

Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową
Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową
Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową

A na koniec coś ekstra. Dosłownie i w przenośni – prawdziwy EASTER EGG! Jak babka, to babka, a co! 🙂

Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową
Nie mogłam się powstrzymać. Musiałam to wrzucić 🙂

One thought on “Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.